Mnogo je novosti na ovogodišnjem Golden Drumu: čitav festival na jednoj lokaciji, veliki broj žena u žirijima, pet kreativnih direktora iz regije među 22 člana žirija, Young Drummers Competition, Young Friday Afternoon... Možete li ovo propustiti?

This article is also available in: English

Razgovarao: Ekrem Dupanović

Golden Drum nam je pred vratima, a ako u obzir uzmemo 18. avgust, kao zadnji rok za prijavu radova, onda brojimo dane do završetka prijava za njegov takmičarski, za neke i najvažniji dio festivala.

Važno je biti na Golden Drumu i prihvatiti izazove takmičenja, posebno za agencije i oglašivače iz Adriatic regije. Zašto je to tako razgovaramo sa Mojcom Briščik, predsjednicom Festivala i Madejom Mojcom Majhen, CEO Festivala.

Media Marketing: Da razgovor započnemo s Adriatic regijom. Prošle godine su agencije iz naše regije ostvarile sjajan uspjeh. Kakva su vaša očekivanja u pogledu prijave radova i ličnog učešća ove godine?

Mojca Briščik: Golden Drum i ove godine podržava razvoj kreativnosti u regiji. Kao i prošle, i ove se godine učesnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Slovenije, pored glavnog takmičenja za Golden Drum Awards, mogu takmičiti i za prestižnu nagradu Golden Drum Adriatic. Podsjetiću da se svi prijavitelji, koji svoje radove prijave za Golden Drum takmičenje, bez posebne prijave takmiče i za nagradu Golden Drum Adriatic. Agencije u regiji rade odlično, što potvrđuju nagrade i priznanja koje osvajaju na najvećim oglašivačkim festivalima. I zato je Golden Drum izvrsna mogućnost za kreativce iz regije da se pokažu u svom punom sjaju.

Rok za prijavu radova smo produžili do 18. avgusta 2017., tako da prijavitelji imaju na raspolaganju dodatnih nekoliko dana da svoje radove unesu u sistem. Bez sumnje želimo i očekujemo napeto takmičenje, onakvo kakvo je na Golden Drumu uvijek bilo i vjerujemo da će i ove godine biti tako.

Media Marketing: Kako ste još prošle godine najavili, ove će se godine Festival događati na samo jednoj lokaciji…

Madea Mojca Majhen: Tako je, i to nas izuzetno raduje. Festivalski kampus će biti u samom središtu Ljubljane, u Grand Hotelu Union. Neki ovu lokaciju poznaju još od prošle godine, kada smo na pozornici ugostili izuzetnu Cindy Gallop. Uvjerena sam da će se dopasti i onima koji će ove godine po prvi put doći u Ljubljanu. Trodnevno festivalsko događanje će biti vrlo zanimljivo, ugostit ćemo više od 25 izuzetnih govornica i govornika, vrhunskih stručnjaka kreativnih industrija. Sve oči će zasigurno biti uprte u pobjednike takmičenja Golden Drum koji će biti poznati u petak uveče na gala dodjeli nagrada. Razloga za dolazak na Festival je mnogo i zato su svi ljubazno pozvani!

Media Marketing: Ovogodišnji žiri je izuzetan, samo dvojica predsjednika imaju više od 110 kanskih lavova. Da li je to dovoljno dobar znak za napetu tekmu?

Mojca Briščik: Kao što ste kazali, ovogodišnji žiri je izuzetan. Počašćeni smo da će prijavljene radove ocjenjivati tako eminentni stručnjaci. Žirijem za Najbolji rad ove će godine predsjedavati Bruno Bertelli, glavni globalni kreativni direktor Publicis Worldwide, koji se može pohvaliti s 53 lava, od kojih je 11 zlatnih. Predsjednik žirija Najbolja praksa, John Mescall, globalni izvršni kreativni direktor i predsjednik globalnog kreativnog savjeta McCann, vlasnik je preko 60 kanskih lavova. Kada bismo lavovima dva predsjednika pribrojali još i lavove članova oba žirija, bio bi to zaista golem broj.

Kako ne bismo govorili samo o predsjednicima, kazat ću da u žiriju od 22 člana ima i kreativnih direktora iz regije. U Ljubljanu tako dolazi izvršni kreativni direktor Publicis One Macedonia Vasilije Ćorluka, koji je na prošlogodišnjem Golden Drumu dobio Zlatni sat, a sa njim i laskavi naziv najboljeg kreativnog direktora, Igor Mladinović, glavni kreativni direktor agencije Imago Ogilvy iz Hrvatske, koji je lani agenciji priskrbio prvu veliku nagradu na festivalu, Jana Savić Rastovac, kreativna direktorica McCann Beograd, dobitnica prvog kanskog lava za Srbiju te Dušan Drakalski, najiskusniji komunikacijski stručnjak na Balkanu, trenutno izvršni kreativni direktor agencije Demner, Merlicek & Bergmann u Austriji. Dušan je lani postao član Galerije slavnih Golden Druma. Ne smijemo zaboraviti na Petru Krulc, izvršnu kreativnu direktoricu Grey Ljubljana, koja je sa svojom ekipom za Sloveniju osvojila dva kanska lava te tako slavila izuzetan uspjeh.

