Osim spota sa Šerbedžijom, čije emitovanje kreće večeras, starta i novi spot za Sky Colu sa insertima iz filma Aquaman čija se svjetska premijera očekuje ovih dana

This article is also available in: English

Razgovarao: Ekrem Dupanović

Kompanija Sarajevski kiseljak završava ovu godinu sa dvije sjajne kampanje. Jedna je za mineralnu vodu Sarajevski kiseljak, za koju je snimljen spot sa Radetom Šerbedžijom, a druga je za Sky Colu za čiji su spot korišteni inserti iz filma Aquaman čija se svjetska premijera očekuje ovih dana.

Izvrstan završetak godine o kojem smo razgovarali sa Davorom Čičićem, direktorom Sektora prodaje i Sektora marketinga i razvoja kompanije Sarajevski kiseljak d.d.

ED: Ova je godina bila dosta intenzivna za Sarajevski kiseljak u pogledu oglašavanja. Osim lansiranja nekoliko novih proizvoda, potpisali ste ekskluzivni ugovor sa Warner Brosom sa kojim ste obezbijedili licencu za korištenje likova iz nekih od najgledanijih filmova na etiketama vaših proizvoda. Promocija je bila dosta intenzivna. Kakvi su bili rezultati?

Davor Čičić: Istina, ovu godinu su zaista obilježili noviteti od kojih je svaki bio zanimljiv na svoj način. Ipak, najveću pažnju privukla je suradnja sa produkcijskom kućom Warner Bros koja je rezultirala specijalnom edicijom naše Sky Cole sa popularnim junacima Justice League i pratećom marketinškom kampanjom. Stvari su se jednostavno poklopile. Warner Bros je tražio ozbiljnog regionalnog partnera, a mi smo željeli našim potrošačima pripremiti iznenađenje koje prati svjetske trendove. Fascinacija superjunacima i njihovim moćima je kroz generacije bila prisutna, a danas je to još više izraženo. Sky Cola se potpuno uklopila u cijeli kontekst. TV spotovi su bili upečatljivi i privukli su veliku pažnju.

Raditi s kompanijom koja je globalni lider u svojoj branši nije mala stvar. A prema reakcijama naših kupaca i prodaji, cijela priča pokazala se kao pun pogodak.

ED: Ovih dana kreće nova kampanja sa WB koja je vezana za film Aquaman čija se svjetska premijera očekuje iduće sedmice. Kako će se ona odvijati?

Davor Čičić: Na policama trgovina će za koji dan biti nova edicija Sky Cole u pakiranju od 2 L sa  likom Aquamana. Pratimo svjetska dešavanja tako da kampanja kreće s svjetskom premijerom filma, koja se istovremeno dešava i u BiH. Imamo novi spot u koji su ukomponirani dijelovi iz ove fantastične avanture, gdje glavnu ulogu igra Jason Momoa. Također smo za posjetitelje premijera filma u kinima u Bihaću, Mostaru i Tuzli pripremili poklon iznenađenja.

ED: Danas će početi i emitovanje novog spota za mineralnu vodu Sarajevski kiseljak sa Radetom Šerbedžijom u glavnoj ulozi. Nastavljate saradnju sa proslavljenim glumcem, što najbolje govori o uspjesima prethodne dvije kampanje Sarajevski kiseljak – to je moja tajna. Spot je sniman na Bjelašnici i u Hercegovini, a radila ga je agencija Fabrika. Kako ste zadovoljni?

Davor Čičić: Za novu kampanju Sarajevskog kiseljaka sve je spremno. Nastavili smo suradnju sa Radetom Šerbedžijom koja je, kako i on sam kaže, prerasla u jedan prijateljski odnos. Spot je tek prije par dana gotov i još uvijek smo svi pod dojmovima. Mislim da smo pomakli vlastite granice za još jedan nivo, iako je nakon prošlih kampanja to izgledalo nemoguće.

Da, većinom je snimano na Bjelašnici ali i na još nekoliko prelijepih lokacija širom BiH. Prirodne ljepote koje su u fokusu, ostavljaju bez daha. Rade je sve to upotpunio tako da je sve prilično filmski. FABRIKA je zaista odradila odličan posao, jako smo zadovoljni. Nadamo se da će se i našim potrošačima i gledateljima jednako svidjeti kao nama.

ED: Možemo li kazati da je ova godina bila uspješna za Sarajevski kiseljak kada promatrate prodajne rezultate?

Davor Čičić: Godina je bila obilježena različitim poslovnim izazovima, ali zasigurno nismo samo mi bili izloženi tome nego cijela branša. Ljeto je bilo kišovito, bez nekih stalnih vrućina i onda ljudi odmah manje konzumiraju pića.

Ipak, u ovoj godini mi smo lansirali blago gazirani Sarajevski kiseljak, novi Sensation okus, specijalnu ediciju Sky Cole i proširili asortiman sa novim energetskim pićem Sensation energy. Nastojali smo biti inovativni i odgovoriti potrebama tržišta što se pokazalo kao dobar recept. Sumirajući sve okolnosti i rezultate, kako u proizvodnji tako i u prodaji, ovo je jedna od izuzetno uspješnih poslovnih godina.

ED: Planovi za narednu godinu su gotovi. Možete li nam ukratko kazati šta možemo očekivati iz Sarajevskog kiseljaka 2019. godine?

Davor Čičić: Dosta novog spremamo, kako u proizvodnom tako i u marketinškom pogledu. U planu su nove investicije, ulaganje u modernizaciju i razvoj. Opet će biti noviteta što se tiče okusa i proširenja asortimana. Istovremeno u pripremi je dosta marketinških aktivnosti i iznenađenja za naše kupce.