Ne morate žrtvovati svoja uverenja i izgubiti sebe da biste postigli uspjeh u životu

This article is also available in: English

Richard Branson, poznati engleski poduzetnik, veliki investitor i filantrop, osnivač je poznate Virgin Group koja kontroliše više od 400 kompanija širom svijeta. Iako ga je škola mučila i iako ju je napustio sa samo šesnaest godina, on je uspio stvoriti veliko bogatstvo. Ali to mu ne bi pošlo za rukom da nije uživao na putu do uspjeha, zbog čega je i postao najnekonvencionalniji bogataš na svijetu i miljenik, kako medija, tako i običnih ljudi koje „oduva“ njegova neposredenost, iskrenost i iskričava volja za životom. Evo njegovog prijedloga za sve biznismene, menadžere, poduzetnike… kako živjeti najbolje što možete.

Budite hrabri

Da biste slijedili svoje snove potrebna je hrabrost. Oni koji postižu velike stvari su oni koji su spremni da budu uplašeni, ali ne i zastrašeni. Ako ste hrabri i spremni da preuzmete rizik, to ne znači da ste neozbiljni. Ključ je u tome da se uvek pripremite za pad.

Budite svoji

Ne morate žrtvovati svoja uverenja i izgubiti sebe da biste postigli uspjeh u životu. Usmjerite se na sopstvene ciljeve i ostanite vjerni vašim vrijednostima. Možete postići sve što želite, a da pritom ne izgubite sebe usput.

Poštovanje je ključ

Cijela osnova uspjeha u životu (ili u poslu) je u potpunosti zasnovana na vašoj reputaciji. Budite savjesni, pažljivi i mislite na druge. Ovo ne znači da ne biste trebali govoriti šta mislite, ali bi uvijek trebali da promislite prije nego što kažete ili krenete u akciju.

Govorite: „DA“

Život je zabavniji kada govorite: „DA“! Čak iako ne znam gdje idem ili kako ću dotle stići, volim da kažem „da“ i to saznam usput. To što sam više pristajao na nešto, podarilo mi je nezaboravne avanture na kojima sam otkrivao mjesta, upoznavao ljude i dolazio do ideja koje mi ne bi pale na pamet da nisam tu bio.

Sanjajte uspjeh

Moja priča, i priča o Virgin grupi, je ona o velikim snovima. Šanse su često bile protiv mene, ali se nisam ograničavao na ono što sam znao da može. Htio sam napraviti od nemogućeg – moguće. Zagrizite i bit ćete nagrađeni… Vjerujte mi.

Zabavite se

Ako me šansa ili projekat ne uzbude i ako to nije nešto što bi me zabavilo, ja u tome ne učestvujem. Mogu vam garantovati da posao neće biti obaveza kada ste strastveni oko onoga što radite.

Darujte

Ljubaznost vam može donijeti veliku nagradu na ličnom planu. Ne postoji ništa slično na svijetu kao što je to čin davanja. Kada iz prve ruke vidite uticaj koji vaša djela izazivaju, ono postaje najbolje osjećanje na svijetu.

Brinite o sebi

Kada je sve rečeno i učinjeno, jedini način da živite najbolji mogući život i da izvučete najbolje iz svakog mogućeg dana jeste da brinete o sebi. Dobro zdravlje je ključ sreće, a sreća je ključ uspjeha.