Uoči najveće regionalne digitalne konferencije, Digital Takeover, razgovarali smo sa Goranom Gavranovićem, glavnim urednikom 24sata

This article is also available in: English

Dana 13. ožujka/marta 2018. godine, u CineStaru u zagrebačkom Branimir Centru, održat će se novo izdanje najveće regionalne digitalne konferencije Digital Takeover. Novo izdanje Digital Takeover konferencije trebalo bi potvrditi njen status kao sigurnog kanala i izvora informacija koji govori ne samo o bitnosti digitala, već i donosi konkretna rješenja na hrvatskom tržištu koje tek sada čeka digitalna ‘eksplozija.  Prvi najavljeni predavači na konferenciji su Peter Corbett, vlasnik čak 20 lavova iz Cannesa i osnivač digitalne agencije iStrategyLabs te Daniel Newman, autor šest bestselera na Amazonu i Forbesov suradnik.

Uoči Digital Takeovera razgovarali smo s Goranom Gavranovićem, glavnim urednikom 24sata koji organizira ovu konferenciju.

Što digitalizacija znači za medijske izdavače?

Goran Gavranović: Teško je reći što digitalizacija znači za medijske izdavače, jer iz pozicije 24sata stvari bitno drugačije izgledaju nego iz neke druge medijske kuće. Naime, 24sata je od svog početka bio iznimno inovativan, drugačiji i željan iskušavanja novih stvari, istovremeno ne radeći kompromise s osnovnim novinarskim načelima i zlatnim pravilima novinarstva. Taj duh imaju svi novinari 24sata. Nama je digitalizacija nešto sasvim normalno i prirodno, avantura kao što je i svaka priča, svaka vijest, svaka nova forma, avantura iz koje izvlačimo najbolje. Što se drugih izdavača tiče, teško je reći što digitalizacija za njih znači, ali rekao bih da je to prilika da se promijene sve one stvari koje su kočile razvoj novinara i samog medija, a znamo da sve “stare” kuće, htjele-ne htjele, upadnu u zamku strogih, gotovo  birokratskih pravila i dogmi koje često koče razvoj. Za medijske izdavače digitalizacija bi trebala biti prilika, a ne opasnost, kako je, nažalost, mnogi gledaju.

Na koji način ste se u 24sata uspjeli prilagoditi publici te naročito novim korisnicima koji su odrasli u digitalnom dobu?

Goran Gavranović: Temeljno načelo 24sata je odgovor na korisnikove potrebe, ali ne i rađenje kompromisa nauštrb novinarstva. Mi smo oduvijek prilagođeni publici na kojoj god ona platformi bila, to ne znači da ispunjavamo njihove želje i niske strasti, već im donosimo sadržaj u onoj formi koja je njima najprihvatljivija, ali to je i dalje hard news sadržaj, često i onaj koji publika ne žele čuti, ali je važno da zna. Publika uglavnom prepoznaje dosljednost i poštenje, i to nagrađuje.

Koliko je važno pratiti nove trendove i postoje li pri njihovom usvajanju izazovi vezani uz profesionalnost novinarske profesije?

Goran Gavranović: Temeljna novinarska pravila su oduvijek ista i uvijek će biti – moraš odgovoriti na 5 W, svaki sudionik u priči mora dobiti jednaku priliku da kaže svoju stranu priče i svaka informacija mora biti provjerena iz dva ili više neovisnih izvora. Unutar ova tri jednostavna pravila počiva cijelo novinarstvo, a forme, način izražavanja i plaforme će se mijenjati. Ali ova pravila će ostati ista. Nema straha za novinarstvo. Ono može biti samo bolje. Uostalom, kao što sam već rekao, publika na kraju uvijek prepozna i nagradi dosljednost i poštenje.

Kako uspješno voditi online i offline medij?

Goran Gavranović: Vrlo jednostavno, tako da se sadržaj prezentira na način koji je za pojedinu platformu najbolji i koji će na toj platformi najbolje doći do izražaja. Sam sadržaj je isti, ali njegova prezentacija je nešto različita po platformama jer se koriste one karakteristike platforme koje su za nju specifične i najbolje. Primjerice, za online brzina i mogućnost beskrajnog prostora i beskrajnost povezivanja te trenutačni feedback publike, a za print selekcija samo onog najvažnijeg i najzanimljivijeg, dizajn, storytelling i međuigra naslova, fotografije i teksta u kojem jednim pogledom možeš obuhvatiti cijelu informaciju, imati stav i emociju prema njoj te ujedno u tome uživati.

Kako je vama uspjelo integrirati web i print izdanje te kakvu ulogu su u tome imali vaši novinari i ostali zaposlenici?

Goran Gavranović: Nikada nismo posebno integrirali print i web, u 24sata vlada jednostavno pravilo – svi novinari, urednici, dizajneri, snimatelji, fotoreporteri rade za 24sata, a ne za pojedinu platformu 24sata, dakle svi rade za print, web i video 24sata. Naravno postoje oni koji su više specijalizirani za pojedinu platformu ili su u potpunosti specijalisti, primjerice, za video, ali velika većina radi istovremeno za sve tri platforme, jer te platforme čine 24sata. Uloga novinara i zaposlenika je u tome presudna, bez njih ničega ustvari nema, oni su ti koji svojom inovativnošću, poštenim i dosljednim radom, kreativnošću i profesionalnim poštenjem čine 24sata. Bez njihovog entuzijazma, vrijednog rada i otvorenosti prema novome ništa ne bi bilo moguće napraviti.

