Od ovog meseca Publicis One će potpuno povezati sve zemlje Adriatic regiona, od Slovenije do Makedonije, u jednu agenciju

This article is also available in: English

Razgovarao: Ekrem Dupanović

Pošto čitate treći dio intervjua sa Mišom Lukićem, imate privilegiju da saznate eksluzivnu novost: od ovog mjeseca sve Publicis One agencije u Adriatic regiji se spajaju u jednu agenciju kojom će rukovoditi petočlani menadžment. Ova se promjena dogodila devet mjeseci prije planiranog roka. Saznajte zašto i šta je rukovodilo Mišu da učini ovaj korak nakon kojeg će slijediti još nekoliko sličnih u regiju  za koju je odgovoran.

Media Marketing: I u Adriatic regiji je bilo promjena. Koliko je naša regija značajna u dijelu svijeta za koji si odgovoran? Malo ili nimalo, obzirom na veličinu budžeta?

Miša Lukić: Imajući u vidu veličinu i broj zemalja za koje sam sveukupno odgovoran, Adriatic region nije po finansijskim pokazateljima među mojim prvim prioritetima. Iako u sebi sadrži osam zemalja on u finansijskom smislu predstavlja manje od 10% budžeta za koji sam zadužen. To, sa druge strane, nikako ne znači da se u budućem periodu nećemo koncentrisati na ovaj region i dati sve od sebe da pružimo vrhunski servis našim klijentima. Da to nije samo prazna priča u prilog tome imam i jednu ekskluzivnu vest za Media Marketing.

Od ovog meseca Publicis One će potpuno povezati sve zemlje Adriatic regiona, od Slovenije do Makedonije, u jednu agenciju. To je revolucionarna transformacija i znači ogromnu promenu na bolje, kako za klijente tako i za sve zaposlene. To niko do sada nije uradio na ovim prostorima, pa čak ni afilijacije koje imaju jednog vlasnika, pošto ova promena ne znači konsolidovane finansijske i operativne izveštaje i blisku saradnju između zemalja i agencija u njima, već pravu fuziju svih resursa i talenata.

Media Marketing: Zbog toga si u Parizu dobio nadimak.

Miša Lukić: U Parizu su me zbog ove ideje prozvali Tito. Ovo integracija će značiti da će od sada svi resursi u Adriatic regionu biti objedinjeni i klijenti će moći da računaju na sve talente i resurse bez obzira u kojoj su zemlji, što im do sada nije bilo dostupno. Informacije o novom regionalnom rukovodećem timu i drugim pojedinostima vezanim za ovu organizacionu promenu ćete uskoro dobiti i zvanično.

Plan je da ovu vrstu sinergije sprovedemo i u drugim regionima paralelno sa integracijim naših kreativnih, medijskih i digitalnih brendova u okviru svake zemlje. To je bio i logičan potez, imajući u vidu da moj prošireni region broji trideset zemalja i da je bilo neophodno napraviti dodatnu sinergiju medju zemljama kako bi se lakše i fleksibilnije upravljalo resursima, a klijenti dobili maksimalnu vrednost u bilo kojoj zemlji se nalazili. Moj plan je da u prve tri godine integrišem zemlje za koje postoji ekonomska logika da budu povezane. To bi značilo da u širem regionu umesto 30 imamo 5 tržišta i isto toliko lidera koji će biti odgovorni za ta tržišta.

Moj cilj je da za sledeće tri godine dupliram prihod regiona za koji sam zadužen, što bi bio najveći rast jednog ovakvog regiona na svetu

Media Marketing: Kako to planiraš realizirati?

Prvo smo krenuli sa Istočnim regionom u koji sam uvrstio Ukrajinu, Baltičke zemlje, Kazakhstan i zemlje Centralne Azije. Turska je sama po sebi dovoljno velika i kompleksna da bude samostalna, a treća celina će biti baš naš Adriatik region. U sledećih dve godine ću kreirati još dva pod-regiona od kojih će jedan biti spoj zemalja Centralne Evrope, a na kraju ćemo integrisati Grčku, Bugarsku i Rumuniju u jednu celinu.

Sve ove promene će omogućiti veliku sinergiju koja će se konvertovati u znatno povećanje kvaliteta i efikasnosti našeg rada.

Media Marketing: Koje te je od tržišta najviše iznenadilo nakon što si se upoznao sa svih trideset tržišta?

Miša Lukić: Najveće je iznenađenje bilo to što skoro u svakoj zemlji postoji skriveni dijamant za koga čak, u nekim slučajevima, ni u toj zemlji nisu svesni njegove vrednosti.

Navešću samo nekoliko primera. Mađarska: Digital Content development, Češka: Community management, Turska: Digital media solutions & Programmatic, Bugarska: Social listening & Design thinking, Rumunija: Creativity & Innovation.

Kada pričamo o pojedinačnim zemljama u mom regionu, po meni je najveći potencijal i izazov Turska

Media Marketing: A koje ima najveći potencijal, koje ti predstavlja najveći izazov, gdje možeš implementirati najviše svog znanja i iskustva?

Miša Lukić: Skoro svaka zemlja u mom regionu ima potencijal da po prihodima raste godišnje više od 20%, a neke od njih i više od toga. Moj cilj je da za sledeće tri godine dupliram prihod regiona za koji sam zadužen, što bi bio najveći rast jednog ovakvog regiona na svetu.

To se može uraditi na nekoliko načina. Prvo je potrebno uvesti nove vrste sofisticiranih usluga iz oblasti tehnologija i inovacija, medijskih usluga, data performansi, biznis i digital transformacija, content development-a, strateškog konsaltinga, koje Publicis Grupa u najvećim zemljama sveta već uspešno praktikuje, a ovde bi donele ozbiljan pomak na tržištu.

Kada pričamo o pojedinačnim zemljama u mom regionu, po meni je najveći potencijal i izazov Turska. Tu imamo već izuzetne ljude, brendove i sposobnosti i, uz dodatne investicije koje planiramo, to je sigurno jedno od najperspektivnijih tržišta gde možemo da napravimo fantastičan napredak.

Media Marketing: Gdje si češće spavao proteklih godinu dana, u avionu ili u vlastitom krevetu?

Miša Lukić: Ni u avionu, ni u sopstvenom krevetu, već u hotelima.

Interesantno je da moje boravište nije trebao da bude Beograd, već Prag, Budimpešta ili Istanbul, ali sam ja insistirao da ostanem u Srbiji. Uz svu moju želju da ostanem u Beogradu, to ne bi uspeo da nisam dao dokaze da Air Srbija ima direktne letove sa većinom zemalja za koje sam ja odgovoran. Zato veliko hvala Air Srbiji i Etihadu!