Žarko i Lazar su sinovi mog višedecenijskog prijatelja Dragana Sakana, osnivača i kreativnog direktora agencije New Moment, koji je preminuo prije godinu dana. Znam ih od malena, nebrojeno puta mi je Saki govorio o tome kako odrastaju i kako želi da, kada odrastu, počnu raditi s njim u agenciji. Pripremao ih je da naslijede njegovu kreativnu imperiju kada za to dođe vrijeme. Njegova iznenadna smrt je Žarka i Lazara dovela na čelo New Momenta prije nego je to Saki planirao. Imao je još toliko mnogo ideja koje je želio realizirati, još malo izbrusiti svoje sinove prije nego preuzmu odgovornost za upravljanje agencijom.

Razgovarao: Ekrem Dupanović

Ovih dana sam posjetio Žarka i Lazara kako bih napravio s njima razgovor o New Momentu nakon godinu dana bez Sakija. Nisu me iznenadili dobrim rezultatima i New Momentom koji podsjeća na onaj iz najboljih godina. Žarko je već nekoliko godina na čelu beogradske agencije, Lazar je dolazio i odlazio, prošao je sve agencijske odjele i približio se finansijama, jer je s matematikom uvijek bio na „ti“. Saki bi danas bio jako ponosan na njih.

NAŠA PROFESIJA JE NAŠ ŽIVOT

ED: New Moment je iznenada ostao bez Sakija. Kako ste to doživjeli?

Žarko: Sve se dogodilo jako brzo, nismo to očekivali. Ali, bili smo spremni jer nas je Saki trenirao 32 godine. Bukvalno od našeg rođenja Lazar i ja smo u profesiji koja se danas zove oglašavanje. Ja čak to ne bih ni nazvao profesijom, već našim životom.

ED: Da, Saki je advertising živio 24 sata svakog dana na poslu i kod kuće.

Žarko: Tačno.

Lazar: Saki nas je cijelog života učio da je najvažnije biti spreman za ono što radiš, pa i na nepredviđene okolnosti, kakva se desila nama.

Žarko: Učio nas je i da ništa u životu nije izvjesno osim promjena, tako da, što se posla tiče, nismo baš nespremni dočekali Sakijev odlazak.

Ja sam vodio beogradsku agenciju i dok je Saki bio živ. Ono što je za mene bilo najvažnije jeste to da smo nas dvojica bili u stalnom kontaktu i jako sam mnogo stvari naučio od njega upravo kroz taj zajednički rad. Nisam samo ja. Gotovo cela srpska advertising scena (i deo regionalne) je nastala tako što su ljudi počinjali rad u Saatchiu, a kasnije i New Momentu, sarađivali sa Sakijem i osamostaljivali se. Svako, ko je makar neko vreme provodio na radu u New Momentu, napravio je odličnu karijeru u profesiji. Osim što sam učio radeći sa Sakijem, on mi je omogućio i da se školujem u inostranstvu, da spoznam evropsku perspektivu oglašavanja kao biznisa i da usavršim svoja znanja i vještine koja mi danas mnogo koriste u saradnji sa internacionalnim klijentima. Međunarodna znanja i iskustva, koja sam stekao vani, u kombinaciji sa balkanskim duhom i spiritom, to je nenadoknadivo.

ED: Lazare, znam da te je Saki pokušavao godinama uvesti u ovaj posao, stvarao je razne prilike, ali imam  osjećaj da mu to nije u potpunosti pošlo za rukom. Međutim, ovih zadnjih godinu dana, kad god sam došao u New Moment ti si bio ovdje na svom poslu.

Lazar: Ja sam imao spcifičan vid školovanja u New Momentu. Saki je želeo da prođem kroz sve sektore i da steknem različita praktična znanja i iskustva. Tako je i bilo. Provodio sam u različitim sektorima po nekoliko meseci, ponekad malo pauzirao, ali sam uspeo da u potpunosti ovladam organizacijom i načinom rada jedne kreativne agencije. Tako da sam i ja bio spreman da preuzmem deo odgovornosti na sebe kada je za to došlo vreme. Od malena sam bio talentovan za matematiku, tako da sam se bacio na sektor finansija i to me jako zadovoljava, prirodno mi ide od ruke.

