Prvi korak u slaganju strategije za 2018. godinu neka bude upoznavanje ciljne publike

This article is also available in: English

Piše: Anita Sedlić, senior content manager, Dialog komunikacije

Svaka godina sa sobom nosi nove izazove – a organski reach baš se svaki put nalazi na tom popisu. Najavljene izmjene u Facebookovu algoritmu sve su nas iznenadile kao snijeg zimsku službu u prosincu pa se danima raspravljalo o promjenama čiji je cilj stvoriti bolje okruženje za korisnike.

Iz Facebooka poručuju da će u prvi plan doći objave prijatelja i obitelji s ciljem poticanja više smislenih interakcija, a manje će se prikazivati objave iz nepouzdanih izvora vijesti, ali i viralni videi niske kvalitete.

Kako dobro čuvana tajna formula algoritma u središte stavlja samog korisnika Facebooka, pravo je vrijeme da ga u fokus svojih strategija stave i sami brandovi.  Ako već niste, ove godine kvalitetu stavite ispred kvantitete jer više nemate što izgubiti!

Manje je u ovom slučaju više

Okruženi smo svijetom u kojemu je content overload postao sastavni dio života. Bombardirani smo različitim sadržajem sa svih strana, a kada tome dodamo podatak da mobitel provjeravamo 150 puta tijekom dana, odnosno svakih 7 minuta u razdoblju kada smo budni, jasno je da je informacija u našem životu stvarno previše. Mislite li da će stock fotografija ili video loše kvalitete – za kojega svi tvrde da je veliki hit, biti ono čega će se vaši fanovi na kraju dana sjetiti s osmijehom?

Prošlo je vrijeme kada je kvantiteta bila bitnija od kvalitete. Korisnici Facebooka ne žele više sadržaja, po tri objave omiljenog branda niti live video čija će im notifikacije samo na sekundu pažnju preusmjeriti na mobitel. Istina, uz malo oglašavanja interakcija i reach vjerojatno neće izostati, ali već odavno nam je jasno da navedeni parametri nisu jedini kriteriji prema kojima se procijenjuje uspješnost.

Što fanovi žele?

Prvi korak u slaganju strategije za 2018. godinu neka bude upoznavanje ciljne publike! Komu se obraćate i što taj savršeni pojedinac, zajednica ili publika doista treba od vas?

Fokusirajte se na to da svojim sadržajem isporučite određenu vrijednost fanovima: ponudite im rješenje njihovih problema ili se istaknite sadržajem s kojim se već nisu susreli skrolajući news feedom.

Vjerujem kako ste već umorni od pripremanja različitih strategija i taktika kojima pokušavate pobijediti Facebookov algoritam, ali ključ već imate u ruci. Vrijeme ćete svakako utrošiti u kreiranje sadržaja za svoje društvene mreže, stoga se pobrinite da on ove godine uistinu inspirira i zabavi vaše fanove. Neka pomogne vašim fanovima ostvariti svoje ciljeve, a vama da stvorite veze kojima niti jedan algoritam neće stati na put.