Redizajn UEPS-ovih priznanja potpisuje Miloš Žarić, Art Director agencije New Moment Beograd

This article is also available in: English

Piše: Stana Šehalić

UEPS je za 55 godina postojanja postao moćan brend sa karakterističnim logotipom koji ostavlja upečatljiv trag u kolektivnom marketinškom pamćenju. Pa ipak, kada napunite 55 godina, ponekad i ponekom se učini da ste ostareli i prevaziđeni, jer dugo negujete isti izgled sa mirisom nekih dobrih, ali davnih vremena. Dinamičnost življenja nameće ocene koje proizilaze iz prvog utiska, bez udubljivanja u suštinske, bazične vrednosti iskustva i tradicije koje su akumulirane u ovom udruženju kroz sve one koji su ga snagom svoje vizije održali i sačuvali, uprkos svim iskušenjima.

Prošetajmo malo kroz istoriju i podsetimo se povodom ovog jubileja kako je nastajao i menjao se znak udruženja: autor prvog znaka UEPS šezdesetih je akademski slikar sa APU, Mihajlo Pisanjuk, autor drugog po redu znaka je dizajner Rade Markičević iz Dizajn centra Politika, a treći, sadašnji vizuelni identitet, pravi polovinom osamdesetih Edo Čehovin.

Da, to su ta karakteristična slova u bojama sličnim onima na krugovima Olimpijskih igara, možda baš kao asocijacija na poznato geslo Citius, fortius, altius, kao trajna vizuelna poruka koja odražava suštinska opredeljenja udruženja da uvek može Brže, bolje, snažnije.

Taj znak i taj kolorit bili su na svim dokumentima udruženja uključujuči i UEPS-ova priznanja koja su takođe nekoliko puta doterivana i prilagođavana savremenim likovnim trendovima, najčešće povodom nekog jubilarnog datuma.

Prateći misao velikog maga marketinga Dragana Sakana, odlučili smo da malo zlatne prašine prospemo i po našim diplomama i događaju koji sledi. Zbog nas samih, ali i zbog sugestija koje smo dobijali od članstva da bi postojeći izgled priznanja trebalo osvežiti. Tragom tih preporuka, pitali smo kreativce kako bi trebalo da izgleda diploma koju bi voleli da dobiju. Oni su bili kreativni (a kakvi bi inače bili kretivci?), ponudili svoja rešenja među kojima je izabrano upravo ovo kojim će se verifikovati najbolji ovogodišnji radovi.

Dizajn ovogodišnjih UEPS-ovih priznanja potpisuje Miloš Žarić, Art director agencije New Moment, čije je rešenje dobilo najveću podršku. To je sofisticirano, stilski svedeno rešenje koje odiše rafiniranošću i odmerenošću i koje je sjajno spojilo vrednosti tradicije Udruženja sa savremenim trendovima. Ovogodišnja priznanja, više nego ikada ranije svojim izgledom poručuju da imaju snagu hartija koje nikad ne gube vrednost.


Miloš Žarić – Tvorac netipičnih ideja

Hartije koje ne gube vrednost

Miloš Žarić je jedan je od najtalentovanijih mladih kreativaca u agenciji New Moment Beograd. Karijeru započeo u Parizu, radeći za neke od najvećih svetskih brendova poput Paris MarriottDouble Tree HiltonPullman Hotel ParisLongine, San LeonArjowiggins… Prema svojim ranim uspesima, mladi i daroviti tvorac netipičnih ideja, Miloš ima skroman stav i smatra da ga veliki uspesi tek čekaju, jer je siguran u pokretačku strast koju oseća prema ovoj profesiji odabranih.