Žarko: Kada je Saki umro, prvi zadatak je bio da konsolidujemo agenciju. Bilo je logično da nas dvojica zajednički vodimo ovaj biznis. Kako smo svo vrijeme provodili zajedno, mogli smo se konsultovati i savetovati, jedan drugom ispričati šta se događalo tokom dana itd.

REGIJA JE NAJVEĆA SNAGA NEW MOMENTA

ED: Da li ste ijednog trenutka, u tim prvim mjesecima, posumnjali da ćete uspjeti?

Žarko: Ne, bili smo sigurni da ćemo uspeti. Ako je iko bio spreman da nastavi Sakijev posao, onda smo to bili nas dvojica. Nije bilo lako, u pojedinim trenutcima, ali šta je danas lako?

ED: Da li je neko od vaših saradnika posumnjao u budućnost New Momenta nakon Sakija pa odlučio da ode i sebi nađe neko sigurnije uhljebljenje?

Žarko: Nije. Svi su verovali u kompaniju i u principe koje je Saki postavio, a mi smo nastavili da ih sledimo. Niko nije napustio New Moment, niko nije pokazivao ni trunku nepoverenja u budućnost.

Lazar: Atmosfera u celoj kompaniji je odlična. Ja ne volim da verbalizujem stvari već da radim, ali mogu kazati da je atmosfera super i da samo zadovoljni. Radimo i uživamo u tome što radimo.

ED: Agencija je raspršena po cijeloj regiji, trebalo je očuvati Bugarsku i Makedoniju, kao dvije najbolje agencije u mreži, imali ste problema sa Ljubljanom i Zagrebom… Kako ste to rješavali?

Žarko: Prvi korak je bio da održimo regiju da funkcioniše zajedno, jer je ta regionalna infrastruktura najveća snaga New Momenta. Napravili smo holding na čijem smo čelu Neša (Nenad Lozović), direktor u Bugarskoj, Saša  (Sašo Pešev), direktor u Makedoniji i ja. Menadžment u regiji smo podijelili tako da smo nas trojica, osim što operativno vodimo kompaniju, podelili i odgovornosti prema tržištima. Ja sam odgovoran za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, Saša vodi Makedoniju, Albaniju i Sloveniju, a Neša vodi Bugarsku i Hrvatsku. Na ovaj smo načim Lazar i ja smanjili pritisak na nas dvojicu, a Neša i Saša su dobili veće odgovornosti i ovlasti. Ovakav sistem organizacije se pokazao kao jako dobar i mi smo sretni da su Neša i Saša to prihvatili. Sad nam je cilj da sve svoje ljudske, finansijske i organizacione resurse usmjerimo ka regionalnom razvoju. Recimo, ako radimo najbolje kampanje za pivo u Bugarskoj, zašto taj kreativni potencijal ne bismo iskoristili i u drugim zemljama i tako lakše privukli nove klijente iz pivarske industrije. Ako je naša agencija u Makedoniji najbolja na tržištu u promociji mobilnih operatera, zašto onda to ne bismo radili i u Hrvatskoj i drugim zemljama.

Y&R POTVRDIO PARTNERSTVO

ED: Kako ste riješili probleme u Hrvatskoj i Sloveniji?

Žarko: U Hrvatskoj smo pojačali menadžment strukturu i to je bio lakši posao nego u Sloveniji, gde smo morali da napravimo totalnu reorganizaciju. Od 17, broj zaposlenih smo smanjili na 6. Sada imamo manju, ali efikasniju agenciju. Finansijski je stabilna, zadržali smo sve klijente i sada smo spremni za ekspanziju na slovenskom tržištu, koje je prošlo kroz mnogo dublju krizu nego druga tržišta.

ED: Kakvi su odnosi s Y&R mrežom, vašim strateškim partnerom?

