Legalno, možda se Facebook može izvući s tim da se samo inspirirao mogućnostima Snapchata, ali što će reći korisnici koje ovakav copy-paste odbija?

This article is also available in: English

Piše: Tanja Džido, Digital brand strategist & consultant

Nešto je trulo u svijetu društvenih mreža. Niste primijetili? Ako još nemate otvoren korisnički račun na Snapchatu i imate slobodnog vremena, napravite mali eksperiment. Registrirajte se, usporedite ga s Facebook Messengerom i potražite razlike. Rezultati će vas iznenaditi.

Facebook je u drugoj polovici prošle godine, diplomatski rečeno, doživio krizu identiteta, za vrijeme koje se počeo ponašati poput Snapchata. Nije da mu je copy-paste strana strategija (sjetite se onda kad je preuzeo hashtagove od Twittera, iako oni na Facebooku nikada nisu u potpunosti zaživjeli), ali ovaj put je gotovo besramno pokrao Snapchat, pri njegovom najvećem rastu.

Iako je Snapchat još uvijek mali igrač u usporedbi s Facebookom, posljednjih godina bilježi munjevit rast, s čak 150 milijuna aktivnih korisnika dnevno i što je najzanimljije, postaje glavna društvena mreža mlađih korisnika, koji istovremeno postaju sve manje i manje zainteresirani za Facebook.

Facebook uzvraća udarac svojom strategijom „Kopiraj pa vladaj“, a evo kako su izgledale njegove taktike zadnjih šest mjeseci:

  • Kolovoz, 2016. – Instagram Stories – omogućava korisnicima da dijele fotke ili video zapise s porukama i stickerima na razdoblje od 24h.  Hm, Snapchat Stories?
  • Listopad, 2016. – u Irskoj Facebook testira video poruke s AR filterima i najavljuje live video s virtualnim filterima – Snapchat Masks? Snapchat Lenses?
  • Studeni 2016. – u Brazilu testira Flash aplikaciju za dijeljenje AR fotografija i video poruka koje nestaju u kratkom vremenskom roku. Zvuči poznato?
  • Prosinac 2016. – najavljuje Collections, mogućnost koja povlači sadržaj i prikazuje u News Feedu slično kao Snapchat Discover.
  • Prosinac 2016. – Facebook Messenger aplikacija je obogaćena sa selfie kamerom sa zabavnim filterima, a kreirani sadržaj, ako ga korisnik objavi, nestaje nakon 24h.
    Ima li potrebe ponovno reći Snapchat?

Kopija ili inspiracija?

Facebookova strategija: kopiraj (unaprijedi ili diferenciraj se) pa vladaj polazi od toga da je Facebook dovoljno velik da uzme bilo čiju ideju i provede je u deset puta većim i kvalitetnijim razmjerima, osvajajući tržište i eliminirajući konkurenciju. Messenger selfie kamera je odličan primjer unaprijeđenih mogućnosti Snapchata na jednom mjestu: filteri, lensi, 24h sadržaj i stickeri. Nema on ništa protiv Snapchata, samo želi da sve najsvježije i najbolje mogućnosti budu dostupne na njegovim platformama, a sudeći po rezultatima, takva strategija se isplatila. Instagram Stories je već u prvih par mjeseci imao 100 milijuna aktivnih korisnika dnevno, a Facebook Messenger i WhatsApp sada imaju po milijardu svaki.

Legalno, možda se Facebook može izvući s tim da se samo inspirirao mogućnostima Snapchata, ali što će reći korisnici koje ovakav copy-paste odbija?

Što vi kažete? Odbija li i vas?