Konferencija Focus u Sarajevu će okupiti pojedince koji rade u javnoj upravi i predstavnike PR agencija koje predstavljaju ključno partnerstvo u izvedbi komunikacijskih projekata javne uprave i javnih tvrtki

This article is also available in: English

Razgovarao: Adnan Arnautlija

Ovog petka (16.03.), u hotelu Hollywood u Sarajevu bit će održana Focus konferencija, posvećena komunikacijama u javnoj upravi i javnim kompanijama, čija je misija razmijeniti znanja te povezati i obrazovati zaposlene u javnoj upravi i javnim kompanijama o važnosti komunikacijskih procesa za učinkovito informiranje javnosti.

U našim krajevima javna uprava se smatra gotovo poslovično tromom i inertnom kada je u pitanju komunikacija s javnošću, što ovu konferenciju čini utoliko interesantnijom i bitnijom. Dijelom dokaz da javna uprava možda i nema toliku „averziju“ prema komunikaciji s javnošću, a dijelom i pokazatelj da je gradska administracija spremna unaprijediti ne samo svoju komunikaciju s javnošću, već i podržati druge u tome, dolazi u činjenici da je pokrovitelj Focus konferencije Grad Sarajevo, a otvorit će je gospodin Milan Trivić, zamjenik gradonačelnika Sarajeva, komunikator koji je svoju karijeru izgradio u svijetu medija.

O razlozima za organizaciju ove konferencije, trenutnom stanju u komunikacijama javne uprave i kompanija, njenoj transformaciji u svjetlu tehnoloških inovacija, predavačima i drugim temama razgovarali smo sa Danijelom Koletićem, CEO-om agencije Apriori World koja organizira konferenciju Focus.

Media Marketing: Što je cilj FOCUS konferencije u Sarajevu?

Danijel Koletić: U posljednjih 20ak godina na području odnosa s javnošću u Bosni i Hercegovini, međunarodna zajednica, ali i proračunske institucije uložile su, prema mojoj procjeni, više od 1,5 milijuna eura kroz različite edukacijske programe, radionice i treninge. Tako su stvorile veoma dobru platformu i jedan od najkvalitetnijih kadrova na tom području. Nažalost, nisu se dovoljno educirali političari i oni koji odlučuju o misiji i ulozi i važnosti odnosa s javnošću  u javnoj upravi i javnim tvrtkama. Postoje pojedinci unutar političke zajednice, ministri, načelnici i direktori agencija i tvrtki koji razumiju da bez kvalitetnih komunikacija ne postoje kvalitetni lideri kao ni prosperitet pa se oni izdvajaju.

Media Marketing: Što je ključ dobre komunikacije u javnoj upravi i javnim tvrtkama?

Danijel Koletić: Ključ predstavlja, kao prvo razumijevanje političke zajednice da bez strukturiranih standarda u odnosima s javnošću unutar javne uprave ne postoje niti moguće ostvarivanje ciljeva. Jedan od ključnih ključeva je da zaposleni u javnoj upravi i javnim tvrtkama razumiju da su oni ti koji predstavljaju državu, da svojom komunikacijom stvaraju njezin ugled, da su tu kako bi služili narodu, a da su stručnjaci za odnose s javnošću ti koji znaju kako treba komunicirati. Zaposleni u odnosima s javnošću trebaju dobiti na važnosti jer oni u operativi komuniciraju u skladu sa strategijama, ako one postoje.

Media Marketing: Što očekujete od FOCUS konferencije u Bosni i Hercegovini?

Danijel Koletić: U svakoj struci, pa i u ovoj, postoje ljudi koji svoj posao obavljaju s velikom strašću i ljubavlju, te koji se unatoč brojnim preprekama pokušavaju izboriti, ne samo za svoj status nego za dobre priče onih koje zastupaju. Budući da je prva konferencija, moram imati u vidu da je stanje struke u odnosima s javnošću kritično jer ne postoji niti aktivno nacionalno udruženje za odnose s javnošću. Sretan sam što će se okupiti pojedinci koji rade u javnoj upravi, ali vjerujem i predstavnici PR agencija koje predstavljaju ključno partnerstvo u izvedbi komunikacijskih projekata javne uprave i javnih tvrtki. PR agencije i konzultanti predstavljaju jedan od ključeva uspjeha jer sinergija njihovog znanja i operativnih mogućnosti predstavlja zajednički uspjeh za dobrobit građana.

Media Marketing: Što je bit programskog sadržaja?

Danijel Koletić: Bit programskog sadržaja se bazira na razmjeni iskustva i znanja dobrih primjera iz prakse. Koristim priliku zahvaliti gradu Sarajevu koji je prepoznao ovu inicijativu i prihvatio pokroviteljstvo. G. Milan Trivić zamjenik gradonačelnika grada Sarajeva otvorit će konferenciju a nazočnima će se obratiti i koordinator za reformu javne uprave BiH Dragan Ćuzulan.

Predavači konferencije su i Simon Jones direktor Westco Communications-a i predsjednik Odjela za komunikaciju lokalne uprave Velike Britanije i Alessandro Butticé novinar, stručnjak za komunikaciju u javnom sektoru EU, potpredsjednik EAPO&IC-a, a bit će i riječi o iskustvima i praksi iz Crne Gore, Srbije, Sovenije i Hrvatske. Budući da je ovo prva konferencija i da se tek stvara strukovna sinergija unutar svih nivoa javne uprave u komunikacijskom sektoru kao i javnim tvrtkama, ne očekujem više od 80ak sudionika.

Media Marketing: Vi ne dolazite iz javne uprave, zašto ste se odlučili organizirati tematski ovakvu konferenciju?

Danijel Koletić: Usudio bih se reći da se zahvaljujući reputaciji na području povezivanja i edukacije kroz PRO PR konferencije jednostavno rodila ideja da započnemo okupljanje zaposlenika koji se bave odnosima s javnošću u javnoj upravi i javnim tvrtkama. Unutar tog sektora puno je nivoa s kojih se obavljaju komunikacijski procesi pa se ponekad između njih ne mogu dogovoriti tko više zna i tko je glavniji i na kojem nivou. Svi mi koji se bavimo odnosima s javnošću u privatnom sektoru, kao poduzetnici i građani, trebamo javnu upravu. Želim da kolegice i kolege dobiju status koji zaslužuju, a to je status stručnjaka koji znaju i koji su svojim radom već dokazali da mogu. Važno je da svi zajedno damo na dodanoj vrijednosti našoj struci jer smatram da političari, kao što sam već napomenuo, a ponekad i sami zaposleni nedovoljno cijene rad tih ljudi. Cijeli svoj život se bavim komunikacijama pa je ovo za mene logičan razvoj situacije i doprinos struci. Uvijek kažem da ako mi nećemo o svojoj struci govoriti pozitivno i cijeniti sebe kao strukovnu zajednicu onda ne možemo očekivati da nas cijene i drugi. U ovom slučaju težimo tome da politička elita razumije da bez odnosa s javnošću nema niti političkog, ali ni onog funkcionalnog uspjeha u službi naroda. Zato se ova konferencija održava pod motom Bliže ljudima.