Žarko: Odnosi su odlični. Imali smo jednu test godinu, u kojoj su oni željeli da vide kako će napredovati kompanija bez Sakija, da li ćemo uspjeti da je održimo. Kada smo, nakon šest meseci, pogledali rezultate poslovanja, koji su bili bolji nego ikada, oni su stekli totalno poverenje u nas. Nakon što smo im pokazali naše kreativne radove, kazali su da su bolji nego u bilo kom drugom delu Srednje i Istočne Evrope. Navikli smo godinama da radimo u krizi, da iz ničega stvaramo nemoguće, da funkcionišemo u kulturi nemogućeg i dobro plivamo u tim vodama. Tržišta u drugim regijama su zasićena, dok mi na malim tržištima svaki put moramo da napravimo čudo da bismo uspjeli. Mi funkcioniramo po modelu kreativnosti za svaki pojedinačni projekat, dok su agencije na razvijenim tržištima birokratski organizirane, funkcionišu po propisanim procedurama i to uništava kreativnost.

ED: Lazare, pošto si ti zadužen za matematiku, kaži kako ste uspjeli ostvariti ovako dobre rezultate koji su objavljeni u magazinu Taboo, na osnovu zvaničnih podataka o poslovanju oglašivačkih agencija u Srbiji?

Lazar: Mnogo smo radili i dobro smo radili. Raditi mnogo i dobro je osnovni recept za uspeh. Imamo dosta novih klijenata. Dobili smo Philip Morris, to je bila naša velika pobeda, isto kao i Carlsberg pivo. Počeli smo da radimo za Western Union. Novi klijenti su i Heba voda i Atlantic Grupa. Za Atlantic Grupu radimo Bonita kafu, pa ako klijent bude zadovoljan imamo veliki potencijal unutar te grupacije.

To su razlozi zašto su naši poslovni rezultati jako dobri.

Žarko: Svaka agencija, kao i svako drugo preduzeće, posluje u ciklusima, ima svoje uspone i padove. New Moment je, prije deset godina, bio na vrhuncu. Imali smo 120 zaposlenih i onda je krenula silazna putanja. Sada smo ponovo na uzlaznoj putanji, rastemo, razvijamo se i pokušavamo da kreiramo strategiju koja će što duže održati liniju rasta. Širićemo se i u geografskom smislu, ali i unutar pojedinih tržišta. Naše vreme ponovo dolazi i mi ćemo ga iskoristiti na najbolji način.

ED: New Moment je uvijek karakterisala izuzetna kreativnost koja je, u dobroj mjeri, počivala na Sakijevom jedinstvenom i neprevaziđenom kreativnom talentu. Kako danas stvari stoje kada su u pitanju kreativni potencijali New Momenta?

Žarko: I na tom smo području postavili strukturu koja nam omogućava da kreativnost naših timova iskoristimo na najbolji način. Posao u oglašavanju čine ljudi, tako da ćemo uvijek nastojati da na projekat stavimo ljude koji će dati najviše što agencija može da pruži. U Beogradu imamo kreativni tim koji zajedno radi već deset godina. Vodio ih je Saki, tako da su naučili sve što je potrebno, savladali su filozofiju, tehnologije i veštine kreativnog razmišljanja i zaista su sposobni za najveće izazove. Saki je govorio da je naš posao da brendove naših klijenata posipamo zlatnom prašinom. Mi to i dalje uspešno radimo. Kada poželimo da se malo kreativno relaksiramo, onda radimo za internacionalni teatarski festival BITEF, ili projekte kao što je bio prošlogodišnji nastup Dine Merlina iz Bosne i Hercegovine na Eurosongu. Taj smo projekat dobili jer smo tri godine uspešno radili Eurosong.

U KREATIVNOM POSLU MORA POSTOJATI MAGIJA

ED: Kako je bilo raditi s Dinom Merlinom?

Žarko: Kao i svaki umetnik, Dino je vrlo zahtevan, ali je bilo uživanje raditi sa njim jer je vrhunski profesionalac. U svakom trenutku zna šta hoće i u takvoj saradnji se moraju postići dobri rezultati.

ED: Povodom godišnjice Sakijeve smrti posvećen mu je monument u Piranu. Prvi put je jedan čovjek iz oglašavanja dobio svoj spomenik, čime se Piran odužio Sakiju, svom počasnom građaninu koji je mnogo učinio za ovaj mali gradić na slovenskoj obali. Kako je došlo do realizacije ovog projekta?

