Klijentima su u procesu transformacije potrebni pravi biznis partneri, oni koji su više od sadašnjih agencija što sve probleme pokušavaju da reše jednim alatom, odnosno komunikacijom

This article is also available in: English

Razgovarao: Ekrem Dupanović

Prvi intervju sa Mišom Lukićem radio sam prije šest i po godina. Povod je bila nagrada za najbolju agenciju u Adriatic regiji koju je Leo Burnett Beograd osvojio na Golden Drum festivalu 2010. godine. Miši Lukiću smo posvetili naslovnu i šest unutrašnjih strana printanog izdanja Media Marketinga. Nisam ga tada poznavao. Moja pitanja su ga zatekla u Chicagu, a odgovore je napisao u avionu na povratku za Beograd. U međuvremenu smo se upoznali i sprijateljili. Valjda sam zato na ovaj intervju čekao godinu dana. Prijatelju nije problem kazati: “Izvini, nemam vremena.” Prije sedam godina Miši je bilo mnogo lakše. Jedan prekookeanski let i intervju je završen. Razgovor koji ćete čitati u tri dijela, naredna tri dana, nastajao je u toku više letova avionom unutar dijela svijeta za koji je Miša Lukić odgovoran u Publicis One. Samo su se još karte trebale poklopiti da Miša cijelu jednu sedmicu provede u Beogradu pa da i ja dođem na svoje. Miša obično ponedjeljkom u podne leti iz Beograda i vraća se kući u petak. Zato na kraju ovog razgovora kaže da je proteklih godinu dana više puta noćio u hotelima nego u vlastitioj kući.

Kada je tačno prije 12 mjeseci imenovan za jednog od pet regionalnih CEO Publicis One u svijetu, što je vjerovatno najveće priznanje koje je neko iz ovog regiona do sada dobio, obećao mi je da će prvi intervju dati za Media Marketing. Mislio sam da je tim obećanjem želio nagraditi moje gotovo dvomjesečno ćutanje jer sam taman toliko vremena živio u stanju neizdrži (tako to naziva Lazar Džamić), da ne objavim tu vijest jer još nije bila prošla sve filtere u PR odjelu Publicis One u Parizu pa bih mu, da sam objavio, stvorio prilične probleme. Ali nije bilo tako. Nije to obećanje bilo naknada za ćutanje. Evo, nakon godinu dana sam dobio intervju i još uvijek smo prvi koji ga objavljujemo. Miša je održao riječ.

Obožavam engleski jezik. Ne zato što ga dobro govorim (nausprot, prilično sam loš), već zato što nema ni “ti” ni “vi”. Jedno od zlatnih pravila novinarstva kaže da sagovornika u mediju uvijek treba oslovljavati sa “vi”. Ja ću se naredna tri dana ispisati iz profesije i prekršiti ovo pravilo. Onima koji ovaj intervju budu čitali u engleskoj verziji bit će svejedno. A vama poštovani čitaoci, koji čitate na “našem” jeziku, izvinjavam se na nepristojnosti. Vjerujem da ćete uživati čitajući ovaj intervju danas, sutra i prekosutra.

Media Marketing: Sredinom marta prošle godine preuzeo si poziciju jednog od pet izvršnih direktora Publicis One u svijetu, a time i odgovornost za 30 tržišta? Da li si očekivao ovako nešto, da li je ranije bilo nagovještaja da te Maurice Levy ima u vidu za ovako visoku poziciju?

Miša Lukić: U mojoj dosadašnjoj karijeri imao sam čast da mi u okviru Publicis Grupe dva puta bude ponuđena visoka regionalna pozicija. Konkretno, pre osam godina je trebalo da vodim Leo Burnett u sedamnaest zemalja Centralne i Istočne Evrope, ali sam se tada ljubazno zahvalio uz obrazloženje da se ja, sa svojim preduzetničkim duhom i istim takvim načinom vođenja agencije, ne bih uklopio, a ni uživao u korporativnom svetu i pravilima koje se u takvom okruženju, po prirodi posla i funkcije, nameću.

