Kreatori sadržaja postali su "produžena ruka" brenda

This article is also available in: English

Piše: Irena Kurtanjek, voditeljica korporativnih komunikacija, Nestlé Adriatic

Nova generacija komunikacijskih platformi te raznolikost digitalnih kanala stvorili su nove mogućnosti za doseg ciljne skupine, ali su istovremeno otvorili prostor za drugačije i kreativnije načine stvaranja sadržaja.

Poznato je da potrošači danas mnogo više nego prije istražuju informacije o proizvodu prije kupnje, a shodno tome svoju evoluciju doživjeli su i oni izvori na kojima se mogu pronaći informacije potrebne za donošenje informirane odluke o kupnji ili stvaranja i dijeljenja određenih stavova.

Kada tome pridodamo i podatak da više od 90% ljudi smatra važnim preporuke prijatelja, pred brendovima se stvara potpuno novi izazov.

Kreatori sadržaja, digitalni utjecajnici, ili poznatije influenceri, danas su važan dio marketinškog miksa. No, tko su oni? Koliki je zaista njihov utjecaj na robne marke? Koliko oni imaju slobodne ruke u stvaranju sadržaja za robne marke na društvenim mrežama? To su samo neka od pitanja oko kojih se vodila rasprava na nedavno održanom panelu u sklopu KOMferencije o komunikacijama.

Kreatori sadržaja postali su “produžena ruka” brenda. Oni mogu biti njegovi utjecajni zastupnici – prenose poruku brenda do ciljne publike, grade povjerenje između robne marke i javnosti te oblikuju njeno mišljenje. Publika koju većinom čine Millenialsi i GenZ, a oko kojih se vrti većina digitalnih kampanja, žele osobniji, prisniji odnos s robnim markama, ne vjeruju masovnim medijima, žele informacije u realnom vremenu i od kredibilnih izvora (izvor: Mashable 2015.). Na tom tragu svoju je snagu ulovio i marketing utjecajnika, jer je to jedan od najboljih načina putem kojeg se brend može približiti potrošačima novog doba.

S obzirom da živimo u eri “dopuštenog marketinga”, u kojoj korisnik sam odlučuje koga će slušati, kada će i koji sadržaj konzumirati, odabir pravog utjecajnika pomaže brendu da se uključi u dijalog s publikom, ali i da od strastvene publike učini vjerne potrošače.

Upravo je zato danas marketing utjecaja dio marketinškog miksa te je važan dio u izgradnji Nestlé brendova. Kreiranje visokokvalitetnog i personaliziranog sadržaja, strast i autentičnost ključni su faktori koje uzimamo u obzir kada odabiremo ambasadore s kojima surađujemo.

Rezultati najnovijeg istraživanja o hrvatskoj blogerskoj i influencer sceni, provedeni od strane agencije Dialog komunikacije ove godine, pokazali su kako je većina njih (93%) žene, uz brigu o vlastitim online kanalima velika većina (61%) ima i stalan posao, visoko su obrazovani (75%), između tri i pet godina su aktivni u ovoj sferi (44%) te velika većina njih ( 77%)  kontinuirano surađuje s između jednog i tri brenda.

Na tom tragu je i kompanija Nestlé napravila veliki iskorak unazad zadnje dvije godine. Bilježimo značajno povećanje ulaganja u ovaj oblik marketinga te smo u ovoj godini prosječno 60% našeg PR budžeta usmjerili na ovu vrstu promocije. Tako smo u sklopu kampanja za NESCAFÉ Dolce Gusto, Purinu, FITNESS žitarice i projekt Vrtim Zdravi Film samo u ovoj godini ostvarili suradnju s preko 30 makro i mikro influencera u Hrvatskoj.

Svrha ovih suradnji je dvosmjerna komunikacija s potrošačima, poticanje na razmatranje, kao i stvaranje partnerskog odnosa s digitalnim kreatorima, ostavljajući pritom prostor za njihovu kreativnost, slobodu izražavanja i autentičnost.

Kada je riječ o budućnosti, jedino što je sigurno da je zastarjela paradigma ,,digitala u poslovnom svijetu”, a novost je ,,poslovanje u  digitalnom svijetu” – kako i na koji način će to izgledati u budućnosti predstoji nam tek vidjeti.