Lazar: Ja sam pokrenuo tu ideju i to mi je najdraži projekat kojeg sam do sada uradio. Opština Piran je to dobro prihvatila, iako su dobili novog gradonačelnika, ali svi u Piranu su svesni koliko je Saki učinio za Piran i prihvatili su inicijativu s velikim oduševljenjem. Ideju da spomenik izgleda tako kako izgleda kreirao je naš dizajner Slaviša. To je bio zapravo rad koji je urađen za naslovnu stranu New Momnent magazina i predstavljao je jedan od Sakijevih najomiljenijih radova. Svi smo se složili da je to najbolja ideja. Vajar je uradio svoj deo posla, kao i iluzionistkinja koja je vodila otvaranje. Dogodile su se potpuno nestvarne scene. Otvaranje je počelo sa slajdom dečaka na mesecu, početnim slajdom svih Sakijevih prezentacija. Čitava ceremonija je trajala petnaest minuta. Mesec se bukvalno pojavio dva minuta pre toga, i otišao dva minuta nakon otvaranja spomenika. Došao mesec da se nasmeši i kada se završilo, otišao je. Kao da je Saki malo pogledao na sve što se u Piranu događa. A svo vrijeme je bilo oblačno, kiša hoće, pa neće, neko tmurno vreme i kada je sve počelo, mesec se probio kroz oblake u prvi red da sve vidi. To je najmagičnija stvar koju sam ikada doživeo, dokaz da u našem kreativnom poslu mora postojati magija.

ED: Sve će dolaziti i prolaziti. Klijenti, kampanje, nagrade… Ukoliko želite u cjelosti sačuvati uspomenu na Sakija, onda su, po mom mišljenju, važna dva projekta: Ideas Campus i New Moment magazin. Kakav je vaš stav o ova dva projekta?

Žarko: New Moment magazin je projekat kojeg nastavljamo. To nije komercijalni, već non-profit projekat, nešto u šta investiramo, nešto što je za nas kultna stvar. Svaki broj New Moment magazina je za nas kao nekakva ikona i kulturni spomenik advertising sceni. Krajem oktobra će izaći novi broj magazina koji će biti posvećen Sakiju, istoriji New Momenta i istoriji oglašivačke industrije na prostoru bivše Jugoslavije. Nastavit ćemo da svake godine izdajemo po jedan broj New Moment magazina.

ED: Znam da je Sakijeva velika želja bila da jedan broj New Moment magazina posveti Sarajevu, kao gradu ideja. Sarajevo je grad koji je mnogo volio. U Sarajevu je dobio svoju prvu nagradu, potpisao prvi veliki agencijski ugovor za promociju Olimpijske lutrije. Sarajevo je grad kojem se Saki uvijek rado vraćao, grad koji ga je uvijek rado dočekivao i oduševljavao svojim kreativnim idejama i zato je želio da jedan broj New Moment magazina posveti Sarajevu. Možemo li mu zajedničkim snagama ispuniti tu želju?

Žarko: Kako da ne, s velikim zadovoljstvom. Sarajevo je možda najkreatvniji grad na našim prostorima i tu stvarno ima puno potencijala. On bi sigurno voleo da to uradimo i uradićemo.

STVARANJE NAJVEĆE REGIONALNE AGENCIJE

ED: Ideas Campus?

Žarko: Ideas Campus je održan početkom septembra. Nastavili smo tradiciju održavanja Ideas Campusa u Piranu. Ove je godine to bio jedanaesti Campus i prvi sa kojim smo testirali kako će on da izgleda bez Sakija. Uspjeli smo da održimo visok profesionalni i kreativni kvalitet, sačuvali smo njegov duh kojeg je Saki tako predano negovao deset godina. Nastavili smo s organizacijom događaja koji je drugačiji, kreativan, nesvakidašnji, ima duha, ljudima omogućava dobar provod, zabavu, školu, kreativnost, biznis, kontakte… Od Young&Rubicama i WPP-a smo dobili obećanje da će narednih deset godina podržavati Ideas Campus, da će se širiti na Centralnu i Istočnu Evropu, s mogućnošću da postane panevropski projekat. Ideas Campus je za nas strateški važan projekat zbog toga što kroz njega možemo cijelom svijetu da pokažemo šta se kod nas radi i kakvi smo, što se kreativnosti tiče.

ED: U dobu godine smo kada se pripremaju planovi za narednu godinu. Na čemu će se bazirati vaš plan?