Međutim, kad mi je početkom prošle godine globalni CEO Publicis One, Jarek Ziebinski, ponudio da budem Publicis One CEO odgovoran za 30 zemalja, izazov je bio preveliki da ga ne prihvatim. Tim pre što mi je rečeno da je, uz sve moje dosadašnje rezultate i iskustvo, baš to što posedujem preduzetnički duh bilo ključno da sam predložen za ovu odgovornu poziciju u okviru novog koncepta Publicis One, koji u svojoj srži ima preduzetništvo i preduzetnički način razmišljanja i donošenja odluka.

Media Marketing: Šta te je posebno privuklo?

Miša Lukić: Publicis One, kao biznis model i koncept, ima u sebi sve za šta sam se ja uvek u životu zalagao i u šta sam verovao. Synergy je ime koje sam dao svojoj agenciji još pre 15 godina. Integrisane marketing komunikacije sam predavao skoro celu deceniju, a većina kreativnih nagrada na lokalnim, regionalnim i svetskim festivalima su bile za integrisane kampanje. Uvek sam verovao u holistički pristup, tako da nikad nisam delio agencije koje sam vodio po uskoj specijalizaciji. Čak ni digitalno odeljenje nisam imao kad su ga svi uvodili. Nisam verovao u digitalno odeljenje, već u digitalno opredelenje, kako je jedan od mojih prijatelja to tada komentarisao.

Što se tiče moje nove pozicije, predsednik naše grupacije, gospodin Maurice Levy, svetska legenda naše profesije, lično je odobrio moje postavljenje na osnovu pismenog obrazloženja na sedam stranica u kojem je bilo navedeno sve vezano za moj profesionalni rad, ali i za moj privatni život.

Nisam ni u jednom trenutku pomislio da ja to neću moći, ali sam osećao ogromnu odgovornost i jedina misao mi je bila da ne razočaram čoveka koji me je na ovu poziciju predložio, Jareka Ziebinskog, globalnog CEO-a Publicis One

Media Marketing: Da li si bio iznenađen kad ti je ova pozicija ponuđena?

Miša Lukić: Da budem iskren, iako sam u poslednjih petnaest godina, u okviru Leo Burnett agencije, pohađao najbolje svetske senior menadžment programe i bio u izabranoj grupi od 12 budućih lidera za Evropu, pa samim tim i kandidat za najviše regionalne pozicije, ipak nisam očekivao da će mi, posle dva odbijanja, ikad ponovo biti ponuđena regionalna pozicija u okviru grupacije. Naročito je bilo iznenađenje što je ovaj put regionalna pozicija podrazumevala odgovornost ne samo za kreativne agencije, već i za sve medijske, digitalne, PR i ostale specijalizovane agencije u okviru naše grupe i to za region koji, pored Centralne i Istočne Evrope, obuhvata i Baltičke zemlje, Grčku, Tursku te zemlje Centralne Azije, sve do Mongolije. To je ogromno poverenje i čast koja je ukazana retko kome sa ovih prostora u bilo kojoj industriji. Veoma sam zahvalan na ukazanoj prilici. U isto vreme svestan sam ogromne odgovornosti, jer znam da sada ne predstavljam samo sebe lično, već i zemlju i region iz kojih dolazim.

Media Marketing: Ovo imenovanje je preko noći promijenilo mnogo toga u tvom životu. Prije svega, morao si se, zbog sukoba interesa, riješiti svog vlasničkog udjela u Publicisovim agencijama u Beogradu (Publicis, Leo Burnett, Saatchi&Saatchi).

Miša Lukić: U pravu si, novo imenovanje je totalno transformisalo moj život.

Na poslovnom planu, posle perioda od petnaest godina u kojem sam prvo bio samostalni poduzetnik, a zatim suvlasnik u partnerstvu sa Publicis Grupom, zbog eventualnog sukoba interesa, morao sam prodati Grupaciji svoj udeo. Svakom ko je jednom bio vlasnik, ne treba objašnjavati šta znači prodati svoju firmu i početi ispočetka kao zaposleni, pa makar to bilo i na tako visokoj i prestižnoj poziciji.

