Musical.ly je jedna od najviše downloadanih besplatnih aplikacija ikad, ima više od 133 milijuna korisnika diljem svijeta

This article is also available in: English

Piše: Veronika Šlogar, mlađa savjetnica, DIALOG komunikacije

Izuzetno uspješna glazbena platforma Musical.ly već je neko vrijeme globalni hit, dok na našim prostorima tek treba zaživjeti. Neki ju nazivaju “najvećom kreativnom platformom na svijetu”, a radi na principu objavljivanja 15-sekundnih video zapisa popularnog lip synca. Lip sync je skraćenica od lip synchronization, a radi se o  pomicanju usnica u skladu s unaprijed snimljenom glazbom ili govorom. Riječ je o omiljenoj zabavi koja je zaživjela kroz popularne reality emisije, TV serije, društvene mreže i zasebne aplikacije posvećene kreativnim video lip syncovima uz popularne glazbene hitove. Ovakav format stvorio je influencere potpuno drugačijih i neuobičajenih profila, a idealan je za mlađu populaciju, pogotovo za pripadnike Gen Z generacije/ GenZennialce.  Najpopularniji influenceri na ovoj platformi su Baby Ariel (16 godina) s 5.4 milijuna fanova i Jacob Sartorious (14 godina) s 3.5 milijuna fanova, dok je apsolutno najveća zvijezda platforme jedan pas – Jiffpom.

Musical.ly je jedna od najviše downloadanih besplatnih aplikacija ikad, ima više od 133 milijuna korisnika diljem svijeta, svakoga mjeseca raste za 13 milijuna korisnika, a u prosjeku mjesečno ima više od 20 milijuna aktivnih korisnika. Što to znači za vaše komunikacijske strategije? Prvo, potrebno je osmisliti najbolji način kako je optimalno iskoristiti za konkretne komunikacijske aktivnosti, vodeći računa o tome kome je i za što namijenjena (tinejdžeri i ljudi u ranim dvadesetim godinama) i što može donijeti vašem brendu. Drugo, prilikom odabira influencera vodite računa o preklapanju njegovih vrijednosti s vrijednostima brenda, ali i platforme koju odabirete za komunikaciju. Ni jedno ni drugo ne može se prisilno prilagođavati brendu.

Područje influencer marketinga nikada nije bilo dinamičnije, pogotovo kada se radi o mlađim dobnim skupinama kojima je sve dostupno jednim klikom. O tome će više riječi biti na drugom izdanju konferencije o blogerima i influencerima DIABLOG, koje će se održati u studenom ove godine u Zagrebu.