Blokčein je prisutan u skoro svakoj delatnosti, ali suštinski obećavajuću budućnost ima u marketingu, navodi se u izveštaju Direct Media United Solutions o medijskim trendovima u 2019.

This article is also available in: English

Piše: Ljubica Vukčević, Insight Manager Direct Media United Solutions

Izloženošću potrošača tako raznolikom i obimnom sadržaju ovih dana, teško je održati angažovanost potrošača za reklamne oglase i ostvariti interakciju sa postovima. Marketeri danas počinju da koriste blokčein kako bi stimulisali potrošače da “odsede” reklame i angažuju se  —  bilo da je reč o povratnim informacijama, komentarima ili označavanju prijatelja.

Trenutno digitalno oglašavanje je izgrađeno po modelu gde centralni posrednik, u obliku pouzdanih medijskih sajtova (poput Fejsbuka i Gugla), olakšava postupak oglašavanje kupovine i prodaje. Blokčein ima mogućnost da poremeti (eng. „disrupt”) ovaj model omogućavajući oglašivačima da direktno kupe i prodaju korisniku. Na primer, aplikacija pretraživača Brejv koristi svoj Basic Attention Token (BAT) kako bi omogućila oglašivačima da plate ljudima direktno za gledanje njihovog oglasa. Iznos koji se plaća izračunava se praćenjem mentalnog napora gledaoca, što uzrokuje pametnije trošenje na oglašavanje brendova i bolje iskustvo njihovih korisnika.

Auto Draft 106

Blokčein omogućava ljudima da kupe i prodaju sopstvene lične podatke, dozvoljavajući veću autonomiju za podatke. Ali koristi od blokčeina nisu isključivo za potrošača. Iako kada je reč o marketerima, može doći do smanjenja broja upita (eng. leads), kvalitet upita nesumnjivo će biti veći.

Šta kada je reč o srpskom tržištu?

U prvoj polovini 2018.godine, uspostavljena je i registrovana srpska blokčein incijativa.

Cilj ove inicijative je da se kreiraju  ekosistem i podrška, te reguliše blokčein na tržištu i povežu korporacije, developeri, kreatori politike i entuzijasti.

Istraživanje blokčein delatnosti u Srbiji pokazalo je da Srbija trenutno ima oko 130 blokčein developera. To stavlja Srbiju na sam vrh svetskih blokčein destinacija, stoji u izveštaju Direct Media United Solutions.

Pogledajte i ostale medijske trendove za 2019. godinu ovde .