Marina Čulić Fischer: Najveća hrvatska privatna kompanija, Agrokor, u zadnjih je mjesec dana zaposlila desetak digitalnih stručnjaka. Zaključak? Nešto se događa!

Piše: Marina Čulić Fischer, DIALOG komunikacije i PROXIMITY Zagreb

Pred otprilike šest mjeseci hrvatske agencije za odnose s javnošću pojačano su krenule u potragu za novim kadrovima. Nakon njih, kreativne agencije počele su otvarati pozicije za neke nove accounte, copywritere, grafičke dizajnere… Onda su, skoro istovremeno, praktički sve vodeće digitalne agencije krenule pecati screen dizajnere, frontend i backend developere, content managere.. Najveća hrvatska privatna kompanija, Agrokor, u zadnjih je mjesec dana zaposlila desetak digitalnih stručnjaka. Zaključak? Nešto se događa!

Komunikacijska industrija je očito živnula, trgnula se iz sedmogodišnje krize i konačno imamo dobar razlog da vjerujemo da će niz od sedam gladnih godina do kraja 2015. biti prekinut. Pitanje je jesmo li za takav razvoj spremni? Da, imamo ideje, imamo želje, znamo raditi posao, pratimo trendove, ali.. naša glavna snaga su ljudi. Uz dugogodišnju prisutnost industrije na hrvatskom tržištu, čini se da nam opet (ili još uvijek) nedostaje kvalitetnih ljudi.

Meni je taj fenomen zanimljiv i u širem gospodarskom kontekstu. Državni zavod za statistiku krajem februara je objavio da je stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj u januaru porasla s 19,6 na 20,3 posto. Januar je bio peti mjesec za redom kako je nezaposlenost rasla, a taj trend je nastavljen i u februaru. Na dan 23.2.2015. u Hrvatskoj je bilo 329.890 nezaposlenih osoba. Najveći broj nezaposlenih (24%) su mladi ljudi u dobi od 25 do 34 godine.

Dakle, s jedne strane mi kao industrija vapimo za kvalitetnim kadrovima, a s druge u državi imamo skoro 80.000 mladih koji ne mogu pronaći radno mjesto. Po mom mišljenju, problem je u obrazovnom sustavu koji jednostavno nije u stanju ukrižati ponudu i potražnju i za to su u prvom redu krivi donositelji odluka, vladajući. Nikad nisam radila u državnim institucijama i mogu samo pretpostaviti da sustav nije lako mijenjati, ali zar se zaista nije moglo ništa napraviti u zadnjih 20 godina?

Imam dva prijedloga:

  1. Da Vladi nametnemo struku kao generatora novih radnih mjesta, i to prvenstveno za mlade. “Odozgo” bi za to bilo potrebno nešto lobiranja, a “odozdo” promocija struke kod mladih, kreiranje interesa. U situaciji zelenog svjetla s Markovog trga i pokretanja vlastitih kreativnih sokova da se napravi zajednička promocija uspjeh ne bi smio izostati.
  2. Da se vladajućima stavimo na raspolaganje u formi savjetnika za otvaranje obrazovnih programa koji će kvalitetno moći odgovoriti na tržišnu potražnju. Brojni hrvatski komunikacijski stručnjaci već predaju na različitim obrazovnim institucijama, pa i ljude i znanje već imamo.

Vjerujem da će kolege koji mogu pokrenuti akciju pročitati ovaj tekst i nadam se da će u tom pravcu početi razmišljati. A kako mi se čini da je slična situacija diljem regije, inicijativu slobodno možete kopirati i vi koji djelujete u komunikacijskom biznisu u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, odnosno bilo gdje, gdje čitate Media Marketing 🙂