Kako odabrati odgovarajućeg influencera i postoje li određeni kriterijumi koji utiču na ovaj odabir

This article is also available in: English

Piše: Marija Mijatović, Account Manager, Represent Communications

Saradnja sa takozvanim influencerima, blogerima, Instagramerima, YouTuber-ima i drugim kreatorima digitalnog sadržaja, koji umeju da privuku pažnju online publike, danas je gotovo neizostavni deo integrisanih marketinških kampanja većine brendova.

Međutim, kako raste uticaj influencer marketinga, tako raste i broj te sada već postoji podela na makroinfluencere, koje prati više desetina, pa nekada i stotina hiljada pratilaca na društvenim mrežama i mikroinfluencere, one čija se publika broji sa mnogo manjim brojem desetica i nula. I dok su se u prvom talasu svi grabili da sarađuju sa najpopularnijim i najpraćenijim influencerima, trendovi pokazuju da se brendovi i kompanije sve više okreću onima koji će za određenu ciljnu grupu kreirati sadržaj sa više vrednosti i sa vidljivijim efektom, koji se obično ogleda u onome što zovemo „engagement rate“.

Jedno od glavnih pitanja je kako uopšte odabrati odgovarajućeg influencera i postoje li određeni kriterijumi koji utiču na ovaj odabir. Ovo prvenstveno zavisi od samog cilja kampanje. U slučaju da je potrebno da vaša kampanja bude viđena, podigne svest o nečemu i da upozna javnost sa nekom novinom, makroinfluenceri su dobar izbor jer mogu dopreti do većeg broja ljudi. S druge strane, ako kampanja ima specifičan poziv na akciju, ili call to action, mikroinfluenceri su ono što tražite. Sledeći korak u određivanju odgovarajućeg influencera je tip sadržaja koji pravi, kvalitet sadržaja, način na koji pratioci reaguju na taj sadržaj kao i komunikacija koju influencer ima sa svojim pratiocima. Uz sve to, potrebno je da influencer ume da prilagodi svoj sadržaj potrebama klijenta, odnosno kampanje te da kreira sadržaj koji neće biti previše reklamerski, već sadrži određenu vrednost za njegove/njene pratioce. Influencere ipak angažujemo zbog njihove kreativnosti, te im samim tim treba dozvoliti da oni predlože šta je to što će njihova publika najbolje prihvatiti. I ne, nije nužno da se vaš proizvod ili logo uvek vidi u njihovim postovima, na blogu ili u videu, jer ih ne angažujete za product placement već za kvalitetan sadržaj.

Iako broj influencera iz dana u dan raste, naše tržište je relativno malo te mnogi počinju da pronalaze angažman i u regionalnim saradnjama. Coca-Cola Bloggers Network Adria jedan je od prvih projekata koji je uspeo da poveže blogere pet zemalja regiona i pokaže u kom pravcu treba razvijati ovaj alat za komunikaciju sa ciljanim javnostima. Projekat je trajao tri godine, a u njega je za to vreme bilo uključeno 27 blogera iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Iskustvo stečeno na projektu Coca-Cola Bloggers Network Adria potvrdilo je značaj digitalnih komunikacija u domenu savremenog poslovanja i nastavilo se kroz kontinuiranu saradnju sa blogerima i vlogerima iz svih sfera na najvažnijim projektima i kampanjama Coca-Cola sistema. Upravo je uključivanje članova online zajednice omogućilo da ovakav model i pristup komunikaciji sa potrošačima postane standard u Coca-Cola sistemu koji se uspešno primenjuje na brojnim drugim projektima. Kroz ovu saradnju benefit su ostvarili kako blogeri tako i kompanija koja je još jednom pokazala puno sluha za potrebe potrošača i tržišta.

Upitana da navede neke od prednosti saradnje na ovakvom projektu, Nada Piliškić, autorka fitnes bloga www.fitt.rs nabraja: „ Veća vidljivost. Neograničena podrška stručnjaka iz oblasti blogovanja i marketinga, kreativni podstrek, vetar u leđa – onaj osećaj da me neko stalno posmatra i da mi govori ’Hajde, hajde možeš ti to’,  upoznavanje drugih izabranih blogera sa kojima činite zajednicu i samim tim imate prisniji pristup, kao i dobra referenca za dalje poslovne saradnje sa kompanijama su samo neke od prednosti“.

„Ako sam i prije CCBNA nešto znala to je da su rad, dosljednost i predanost bitne karike u procesu stvaranja, i da nema tog talenta koji vam može zamijeniti marljivost, znatiželju i svakodnevni osobni angažman, što u offline, a što u online svijetu. A ono što mi je akcija CCBNA itekako potvrdila jeste to da se entuzijazam pojedinca, udružen sa prepoznatljivim stilom pisanja i neospornom emocijom, itekako cijeni u današnjem svijetu, iako nas na sve strane obasipaju valovima objektivnog i vrlo prosječnog pripovijedanja, i iako nas uče da treba biti realan i sagledavati svijet oko sebe prizemljenim, nerijetko ustaljenim viđenjem svijeta. E pa ja nemam oči za ustaljenost, nemam jezik za objektivnost i nemam srce za prosječnost. Zato sam se valjda i našla među ovim divnim ljudima, i zato smo dokazali i pokazali da se može i mora bolje i drugačije“, kaže Ingrid Divković, hrvatska spisateljica koja je bila deo poslednje generacije Coca-Cola blogera.

Pred influencerima je podjednak izazov kao i pred kompanijama i brendovima koje ih angažuju, jer je publika sve zahtevnija i stalno u potrazi za novitetima koji će im održati pažnju van onih famoznih osam sekundi.