Lazar: Moj plan za narednu godinu se svodi na beogradsku agenciju i na želju da ona bude što profitabilnija i što kreativnija. Septembar nam je bio dobar mesec, jer smo razgovarali s dosta potencijalnih klijenata koji nisu lokalni.

Žarko: Naši planovi su vezani za regiju i regionalne klijente. Svako ko traži agenciju prisutnu u svim državama ex-Jugoslavije, plus Albaniji, Bugarskoj i uskoro Rumuniji, kontaktira nas, jer druge agencije realno nemaju takvu mrežu.

Saki nas je učio da kad odsanjamo i počnemo da ostvarujemo jedan san, trebamo imati slijedeći.

ED: Saki je uvijek govorio da svaka ideja treba prvo da bude odsanjana, kako bi bila ostvarena, odnosno, da se velike ideje rađaju u snu. Znači i vas je naučio da sanjate.

Lazar: Ja sam šampion snova. Sve što je Saki govorio o snovima je toliko tačno, da je gotovo neverovatno. Da, ja sanjam, selektiram ideje i razrađujem ih do njihove realizacije.

Žarko: U fudbalu, prilikom izvođenja penala, najefikasniji su igrači koji imaju tu moć imaginacije da loptu vide u golu prije nego što opale po njoj. Tako i mi sanjamo kakva će naša kompanija biti za pet godina.

Naša je strategija da razvijamo regionalnu kompaniju, tako što ćemo jačati svaku pojedinačnu agenciju.

U Beogradu ćemo uskoro objaviti oglas za nove ljude, jer moramo jačati lokalni tim pošto dolaze novi klijenti, a i zbog toga što planiramo ključne ljude beogradske agencije podići na regionalni nivo.  Novi mediji sve više ulaze u oglašavanje pa su nam, i zbog toga, potrebni mladi i talentovani ljudi koji već vladaju tehnologijama novih medija.

ED: Koliko se posvećujete novim medijima?

Žarko: Imamo jednu od najjačih digitalnih agencija u regionu. Mi smo predstavnici Wundermana, agencije za digitalne komunikacije koja posluje u sastavu WPP grupacije. Najveći klijent nam je Nokia, koju radimo u celom regionu. Nokia je klijent od kojeg se može mnogo naučiti. Radimo za nju na devet tržišta u regionu. Kao globalna kompanija, Nokia je Srbiju i Bugarsku svrstala na treće i četvrto mjesto po kreativnosti u digitalnim medijima. Ispred nas su samo Brazil i Rusija. Eto, neka smo i mi po nečemu među prvih pet u svetu, a da to nije tenis.

ANTERFILE 1

NOVA JALTA ZA NEW MOMENT

“Druze Tito mi ti se kunemo …” To je prvo što mi pada na pamet kada treba da govorim o tome kako sam, kao jedan od Sakijevih najbližih saradnika, doživeo njegovu iznenadnu i preranu smrt. Jedno je sigurno, Saki nije spremao kompaniju za njegov odlazak, naprotiv, smatrao je da ima još puno vremena i još puno toga da uradi, bio je dosta ambiciozan. Neposredno pre smrti je razgovarao sa mnom o novoj “petoljetci”, da napravimo strategiju o tome šta radimo i šta očekujemo u sledećih 5 godina, do kada je smatrao da može da radi punom parom. Normalno, nakon prvog šoka sledeo je veliki izazov za nas, pre svega mislim na Sakijeve sinove, Lazara i Žarka, a onda i mene i Nešu, koji smo u poslednjih 10 godina bili njegovi prijatelji i partneri. Trebali smo prvo da uverimo zaposlene da kompanija ostaje ista. Još teže je bilo uveriti nase inostrane partnere. Za njih je New Moment bio Dragan Sakan. Advertajzing na Balkanu je bio Dragan Sakan. Kako njih uveriti da je Dragan Sakan veliki gubitak za sve, ali da u operativnom smislu svaki od devet ofisa na Balkanu ima kvalitetnog menadžera, koji uspešno obavlja day by day poslove. Da mi, njegovi naslednici i partneri, planiramo da zadržimo kreativni spirit i korporativnu kulturu koju je Saki stvorio te da možemo jednako kvalitetno da vodimo balkanski network. Uveriti ih da gubitak za New Moment može da bude izazov za sve nas da damo jos više energije. Da kompanija i dalje ima jako i iskusno liderstvo, koje ima još ambicioznije planove da ide u stvaranje najveće balkanske angencije.

