U Srbiji SBB sa svojom EON platformom čini da svaki TV bude pametan

This article is also available in: English

U narednih sedam radnih dana predstavićemo vam izveštaj o medijskim trendovima koji je pripremila Direct Media United Solutions te ćete tako imati priliku da pročitate o najznačajnijim medijskim trendovima u svetu i da prepoznate gde se globalni trendovi nalaze kada je u pitanju tržište Srbije. Izveštaj je pripremila Ljubica Vukčević, Insight Manager Direct Media United Solutions.

Direct Media United Solutions: Izveštaj o medijskim trendovima u 2019. godini - Doba sveprisutne TV 2

Foto: Ljubica Vukčević

„Iako smo skloni da često mislimo kako su globalni trendovi daleko od nas, internet i milenijalci doneli su na naše tržište potpuno drugačiju konzumaciju medija. Više nam nije dozvoljeno da razmisljamo lokalno. Ipak, postoje neke specifičnosti našeg tržišta kojih ćemo se dotaći u ovom izveštaju. Videćemo šta tačno znači ‘doba sveprisutne TV’, razmotriti da li je Over the Top (OTT) TV ubila linearnu televiziju, gde je Srbija kada je u pitanju vertikalni video i ‘bite sized’ advertising, ko ima najbolje chetbotove na tržistu, kako je Srbija postala jedna od vodećih zemalja po broju blokčein developera, kako nam stiže marketing preko audio zapisa na ‘smart speakerima’, koji su nove must stvari kada su u pitanju mobilni marketing i influenseri”, izjavila je Ljubica Vukčević.

Izveštaj  počinje trendom sveprisutne televizije nakon čega će iz dana u dan biti predstavljeni i drugi medijski trendovi koji će obeležiti 2019. godinu.

Iako, prema Nielsenu, gledanje televizije uživo opada u poslednjoj deceniji (sa 10,5 časova u 2010. na 4,1 čas u 2018. godini u SAD), televizija je i dalje medij koji angažuje najveći deo našeg vremena (43% ukupne medijske potrošnje). To znači da još uvek ima najveći domet (eng. reach) i upravlja sa najviše vremena.

Direct Media United Solutions: Izveštaj o medijskim trendovima u 2019. godini - Doba sveprisutne TV

Direct Media United Solutions: Izveštaj o medijskim trendovima u 2019. godini - Doba sveprisutne TV 1

Over-the-top televizija jeste vid emitovanja novog doba. Gledanje TV preko striminga uživo, servisa BBC iPlayer, Netflix, multiplatformskog videa, pametnih telefona i konzola pokrenuto je u eri sveprisutne televizije i rastućeg sadržaja. Šta je to što je iz ponude servisa, kao što su Amazon Prime, Hulu TV, Sling TV, HBO Now i Netflix, promenilo emitovanje? Pristup na zahtev, video na zahtev, samostalno emitovanje, multi-monitorsko gledanje, fleksibilna pretplata, suženi televizijski snopovi/mršavi snopovi, originalni  sadržaj, interakcija sa publikom i isplativi paketi samo su delovi ponude. Emitovanje je, dakle, otišlo dalje od linearne televizije, skupih kablovskih paketa i nefleksibilnog programskog podešavanja.

Striming i OTT televizija su „pogodni za televizijsko oglašavanje” u strimovanim i ciljanim reklamama. Analiza velike količine podataka i medijske publike jeste  nova tendencija u delatnosti emitovanja televizije koja prevodi TV reklame na sledeći nivo. Informacije o pretplatnicima i podaci povučeni iz više izvora, uključujući Social TV, angažovanost na mreži, alati za merenje medijske publike itd., oblikuju televizijsko oglašavanje.

Ovo dokazuje da, iako striming giganti poput Netflixa nastavljaju da se šire na globalnom nivou, internet televizija ne kanibalizuje emitovanje – ona ga dopunjuje.

Budućnost televizije leži u personalizovanoj tehnologiji, iskustvu gledanja na zahtev, distribuciji individualizovanog sadržaja, maratonskom gledanju, kratkim televizijskim emisijama i nezavisnom bioskopu, inovativnim televizijskim formatima, više lokalizovanom i lokalnom sadržaju, modelima bez reklama do modela sa ciljanim reklamama i činjenici da su svi ljudi povezani na mobilni telefon.

Dakle, šta se događa u Srbiji?

U Srbiji je linearno televizijsko emitovanje još uvek apsolutni kralj. Prosečna dnevna TV gledanost u 2018. godini iznosila je 5,3 sati. Od početka 2017. godine, Nielsen prati odloženo gledanje emisija u Srbiji i trenutni udeo odloženog gledanja jeste oko 2,5%, iako 25% svih TV paketa poseduje ovu opciju.

Tendencija je da se prihvata digitalni tip prijema – ukupni digitalni prijem iznosi skoro 85% (30% više u odnosu na 2015!)

U Srbiji se TV sadržaj uglavnom i dalje prati preko TV ekrana – samo 10% televizijskih gledalaca prati TV program na kompjuteru, 3% na tabletu i 9% na pametnom telefonu.

Netflix je od januara 2016. godine dostupan  i u Srbiji, ali je njihov tržišni udeo još uvek veoma mali – prema Nielsenu i TGI Srbija, tržišni proboj Netflixa je oko 1%.

Imajući u vidu OTT TV, IPTV proboj u Srbiji je i dalje oko 18%. U oktobru prošle godine SBB je uspostavila EON platformu – ova platforma omogućava  televizijsko emitovanje visokog kvaliteta, video na zahtev, multi-monitorsko gledanje, glasovnu pretragu itd. Zbog još uvek malog proboja pametnog TV-a (16%), u poređenju sa 29% na svetskom nivou, EON sa svojom platformom čini da svaki TV bude pametan. Ova platforma omogućava vam da gledate sadržaj na TV-u pomoću EON Smart Boxa, na tabletu i pametnom telefonu, računaru ili uređajima za strimovanje (kao što su Nvidia Shield, Chromecast i AirPlay), stoji u izveštaju Direct Media United Solutions.

Kompletan izveštaj Direct Media United Solutions o medijskim trendovima pogledajte ovde.