Od prošle godine, kao dio suradnje s Cannes Lions festivalom, pred nama je i ove godine selekcija kanskih predavača i pobjednika

This article is also available in: English

Foto: Slaven Fischer

Slaven Fischer dulje od dvadeset godina vrlo uspješno vodi agenciju BBDO Zagreb. I pored velikih obaveza u svom svakodnevnom poslu, ono malo slobodnog vremena posvećuje razvoju hrvatske oglašivačke industrije. Vrlo uspješno je vodio Hrvatsko udruženje agencija za tržišne komunikacije HURA, bio je među idejnim začetnicima regionalne revije kreativnosti u oglašavanju Balcannes i Ideje X koja je prerasla u Dane komunikacija, središnji događaj oglašavanja u Hrvatskoj koji će ove godine biti održani od 14. do 17. travnja/aprila u rovinjskom hotelu Lone.

Slaven je sasvim sigurno čovjek do čijeg se mišljenja drži u strukovnoj javnosti i zato smo sa njim razgovarali o ovogodišnjim Danima komunikacija.

Media Marketing: Koje su komparativne prednosti Dana komunikacija, što posjetitelji imaju za čuti i naučiti na festivalu?

Slaven Fischer: Kada smo pokretali IdejuX,  a Dani komunikacija su sljednik tog događaja, imali smo na umu nov i jedinstven festival u barem tri točke. Povezivanje off i online hrvatske oglasne scene kroz programsku suradnju HURA-e i IAB-a. Zatim, najvišu kvalitetu motivacijskih govornika i dokazanih marketinških praktičara. I, na kraju, dva novo postavljena natjecateljska programa. Neskromno, no moram reći da smo dobro prepoznali trendove: integraciju komunikacije kroz sve kanale, regionalni interes za vrhunske predavače te natjecateljski dio koji je u međuvremenu s dva narastao na četiri programa, uključivo prestižni Effie.

Danas, pet godina poslije prve IdejeX, Dani komunikacija su u strukovnom smislu najbolji regionalni festival, a u natjecateljskom dijelu nezaobilazna točka za sve hrvatske marketinške profesionalce te one koji to žele postati.

Media Marketing: Koja su vaša najzanimljivija iskustva s Dana komunikacija?

Slaven Fischer: Mogao bih pričati danima i zato ću izdvojiti samo jedno iskustvo: nakon bezbrojnih besanih noći u žaru priprema i nervoze pred prvu IdejuX., 26. svibnja 2011. na pozornicu se popeo Gary Vaynerchuck. Došao je doslovce direktno s aerodroma s ozbiljnim jet-lag-om. Uprkos medijskoj potpori, samo je nas nekolicina znalo tko je Gary. Dočekali smo ga s hrvatskim izdanjem njegove upravo izašle knjige The Thank You Economy te puni isčekivanja. A Gary je nakon sat vremena skakanja po bini svojom energijom, duhom i novim idejama osvojio publiku i izazvao ovacije tradicionalno podozrive marketinške zajednice . U tom trenu znao sam da smo uspjeli, ali i da smo vrlo visoko postavili letvicu koju svake godine valja postavljati sve više.

Media Marketing: Zašto bi svi u doticaju s marketingom trebali i ove godine biti na Danima komunikacija?

Slaven Fischer: Edukacija, insipracija i networking već su utkani u DNA Dana Komunikacija. Od prošle godine, kao dio suradnje s Cannes Lions festivalom, pred nama je i ove godine selekcija kanskih predavača i pobjednika. A znate li što je najbolje? Kad vam opetovano prilaze profesionalci te uvažene kolegice i kolege s riječima ovo je bolje nego li sam očekivao/la 🙂