Na početku smo imali operativne sastanke svakog meseca. Te trojne sastanke smo održavali u Nišu, kao geografskom centru, udaljenom oko 200 km od Beograda, u kojem su radili Žarko i Lazar, Sofije, gde radi Neša i Skoplja gde sam ja. Neko je u šali te sastanke nazvao “novom Jaltom za New Moment”, ali mislim da su dali istinske rezultate. Pre svega, u upoznavanju i zbližavanju mene i Neše sa Sakijevim sinovima, a onda i u građenju jedinstvene strategija kako dalje. Neša i ja smo preuzeli deo regionalnih obaveza i rasteretili Žarka kako bi on mogao da razvija beogradski New Moment, veoma značajno trziste za nas, kako zbog veličine tako i zbog velikih potencijalnih regionalnih klijenata.

Jednostavno, recept za uspeh je bio slediti put koji je  Saki, ali i svi mi koji smo bili zajedno sa njim, sve ove godine postavili, put koji označava kreativnost iznad svega, uživanje u poslu ali i u životu, jedan team jedan spirit. Sa nama su sada, u komapaniji, ljudi koji imaju iste vrednosti, dele iste snove o uspesima i zadovoljstu u stvaranju nove ideje, nove kampanje, ali koji umeju da žive život punim plućima.

Na kraju, nakon jedne godine, mogu da kažem da smo uspeli. New Moment je sada jednako dobar, ako ne i bolji, u odnosu na prošlu godinu. Beograd se razvija odlično, a sa njim i Sakijevi sinovi, koji potvrđuju da su od njega nasledili njegovu inteligenciju, harizmu i njegovu čovečnost.

 

ANTERFILE 2

ČAROBNO OTVARANJE SPOMENIKA DRAGANU SAKANU

Vizionar i čovjek ideja, zapisano je na spomeniku Draganu Sakanu koji je otkriven u slovenskom primorskom gradiću Piranu. Na samoj rivi, ispred teatra Tartini, na dva metara visokom bedemu, postavljen je spomenik kao stilizovana maketa Pirana od knjiga, olovaka, lenjira… Tako koncipirano bronzano sjećanje na Sakija simbolizira njegov moto  Ideje su svuda oko nas, kao i  poštovanje i inspiraciju između Sakija i Pirana, od koga je, postavši počasni državljanin Slovenije, stvorio Dream place for dream people.

Ceremoniju otvaranja, kao i sam spomenik, osmislili su ljudi koji su Sakija dobro poznavali i veoma voljeli–njegovi sinovi, bliski saradnici i prijatelji. Zato je sve bilo sa stilom, mjerom i…čarolijom.

Čini se da je za uspjeh potrebno znanje, rad, posvećenost i upornost; da u tome nema nikakve magije. Ali kada se na filmu, kojim je započelo otkrivanje Sakijevog spomenika, pojavio prvi kadar sa dječakom koji mašta  na mladom mjesecu, u tom trenu je na nebu bljesnuo isti takav mlad mjesec… Čarobnjaci postoje. Dragan Sakan je bio jedan od njih. Iluzionistica Ivana Dudić je podigla crvenu svilu sa Sakijevog spomenika iz koga je poleteo golub, zvjezdana prašina je padala, Stonsi su grmeli. Imali smo utisak da nas Dječak sa mjeseca posmatra i zadovoljno se smješka.

Saki se u Piranu vraćao sebi, svojoj duši koju je pretočio na papir, u svojoj četvrtoj i zadnjoj knjizi New Idea Woman. U njoj je svijet oglašavanja nekoliko puta poredio s lijepom i pametnom ženskom koja te zauvijek osvoji. U tom djelu ga možemo uistinu osjetiti kao jednog od najkreativnijih ljudi našeg vremena. Njegovu viziju svijeta oglašavanja i 35 uspješnih godina kreativnog stvaranja, možemo smjestiti u rečenicu koja ga je pratila cijelog njegovog života-Dragan Sakan je bio i ostaje „gotovo mitološka figura, čovjek koji je promijenio propagandu u oglašavanje u regiji“.