U srijedu 9. novembra u Beogradu će biti dodijeljena najveća regionalna priznanja za doprinos razvoju industrije oglašavanja

This article is also available in: English

Piše: Ekrem Dupanović, glavni urednik Media Marketinga, ekrem@media-marketing.com

S nestrpljenjem iščekujem ponedjeljak i početak sedmice u kojoj će biti uručena tri vrlo značajna priznanja za razvoj oglašavanja u regiji. Beogradska kompanija SuperStar Culture, koja već dvadeset godina organizuje Beogradsku Noć reklamoždera, Institut za istoriju oglašavanja kojeg je osnovao Vladimir Čeh i Media Marketing, svako u drugoj kategoriji, dodijelit će u srijedu uveče u Beogradskoj kinoteci po jedno priznanje za doprinos razvoju industrije oglašavanja.

Grand Slam za razvoj oglašavanja u Srbiji pripašće Miši Lukiću, CEO-u Publicis One zaduženom za 30 tržišta Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope i još nekih zemalja. Svrstavši se u krug pet izvršnih direktora Publicis One, među kojima je podijeljen cijeli svijet, Miša je učinio ogromno mnogo za promociju oglašavanja s ovih prostora. Region koji može da lansira takvog lidera zaslužuje respect. Ovo priznanje dodjeljuje SuperStar Culture.

Institut za istoriju oglašavanja dodijelit će priznanje Legendarijum koje predstavlja  slavoluk kroz čiju se kapiju odlazi u istoriju, u vanvremenski prostor virtuelne realnosti, na zborno mjesto legendi koje su svojom kreativnošću ostavile neizbrisiv trag u profesiji i ostvarile istorijski uticaj na standarde oglašavanja.

O novom stanovniku Legendarijuma, Draganu Sakanu, govorit će osnivač Instituta Vladimir Čeh, a priznanje će primiti njegovi sinovi Žarko i Lazar.

Izložba u predvorju svečane sale Kinoteke podsjetit će na Sakijevu kreativnu ostavštinu.

Još jedan Grand Slam, onaj za doprinos razvoju oglašavanja u regiji, dodijelit će Media Marketing. Odlučujući se između nekoliko uglednih osoba regionalne oglašivačke industrije, ocjenjivački odbor Media Marketinga je jednoglasno odlučio da se Grand Slam dodijeli Ivi Balent, izvršnoj direktorici marketinga Agrokora. Naravno da Agrokor, kao najveći oglašivač, ima i najveći uticaj na razvoj industrije oglašavanja, ali ta činjenica nije bila presudna kod odluke ocjenjivačkog odbora. Odlučujući su bili izuzetni profesionalni i ljudski kvaliteti Ive Balent, energija koju unosi u industriju, poruke ljubavi i prijateljstva koje se nalaze na bocama Jane, a koje Iva promovira i dijeli gotovo svakog dana. Kampanja Malena i Klepetan, za koju je Jana ove godine osvojila prvog kanskog lava u povijesti hrvatskog oglašavanja, samo je bila logičan rezultat komunikacijske strategije koju provodi Iva Balent. Da nije bilo te strategije i energije, ko bi se upustio u avanturu koju je predstavljao rad na kanskim lavom nagrađenoj kampanji.

Bit će mi izuzetna čast i zadovoljstvo da Ivi Balent uručim ovo priznanje.

Za ovogodišnje i dosadašnje dobitnike Grand Slama poslije dodjele priznanja bit će upriličena svečana večera čiji je sponzor I&F McCann Grupa Beograd.

Imao sam dosta toga još da napišem u ovom izdanju dnevnika, ali nisam želio da krnjim ekskluzivitet informacija koje sam sa vama podijelio danas. O drugim stvarima pišem sutra, neposredno prije polaska na put u Beograd.

Nedjelja, 6. novembar 2016.