Iz Facebooka su najavili promjenu algoritma koja će zasigurno utjecati i na medijske izdavače jer će prednost u newsfeedu imati objave korisnika. Također, prema najavama, live video i lokalne vijesti će dobiti još veći značaj i bolju poziciju. Kako gledate na ove promjene iz perspektive medija koji ima najveću Facebook publiku među konkurentima s više od 1,2 milijuna fanova? Hoće li ove promjene stvoriti bolju povezanost s publikom?

Goran Gavranović: Facebook stalno nešto mijenja i prtlja, već smo se navikli na to. Mislim da time više šteti sebi nego medijima. No to je njihov problem. Mi ćemo se kao i u svim drugim stvarima prilagoditi i izvući ono najbolje što možemo, kako bi našoj publici dali pravodobnu, istinitu, originalnu i, često, zabavnu informaciju. Što se tiče videa i lokalnih vijesti, tu smo, rekao bih, vodeći u svijetu, praktički od početka smo uhvatili sve trendove, gotovo intuitivno, i stvorili odličnu video produkciju koja je, iako skromnih matrijalnih mogućnosti, bolja od mnogih svjetskih medijskih giganata ili ukorak s njima. Neće nam Facebook omogućiti ili onemogućiti bolju povezanost s publikom, oni svojim promjenama mogu stvari olakšati ili otežati, ali za naš odnos s publikom uvijek će biti presudan sadržaj koji donosimo i način na koji ga prezentiramo, a kad se tako stvari postave onda nema straha, bit ćemo samo bolji. Uostalom Facebook ne zna proizvoditi dobar i zanimljiv sadržaj, mi znamo.

Na dodjeli nagrada Digiday Awards Europe u Londonu osvojili ste priznanje za najbolju medijsku kuću u Europi u live prijenosu na Facebooku. 

Goran Gavranović: Zapravo sam pomalo ogorčen da smo tu nagradu dobili tek sada, a ne 2016., kada smo u gotovo svim svjetskim i europskim medijskim natječajima bili među prva tri. Tu bi se mogla očitati lagana diskriminacija medija iz malih sredina poput Hrvatske. Još kad na medijskim kongresima čuješ kolege iz velikih svjetskih medija “kako su stvorili genijalan video i u to su uložili samo 10, 20, 30 milijuna dolara” dođe ti da pukneš od tuge ili smijeha, jer mi smo gotovo sve to napravili praktički bez ikakvog ulaganja. Ali dobro, nagrada je napokon stigle, doduše, 24sata su se navikli na svjetske nagrade koje smo dobili u svim kategorijama – za novine, za web, za video, za priloge, za akcije…

Na koji način su se novinari 24sata prilagodili digitalizaciji i videu kao sve popularnijem formatu medijskog sadržaja?

Goran Gavranović: Za razliku od velikih svjetskih kuća mi smo stvari napravili vrlo jednostavno, jer kad nemaš previše novca moraš biti kreativan. Imali smo dobar mali video team pun entuzijazma, volje i znanja, njemu smo priključili dio iskusnih ljudi iz printa te pokrenuli news video i rekli ok, novinari, koji najbolje znaju sadržaj, sad će ga raditi i za video. Sve to smo napravili nepretenciozno, praktički kroz igru i pozitivno natjecanje, tko će imati bolji live, prilog, javljanje, štos… To je u praktički godinu dana cijelu redakciju pretvorilo u iskusnu video ekipu, a publika je došla odmah. Uz to smo jako pazili da budemo ono što jesmo, da poštujemo pravila branda, da smo važni kad je važno, da smo zabavni kad je zabavno, da nema svetih krava i da svemu dajemo neki naš, pomalo, satirični odmak. Pazili smo da se ne pretvaramo da smo televizija, da budemo prirodni, spontani i što je najvažnije – da dajemo priču sa lica mjesta u realnom vremenu. Najbolju priču, uvijek i svuda. I publika je to prepoznala, kao što je prepoznala i to da smo izvještavali brzo, pošteno i bez kompromisa. Uz to najbolji i najiskusniji novinari prihvatili su video kao prirodnu stvar, počeli rasturati svojim prilozima, oni su bili ključni da nitko ne kaže “ne mogu” ili “ne da mi se”, već naprotiv, da se, u pozitivnom smislu, natječe s njima.

Koji su daljnji planovi vezani uz produkciju video sadržaja?

Goran Gavranović: Širit ćemo video u nekoliko nišnih kanala specijaliziranih za određenu vrstu tematike, radit ćemo nove forme, ozbiljne i važne, ali i one zabavne i smiješne. Dio programa ćemo ushemiti, kao što smo i do sada radili, ali će ga biti više i što je još bitnije krenut ćemo u veću proizvodnju serijala koji će imati kraću verziju za Facebook i web te dulju za YouTube. Serijal ‘Nestali’ je pokazao da se možemo baviti nekom temom na dulji rok i sada će uz taj serijal biti njih još nekoliko baziranih na ozbiljnim novinskim pričama, ali i onim zabavnim.

Digital Takeover otkriva kako se nositi sa svijetom inovacija

Goran Gavranović: Na vrijeme osigurajte svoje mjesto i budite dio druge po redu konferencije Digital Takeover na kojoj će svjetski i domaći stručnjaci govoriti kako se nositi sa svijetom neprestane inovacije. Prvi najavljeni predavači na konferenciji su Peter Corbett, vlasnik čak 20 “Lavova” iz Cannesa i osnivač digitalne agencije iStrategyLabs te Daniel Newman, autor 6 bestselera na Amazonu i Forbesov suradnik.