Sa druge strane, totalna je razlika voditi jednu ili nekoliko zemalja, u odnosu na četvrtinu sveta. Ne samo što je odgovornost sa novom funkcijom postala nesrazmerno veća od one koju sam do tada imao, već sam morao da se brzo prilagodim i da, umesto jedne šahovske partije, igram simultanku na 30 ploča.

Nisam ni u jednom trenutku pomislio da ja to neću moći, ali sam osećao ogromnu odgovornost i jedina misao mi je bila da ne razočaram čoveka koji me je na ovu poziciju predložio, Jareka Ziebinskog, globalnog CEO-a Publicis One. Naravno, bilo je i momenata kada sam pomislio da li mi je sve ovo trebalo. Međutim, što je vreme duže prolazilo, ja sam shvatao da je ovo fantastičan posao za mene. Sve moje pozitivne osobine i iskustva su počeli da dolaze do izražaja i pomažu mi da sa sve većom lakoćom preskačem prepreke koje su se nizale kao na atletskoj stazi u trci na 100m sa preponama. Mnogo su mi pomogla sva moja dosadašnja znanja i iskustva iz različitih oblasti i različitih zemalja i kontinenata na kojima sam radio. Istovremeno, ja iskreno volim da radim sa ljudima i, što mi nikada nije bilo teško, da ih inspirišem, da podelim sa njima svoju viziju. Naročito u prvih nekoliko meseci mi je koristilo to što mi nikad nije bio problem da donosim teške odluke, i što mi nikad nije nedostajalo odlučnosti i volje da, uprkos svemu, dođem do planiranog cilja. Ali ipak mislim da mi je najviše pomoglo (a i dalje mi pomaže), to što se ujutro ne budim razmišljajući kako da zadržim ovaj posao i poziciju koju imam, već se budim sa idejom da sa sjajnim ljudima koje sam odabrao uradim nešto veliko kako bismo transformisali, ne samo Publicis One u regiji, već kako da agencijski model koji razvijamo i uspostavljamo bude model koji će cela naša industrija preuzeti i otvoriti našoj profesiji put u svetlu budućnost. Baš to me pokreće, to što učestvujem u stvaranju istorije profesije koja mi je dala toliko mnogo, a sada imam priliku da joj uzvratim.

Svaka organizacija je savršeno dizajnirana za rezultate koje trenutno postiže. Ako želite drugačije rezultate, morate da redizajnirate svoju organizaciju

Media Marketing: Šta se promijenilo u tvom privatnom životu nakon stupanja na novu dužnost?

Miša Lukić: Moj privatni život se takođe drastično izmenio. U Beogradu sam obično samo vikendom i to mi je, naročito na početku, veoma teško padalo isto kao i mojoj supruzi Dragani, i našim najbližima u koje ubrajam članove porodice i bliske prijatelje. Možda je ipak najočiglednije patio naš mini šnaucer Ogi, koga već dobro znaju svi moji facebook prijatelji.

Posle prvog šoka shvatili smo da moramo da se prilagodimo novonastaloj situaciji i sada je već mnogo lakše. Naučili smo da vreme koje zajedno provodimo bude najkvalitetnije moguće i da se ne opterećujemo tehničkim stvarima i dnevnim trivijalnostima, već da budemo svesni svakog zajedničkog trenutka i da damo sve od sebe da ti trenuci budu prožeti ljubavlju, smehom i zadovoljstvom. Čini mi se da smo sada više zajedno nego ikada pre.

U doba, kada se svi moramo transformisati, prošlost se može analizirati, ali se budućnost mora kreirati, odnosno dizajnirati

Media Marketing: Znam da si radio na Business Designu i razvoju nekih originalnih projekata iz te oblasti. Da li to sad čeka neka bolja vremena?

Miša Lukić: Kao pristup rešavanju poslovnih problema na kreativan način, Business Design je od pre pet godina postao moja nova profesionalna ljubav i ta zaljubljenost ne samo da traje, nego raste svakim danom. Na sreću, moja nova pozicija ne zahteva da se odreknem te svoje ljubavi, već mi i pomaže da sam sa njom u svakodnevnom kontaktu i da budem još uspešniji.

