U jeku turističke sezone u gradu Korčuli otvoren je muzej Marka Pola, Korčulanina koji je u 13. stoljeću posjetio tada daleku i nepoznatu Kinu. Muzej Marko Polo je atraktivan turistički proizvod koji je obogatio ponudu Korčule i Hrvatske, te o putovanjima najpoznatijeg Korčulanina govori na originalan način. U muzej je uloženo više od dva milijuna kuna, a ideju je realizirao mladi križevački poduzetnik Rudolf Petrinec.

Posjetitelji će u muzeju, kroz sedam scena dočaranih vrhunskom scenografijom i hiperrealističnim lutkama, uz pratnju audio vodiča, proći život Marka Pola od njegovog kretanja na putovanje iz Korčule, preko karavana u pustinji, pa sve do dvora poznatog mongolskog vladara Kublaj Kana.  Jedna od scena prikazuje pomorsku bitku između genoveške i mletačke flote koja se zbila 7. rujna 1298. ispred Korčule i u kojoj je Marko Polo zarobljen. Priča završava prikazom boravka Marka Pola u tamnici u Genovi gdje je nastalo njegovo djelo Milion.

Prije samog otvorenja muzej je posjetila državna kineska televizija CCTV, koja je u sklopu obilaska otoka Korčule snimila prilog te će ga emitirati na tržištu na kojem vlada sve veće zanimanje za turističkom ponudom Hrvatske. 

„Na ideju za otvaranje muzeja došao sam putujući svijetom i obilazeći najpoznatije muzeje. Tada sam shvatio kako našem turizmu nedostaje sadržaja koji bi obogatili kulturnu ponudu i utjecali na povećanje broja turista. Lutke u muzeju na kvalitativnoj su razini lutaka koje se koriste u snimanjima hollywoodskih filomova. Kako je muzej otvoren poprilično kasno ovo će biti testna sezona, a sljedeće sezone, uključivanjem turističkih agencija, očekujem između 15 i 20 tisuća posjetitelja“, kaže Rudolf Petrinec.