Piše: Ekrem Dupanović

Petak i vikend su bili ispunjeni poslovima oko priprema za Intercontinental Advertising Cup u Beogradu. Što rad na ovom projektu odmiče to ulazimo u fazu koja postaje sve kreativnija i uzbudljivija. Pošto smo postavili temeljnu strukturu sada to popravljamo, dotjerujemo i posipamo zlatnom prašinom, što bi rekao Saki.

U petak sam od ranog jutra počeo pjevušiti pjesmu April u Beogradu. To je bila normalna reakcija na prvu pomisao tog dana – The Cup u Beogradu 17. aprila. Bio sam sa Zdravkom Čolićem u Beogradu kada je prije 40 godina na festivalu Beogradsko proljeće pobijedio s pjesmom April u Beogradu. Nadam se da i mene i cijelu ekipu nakon četiri decenije očekuje isto tako jedan uspješan beogradski april.

Odlučujemo da sponzore, lidere agencija koje su pomogle The Cup i jednu grupu VIP gostiju (njih dvadesetak) počastimo ekskluzivnim radnim ručkom s Michaelom Conradom. Na ovom će ručku Michael svojim gostima govoriti o kreativnom liderstvu i odgovarati na njihova pitanja. To je jedinstven i veoma uspješan Michaelov koncept kojeg je vrhunski razradio u njegovoj berlinskoj školi, možda njekskluzivnijem MBA studiju danas. 

Prije desetak dana slučajno sam naišao na informaciju o tome da se 10. aprila u Beogradu, u organizaciji In Store magazina, održava Marketing Summit. Sedam dana prije The Cupa! Loše, pomislih. Odlučio sam da portal u širokom luku zaobiđe ovaj događaj koji mi se učinio kao strašna konkurencija Cupu. U četvrtak naveče mi stiže mail od Harisa Kulovića, jednog od menadžera u sarajevskoj agenciji Altermedia koja je izdavač In Store magazina za Bosnu i Hercegovinu. Kaže da su ga kontaktirale kolege iz Beograda i zamolile za kontakt s Media Marketingom te da pokuša kod nas ishoditi objavu informacija o Marketing Summitu. Ne bi mi pravo, ali Harisa ne mogu odbiti, prijatelji smo. Dogovorimo se da sutradan popijemo kafu. Pridružio nam se i Rešid Muratović, urednik In Store magazina. Obadvojica su se nasmijali kada sam im rekao da je Media Marketing suorganizator The Cupa. Ja sam ih htio zaobići, a oni žele na portal kako bi parirali The Cupu. Ništa danas nije slučajno. Rešo reče kako mi generalno targetiramo istu ciljnu grupu, ljude iz marketinga, ali kako smo ipak unutar te grupe orijentirani ka različitim ciljnim podgrupama, da smo mi dvije različite priče. Marketing Summit je orijentiran ka prodaji i njegov su target traderi, The Cup je posvećen oglašavanju, dakle oglašivačkim agencijama i ljudima koji se u marketing odjelima kompanija bave komunikacijskim aktivnostima. Možda nam se direktno poklapa 25% ciljne grupe marketingaša, u 75% se razlikujemo. Dogovorili smo se da udružimo snage i pružimo jedni drugima punu podršku. Razmjenjivat ćemo informacije, banere, mi ćemo dobiti mogućnost da  promoviramo kup na Marketing Summitu

Po povratku sa sastanka slušam u autu Federalni radio i prilog Balkan zove Davida Bowie-a. Riječ je o Facebook kampanji pokrenutoj u Beogradu kojoj se, za manje od mjesec dana, priključilo 17.000 prijatelja, ljudi koji pozivaju legendarnog Bowiea da dođe na Balkan i održi koncert. Zašto? Zato što je na promociji albuma Next Day, kojeg je objavio nakon pauze od deset godina, izjavio kako su sve pjesme inspirisane Balkanom. Rekao je kako smatra da je Balkan danas najkreativnija regija na svijetu. Eto zbog toga FB kampanja Balkan poziva Davida Bowie-a

