Vjerujem da su svjetiljke pospremljene i jelka sklonjena, meni se svake godine to čini kao podvig

This article is also available in: English

Piše: Zoran Savin, predsjednik IAB Slovenija

U vrijeme praznika pročitao sam  nekoliko tekstova o trendovima i najavama za ovu godinu. I kada sam pomislio da sam završio s tim obaveznim novogodišnjim poslom, iznenadila me je vijest da je sada već svima jasno da potražnja za mobilnim telefonima pada. Pokazalo se da se to dogodilo čak i Appleu koji je do sada bio neprikosnoveni vladar na tržištu. Prije svega sa proizvodima s većom dodanom vrijednošću.

Ako tome uz bok postavimo nekoliko vijesti o sporijem rastu korisnika najvećih svjetskih servisa i o rovovskoj bitci za te korinsike (i, naravno, novac koji oni donose) onda je jasno da je divljem i neograničenom rastu došao kraj. Provjerite vijesti i sami: Facebook’s growth continues to slow down; Silicon Valley is stalling out as the pace of innovation slows down; Netflix’s US growth is stalling; Alphabet’s money-making machine is slowing down; Suddenly, Google Looks Shaky.

Šta to znači za nas?

Godine koje su iza nas bile su zanimljive prije svega sa stanovišta rasta. Ovdje ne govorim o ekonomskoj rasti već o rastu digitalnih medija, kanala, korisnika, naprava, inovacija itd. I ne samo to. Neki su se trendovi čak preklapali što je dovodilo do „mega trendova“ rasti. To je bilo vrijeme kada se pojavio izraz growth hacking. Vrijeme kada si mogao rasti, a da nisi ni učinio nešto veliko jer je raslo sve oko tebe.

Za mene je možda najvažnija najava da takvog rasta neće biti u godini koja je tek počela. Neće rasti ni korisnici, ni naprave, ni penetracije i slično. Ako uzmemo, recimo, broj korisnika interneta u Sloveniji gotovo je sigurno da će taj broj samo još par godina rasti, mada je taj rast već sad prilično spor. Rast se može očekivati u Albaniji, Bugarskoj itd. Veliki dio manje razvijenog svijeta još nije povezan, a bez investicije u infrastrukturu to neće ići. A to zahtijeva vrijeme.

Ali važno je znati da se stvari mijenjaju. Možda je baš sad najbolje vrijeme za one koji znaju dobro i pametno raditi. Možda će growth hacking sada još više doći do izražaja. Najave za rast investicija u digitalno oglašavanje su još uvijek na godišnjem nivou od 10%, broj kanala i načina oglašavanja je još uvijek u porastu. Bit će tu uvijek i neki novi servisi koji će se boriti za postojeće korisnike.

Bit će potrebno zavrnuti rukave i aktivirati znanje. Da ne govorimo da će ići teško bez raznih programskih rješenja koja omogućavaju bolje iskorištavanje investiucija pa makar se ona zasnivala na umjetnoj inteligenciji ili ne. Šta to znači za svakoga od nas najbolje će znati svako sam, ali mi se čini važnim da pri kreiranju ciljeva i taktika za ovu godinu uvažavamo ono što je gore napisano.