Piše: Marina Čulić Fischer, Dialog komunikacije i Proximity Zagreb

U zadnjih pet godina bila sam članicom žirija na četiri strukovna festivala u Hrvatskoj i inozemstvu. Svaki put bila mi je čast odazvati se pozivima organizatora i svaki put sam nešto naučila. Ne samo o struci, nego i o tome kako pobjednici pobjeđuju. Pa evo mojih zaključaka, koji će, nadam se, pomoći i nekim budućim pretendentima na prestižne strukovne nagrade: 

1. Prezenacija je strahovito važna! Imajte na umu da svaki žiri mora pregledati desetke radova i da se morate potruditi da baš vaš iskoči u moru drugih prijava. Video prijave postale su must, a ne dodatna vrijednost.

2. Vaša prijava mora biti što jasnija, što konciznija i što kraća. Važno je koncentrirati se na “veliku ideju“, onaj element koji nosi cijeli rad.

3. Bez obzira na koje natjecanje se prijavljujete, rezultati su uvijek bitni. Morate naći način da prikažete rezultate koji su relevantni u vašoj kategoriji poslovanja.

4. Kada organizator od vas traži da opišete ciljnu skupinu, nije dovoljno samo navesti dob, spol i visinu primanja. Važno je opisati ponašanje ciljne grupe, kako TG konzumira medije, kako percipira brendove, što je specifično baš za nju.

5. Taktika koju odaberete za prijavu vaših radova može učiniti značajnu razliku barem kod ulaska u finale natjecanja. To se prvenstveno odnosi na to koliko radova prijavljujete i u kojim kategorijama. Pametna strategija funkcionira, a “manje je više” u ovom slučaju je potpuno pogrešan pristup.

6. Važno je istaknuti inovativnost svakog projekta i nemojte lagati – ako je negdje u svijetu već netko napravio nešto slično, velika je vjerojatnoća da netko u žiriju za to zna. Ne isplati se, odnosno, automatski vas diskvalificira.

7. Imajte na umu da je veliki uspjeh već i ulazak u finale. O pobjednicima često odlučuju nijanse.

8. Dobra kampanja odmah se prepoznaje. Ona je kombinacija odlične ideje, (naizgled) jednostavne strategije, izvrsnog poznavanja ciljne skupine, atraktivne prezentacije i super rezultata.

Obzirom da su upravo otvorena natjecanja za hrvatski Effie, Ideju X i Mixx, nadam se da će ove upute brzo pronaći put do srca hrvatskih marketingaša 🙂