Ukoliko ste marketer, vi ste u industriji koja stvara promjene

This article is also available in: English

Piše: Andrea Štimac, osnivačica Collaborative Expertise

Stručnjaci marketinga i oglašavanja znaju da je strateško planiranje važno. Danas se još uvijek bavimo ugodnijim procesom izrade sveobuhvatnog plana s ciljevima, taktikom, proračunom, i nazivamo ga strategijom. Ovaj proces planiranja nije način za stvaranje strategije, pogotovo ne u poslovnom okruženju koje se stalno mijenja i životu koji se oslanja na tehnologije.

Polet je koncept hrabrosti, i uključuje prikupljanje motivacije za rješavanje izazovnih situacija i zadataka. 

Pojam strateškog planiranja zastrašujuće je pogrešno shvaćen pojam u svijetu marketinga i oglašavanja. Najčešće zabune se dešavaju na relaciji cilj, strategija i akcija. Stručnjaci za marketing i oglašavanje često odlučuju predstaviti taktiku prije strategije: uglavnom akcije, aktivnosti, ciljeve i široke opise onoga što se događa u točno određenom vremenskom razdoblju. Često je to suhoparno, ali nijedna od ovih stvari nije strategija. Čak i destruktivnija navika je naša tendencija da koristimo riječ „strateški“ kada zapravo mislimo „pametno“. Ali to je potpuno zasebna priča…

Mnoge prezentacije strategije započinju analizama tržišta, a ne scenarijem, ne rasponom ishoda ili sa nekoliko verzija budućnosti. I to je posljednja stvar koju čujete o neizvjesnosti u prezentaciji.

Nesigurnost nije samo posvuda u strategiji i oko nje, već je i razlog zašto nam je strategija zapravo potrebna. Bez neizvjesnosti, trebali bismo samo planirati kako doći od točke A do točke B. Planiranje za različite scenarije i uzimanje nesigurnosti u obzir često je ono što nedostaje u analizama o kojima se raspravlja u procesu izrade strategije, a to je pitanje koje prvenstveno proizlazi iz društvene strane strategije.

„Marketing je velikodušni čin pomaganja drugima da postanu ono što žele postati. On uključuje stvaranje iskrenih priča, priča koje imaju odjeka i koje se šire. Marketeri nude rješenja, prilike za ljude da riješe svoje probleme i  krenu naprijed“ – Seth Godin

Marketing i advertising su se promijenili, ali naše shvatanje strateškog planiranja nije održalo korak s njima. Uglavnom se sjećamo odrastanja u svijetu masovnog tržišta, kada je doseg bio slab, i kada je pažnje bilo u izobilju. Ali danas, umjesto na škrte mase, efikasno oglašavanje se oslanja na empatiju, rješavanje problema i usluge.

Odlučna sam u vjerovanju da je marketing plemenita profesija, i da je ono što mi kao marketeri radimo od velike vrijednosti i dobra.

Marketing je jedno od najboljih zanimanja, posebno za budućnost poslovanja. On predstavlja rad za pozitivne promjene. On predstavlja kreativnost u poslovanju. On predstavlja upravljanje inovacijama. To je profesija koja stvara promjene.

Kako napraviti promjene koje želimo? Dodajte nešto poleta u budućnost strateškog planiranja. Kada kažem poleta, mislim na mijenjanje strateškog planiranja na bolje. Polet znači biti sposoban da razmišljaš drugačije, da rješavaš probleme i stvaraš različite scenarije. Polet znači namjerno odabrati drugačiji skup aktivnosti, kako bi se pružila jedinstvena mješavina vrijednosti.

Oštroumna i održiva strategija mora se baviti budućnošću kao i sadašnjošću. Biti u stanju učinkovito odgovoriti na sve poslovnu sredinu koja se stalno mijenja znači savladati promjene i povećati učinkovitost.

„Strategija je uzorak u nizu odluka.“ – Henry Mintzberg

Zapamtite: strategija je putovanje, a ne projekt. Planiranje zahtijeva stalnu prilagodbu. Da, započnite svoju s prezentacijom. Ali nikada nemojte stati samo na tome.