Na poziv agencije Communis i marketing odjela Konzuma, posjetili smo snimanje novog izdanja kampanje Dobar dan, svaki dan

This article is also available in: English

Piše: Adnan Arnautlija

Krajem protekle sedmice još jednom smo se družili sa ekipom na setu novog, četvrtog izdanja Konzumove kampanje „Dobar dan, svaki dan“. U zadnje vrijeme čini se da se toliko često vrtimo po snimanjima da me ne bi začudilo da na kraju i mi završimo pred kamerama.

Ipak, na ovom setu, za ‘glumce’ našeg kalibra nema mjesta, jer Konzum i njihova agencija Communis okupili su zavidnu ekipu, kakvom se ne bi postidio ni neki visokobudžetni film. Režiju i ovaj put potpisuje  Elmir Jukić a naša izvrsna filmska i pozorišna glumica Jasna Diklić i dalje je najpoznatija komšinica Bosne i Hercegovine.

Ali komšiluk ne čini samo jedna komšinica, pa ćemo u novom izdanju kampanje imati priliku da upoznamo i novog komšiju, kojeg igra jedan od najboljih glumaca BH kinematografije, Admir Glamočak. Scenarij, kao i kod prethodnih izdanja kampanje, potpisuje Hamdija Pašić iz agencije Communis, a prema scenariju ovog puta je radnja spota prebačena iz trgovine u stvarni komšiluk, te je snimanje urađeno u haustoru jedne od sarajevskih zgrada.

Kampanja „Dobar dan, svaki dan“ je dakle dobila još jedno znamenito ime, i vjerujemo da će pomalo namćorasti komšija, Glamočak, postati trajni lik u budućim izdanjima kampanje koja odskače od onoga što smo navikli gledati kada su u pitanju oglasi retail sektora. Zna se, pravi komšiluk ne može se zamisliti bez barem jednog tersa, koji je zapravo uvijek dobrodušan ako zagrebete malo ispod površine. Ma sigurno znate na koga mislimo, imate bar jednog i u svome komšiluku.

Uvođenje takvog lika u kampanju, uz već postojeću veselu i optimističnu figuru koju utjelovljuje Diklić, garantuje dinamiku kakva privlači gledaoce, a teško bismo i zamislili nekoga ko bi bolje utjelovio „tipa iz komšiluka“ od Admira Glamočaka. Upravo radi te dinamike, nadamo se da ćemo gledati ovaj dvojac i u nekim budućim valovima kampanje „Dobar dan, svaki dan“.

Epizodni karakter i konstantni razvoj priče kao podloga prodajnom elementu su čini se temeljna ideja kojom su se u Communisu vodili pri kreiranju sadržaja za novu platformu koja Konzum predstavlja kao vašu „trgovinu u komšiluku“, a ne veliki trgovački lanac.

Znak uspjeha koji su do sada postigli ovakvim pristupom je i činjenica da se ekipi pridružio Glamočak, kojem je ovo prvi put da radi kampanju za neki brend. A zašto je odlučio uključiti se u projekat? Kako sam kaže, prepoznao je kvalitet spotova i šarm kojim odišu, te dodaje „Veliko je zadovoljstvo raditi sa ovako kvalitetnom i provjerenom ekipom, a posebno sa kolegama Jasnom Diklić i Elmirom Jukićem. Kampanja mi je dobro poznata, spotovi koji su ranije snimljeni su izuzetno kvalitetni, tako da sam odmah prihvatio saradnju jer znam o kakvom projektu se radi. Na snimanju se izuzetno zabavljam i nadam se da će Konzum i dalje imati uspjeha sa ovom kampanjom.“

I sa Jasnom smo kratko porazgovarali, još jednom ikonom BH glumišta kojoj je ovo također prva saradnja sa jednim brendom. Jasna je podvukla zadovoljstvo organizacijom cijele kampanje, a sada i saradnjom sa Admirom Glamočakom.

„Sa Konzumom sarađujem već više od godinu dana i jako sam zadovoljna kompletnom organizacijom, ekipom, scenarijima, a sada i saradnjom sa kolegom Admirom Glamočakom za koju se nadam da će se nastaviti i dalje. Drago mi je da spotove režira Elmir Jukić sa kojim kontinuirano sarađujem. Vjerujem da će ova kampanja pomoći kupcima da naprave pravi izbor,“ kaže Jasna.

Ali nismo mi od onih koji trče samo za zvijezdama. Željeli smo znati i više o samoj kampanji i saradnji Konzuma sa agencijom Communis. Na setu smo pronašli i Selmu Ovčinu, PR menadžericu Konzuma, koja nas je malo detaljnije upoznala sa cijelim projektom.

Selma nas podsjeća da je ova kampanja priča koja traje već godinu dana, i da je lansirana simultano sa novom misijom i vizijom kompanije kojom se Konzum pozicionira kao „najbolji izbor za obavljaje svakodnevne kupovine u kvartovskim prodavnicama manjeg formata.“

Selma također dodaje: „Na osnovu odličnih komentara i ocjena koje smo konstantno dobivali od naših kupaca, odlučili smo proširiiti komunikacijsku platformu i u nastavak kampanje uvesti lik komšije kojeg će, na naše veliko zadovoljstvo, tumačiti jedan od najpoznatijih bh. glumaca Admir Glamočak.”

Kako kaže, u pozadini realizacije svih spotova stoji ekipa agencije Communis i dobro uhodani produkcijski tim, te nam je otkrila poruku novog TV spota: „Konzum akcija je najbolja reakcija na skupoću“.