Steve Jobs je mudro zapazio da neki ljudi misle da dizajn znači kako nešto izgleda, ali, ako se pogleda dublje, dizajn je zapravo kako nešto radi. Da bi nešto dobro radilo mora da se dobro izdizajnira, a to je naročito slučaj sa kompleksnim strukturama kao što je biznis.

Svaka organizacija je savršeno dizajnirana za rezultate koje trenutno postiže. Ako želite drugačije rezultate, morate da redizajnirate svoju organizaciju.

Imajući u vidu sve transformativne promene koje su se desile u poslednje dve decenije, jasno je da je svaka organizacija, dizajnirana za uspeh u prošlom veku, ako se ne transformiše, osuđena na neuspeh u 21. veku. Zbog toga smo svedoci da je većina naših klijenata primorana da ozbiljno redizajnira svoj biznis dok se od njih, u isto vreme, konstantno očekuju maksimalne performanse. Vremena za pauzu nema, pa sve više liči na menjanje motora na avionu dok je on u zraku.

Očigledno je da su u toj transformaciji našim klijentima potrebni pravi biznis partneri, oni koji su više od sadašnjih agencija što sve probleme pokušavaju da reše jednim alatom, odnosno komunikacijom. Sa druge strane, našim klijentima je potrebna i drugačija usluga od one koju dobijaju od današnjih biznis konsultanata koji pokušavaju da rešavaju probleme klijenata tako što gledaju u retrovizor. Način na koji većina današnjih biznis konsultantskih kuća pokušava da pomogne svojim klijentima više nije delotvoran jer se u doba, kada se svi moramo transformisati, prošlost može analizirati, ali se budućnost mora kreirati, odnosno dizajnirati.

Kreativnost i originalnost, koju komunikacione agencije poseduju, duboko razumevanje potrošača (ljudi) i društvenih trendova, uz dovoljno poznavanje klijentovog biznisa, može da bude od velike pomoći klijentu u ovom turbulentom dobu, ne samo u komunikaciji već i u svim drugim sferama biznisa, naročito u inovacijama.

Business Design je jedan od najdelotvornijih načina kako agencije mogu biti biznis partneri svojim klijentima u digitalnoj i strukturalnoj transformaciji svojih kompanija. Sve što sam naučio iz ove oblasti u zadnjih godinu dana prenosim na Publicis One agencije u celoj regiji. Uskoro ćemo, kao rezultat uloženog rada, otvoriti regionalni Business Design Centre of Excellence u Sofiji, a sa druge strane, takođe u prvoj polovini godine, u regiju dovodimo naš specijalizovani brend Sapient preko koga će sve agencije u regionu dobiti visoko stručna znanja koja će nam pomoći da budemo pravi partneri svojim klijenatima u digitalnoj transformaciji njihovog biznisa, e-commercu, big data&analytics menadžmentu, strateškom konsaltingu. To će naš odnos sa klijentom podići na potpuno novi nivo.

Sa druge strane, u isto vreme, da bismo mogli da pomognemo klijentima u njihovoj transformaciji, prvo moramo mi da se transformišemo. Tu će mi moja znanja i interesovanja u oblasti Business Design-a takođe mnogo pomoći. Cela industrija se nalazi na kritičnoj tački gde nas ogromne promene primoravaju ne samo da tražimo nove načine rešavanja problema, već i da tražimo nove probleme koje naša industrija može da reši.

Sve u svemu, ne samo da Business Design ne mora da čeka neka bolja vremena, nego će pre biti da ne postoji bolje vreme da ga praktično primenjujem i to u jednoj od vodećih svetskih kompanija koja ima neke od najkvalitetnijih klijenata na svetu spremnih da se transformišu i redizajniraju svoj biznis.

Sutra: Ovo je, na profesionalnom planu, bila ako ne najteža onda sigurno najzahtevnija godina u mojoj karijeri