Ta Bowie-ova izjava o kreativnosti Balkana je još jedna potvrda da će prijepodne 17. aprila na The Cupu biti kretivno vrlo uzbudljivo: Genius LociBalkan Spirits. Pozvali smo kreativne lidere regije da svaki od njih u 20 minuta predstavi svoj kreativni rad, pokaže radove s kojim se najviše ponosi, svoju viziju i poruku auditorijumu. Pozvali smo Aljošu Bagolu (Pristop Ljubljana), Davora Bruketu i Nikolu Žinića (Bruketa&Žinić Zagreb), Slavimira Stojanovića (Communis Beograd), Vladimira Kovačevića (McCann Beograd), Bojana Hadžihalilovića (Fabrika Sarajevo) i Dušana Drakalskog (New Moment New Ideas Company Skopje), autora rada nagrađenog Titanijumskim lavom u Cannesu i člana ovogodišnjeg The Cup žirija. Iako se radi o ljudima koji su do sada govorili na nebrojeno mnogo festivala, konferencija i seminara, svi su potvrdili svoje učešće s tolikim oduševljenjem kao da ih je neko prvi put pozvao da negdje prezentiraju svoju kreativnost. Čak je i mene iznenadila tolika količina njihove pozitivne energije.

Dogovaramo se o finalnoj cijeni kotizacija za The Cup. Za rane prijave do 31. marta, zatim za članove IAA Srbija, SOZ-a (Slovenija), HURA-e (Hrvatska) i pretplatnike Media Marketinga kotizacija iznosi 200 eura. Za prijave pristigle iza 31. marta, kotizacije će iznositi 250 eura.

Da ne zaboravim odmah dati link www.thecupawards.com preko kojeg već danas možete rezervisati svoje mjesto na The Cup-u.

Iz Zagreba stiže mail od Dunje Ivane Baloon, direktorice HURA-e o spremnosti za bezrezervnu podršku The Cupu, lobiranje i pomoć u promociji članovima HURA-e.

Iz beogradskog Infostuda stiže mail od Petra Stakića u kojem me Petar podsjeća da je bio prije četiri godine na The Cupu u Sarajevu i kako odatle nosi sjajne uspomene. Nudi medijsku podršku Infostuda i piše kako zna da se popriličan broj njegovih saradnika, prijatelja i partnera sprema da dođe na beogradski Cup. Ova nam se podrška čini vrlo značajnom.

Ivana Parčetić šalje vrlo zanimljiva pitanja za intervju s Juretom Apihom kojeg želi objaviti na portalu www.marketingmreza.rs Dajem Ivani obećanje da ću sa slovenskog prevesti Juretove odgovore.

New Moment šalje PR plan. Prilično obiman i sadržajan dokument u kojem je agencija do detalja razradila plan PR aktivnosti. Ima dosta zanimljivih prijedloga, unutar tima razmjenjujemo mišljenja i pripremamo se za presicu koja je zakazana za 13. april u formi radnog ručka s medijima u hotelu Crown Plaza Beograd.

Smiljka i Meta su u petak cijelog dana na vezi oko pripreme seta materijala za beogradske novinare koje im treba dati na presici.

U subotu uveče prisustvujem diplomatsko-poslovnoj večeri u sarajevskom hotelu Evropa koju je, za Dnevni list iz Mostara, organizovala agencija MITA Group uz visoko pokroviteljstvo njemačke ambasade. Susret sa nekolicinom prijatelja, poznanika i poslovnih partnera koristim da ih pozovem da dođu 17. aprila u Beograd.

The Cup me inspiriše da na portalu Media Marketinga pokrenemo video kolumne. Prve ćemo snimiti u vrijeme The Cupa, pravim listu prvih kolumnista i formiram tim koji će to realizirati. The Cup je nepresušan izvor, samo se sa njega treba napiti vode.

Počinje još jedna uzbudljiva sedmica. Budite spremni za nova iznenađenja.