Sa osjećajem zadovoljstva i ponosa mogu dodati i to da u glavnom žiriju imamo čak sedam žena, a u žiriju Mladih bubnjara – tri. Postotak ženskih predstavnica je, u poređenju s pošlom godinom, znatno povećan, čak za 37 odsto.

Media Marketing: Ovogodišnji program predstavlja govornike iz svih sfera. I za mlade kretaivce ste takođe pripremili zanimljivu radionicu.

Madea Mojca Majhen: Radionica Dinamička kreativnost je dio kongresnog programa kojeg smo pripremili za učesnike do 30 godina starosti. Ona obuhvata sve: radne sastanke, izučavanje jednostavnih tehnika te stvaranje igrive atmosfere koja je potrebna za poces kreativnosti. Radionicu će voditi dva izuzetna stručnjaka neobičnih naziva. Prvi je direktor zabave i igara Joe Howard, a drugi je direktor nezaustavljivosti John Pallant. Obojica dolaze iz kompanije Brouhaha, Velika Britanija. Radionica je namijenjena isključivo agencijskim ljudima i već sam način prijave je drugačiji nego smo navikli. Kreativni direktori imaju zadatak da nominiraju samo jednu ekipu iz svog agencijskog odjela tako što će imena članova poslati na program@goldendrum.com. Kako se radi o radionici u sklopu Festivala, broj mjesta je ograničen i zato pozivam agencije da pošalju svoje prijave što prije.

Inače, učesnici festivala će moći poslušati brojne međunarodne stručnjake koji su, svaki na svom području, izuzetno uspješni. Na festivalskoj pozornici će svoj pečat ostaviti Marie-Margaux Tsakiri-Scanatovits, kreativna direktorica i suosnivačica Moth Studia iz Velike Britanije, koja će učesnike provesti kroz najpriznatije animirane radove Moth Studia proteklih sedam godina, Carla Cammilla Hjort, osnivačica i generalna direktorica danskog poduzeća Space10, koja će predstaviti SPACE10, IKEIN vanjski laboratorij za život u budućnosti i objasniti kako se sukobljavaju s nekim svjetskim izazovima te otkriti metode i načine njihovog rada. Na sceni će biti i poznato lice Golden Druma i član Hall of Fame-a Michael Conrad, inače predsjednik Berlinske škole kreativnog vođenja, koji će nam predstaviti kako kultura, posebno lokalna, donosi konkurentske prednosti robnim markama i njihovoj komunikaciji, Marco Cremona, vođa kreative Google Rusija će se dotaći komunikacije u doba zlatne ribice, objasnit će nam kako kreativno preživjeti u svijetu u kojem se prosječan raspon pažnje dramatično smanjuje, tehnologija eksponencijalno razvija, a podaci nas sramotno ističu.

Na festivalskoj pozornici će se izredati još mnogo drugih govornika, cjelokupan program po danima i satima je već objavljen na internet stranici www.goldendrum.com.

Media Marketing: Šta donosi ovogodišnje osvježenje takmičenja za mlade kreativce?

Mojca Briščik: Kao prvo, osvježili smo ime natječaja. Lani se natječaj zvao Ljubljana Poster Award, a ove godine smo ga preimenovali u Young Drummers Competition, jer želimo još više ulagati u kreativce mlađe od 30 godina i, u sklopu Festivala, im namijeniti posebnu pozornost. Ako je Golden Drum svojevremeno važio kao mjesto za kaljenje izuzetnih stručnjaka, želimo mu tu slavu vratiti. I ove godine smo se povezali s Gradskom upravom Ljubljane koja će pobjednika nagraditi s 3.000 eura, a Golden Drum s punom kotizacijom za lično učešće na Golden Drumu 2018. Isto tako, punu kotizaciju za 2018. godinu će dobiti i autri drugog i trećeg najboljeg plakata. Ove godine pozivamo mlade drumere da prijave najbolji i najkreativniji plakat na temu jačanja robne marke pod naslovom: Ljubljana – grad za doživljaj kulture i umjetnosti.

Cilj natečaja je, s jedne strane, podsticati kreativnost i inovativnost mladih, i, s druge strane, jačati robnu marku grada Ljubljana kao grada kulture i međunarodnu te domaću javnost podsjetiti da je Ljubljana po kvalitetu života u gradu, na svim područjima djelovanja, vrijedna isto kao i najveće metropole u Evropi. Prijave primamo do ponedjeljka, 4. septembra.

Značajan aspekt, upravo za mlade drumere, jeste ovogodišnja novost – deset najboljih radova ćemo ne samo predstaviti na velikoj pozornici, već i prokomentarisati – to će uraditi predsjednica žirija takmičenja Mladih bubnjara Tereza Svěráková i zamjenica gradonačelnika Ljubljane, Tjaša Ficko. Lično vjerujem da će to za mlade kreativce biti iskustvo koje ne smiju propustiti.

Media Marketing: Kad već govorimo o mladima, petak popodne će ove godine biti prvi put u znamenju mladih – šta će se sve dešavati tog popodneva trećeg dana Golden Druma?

Madea Mojca Majhen: U petak popodne ćemo se ove godine po prvi put potpuno fokusirati na mlade i zato smo ga nazvali »Young Friday Afternoon«. Pozornicu će zauzeti mladi profesionalci – »Young Influencers« -, o kojima će se, uvjerena sam, još mnogo govoriti. Među njima su vrlo uspješni mladi tekstopisci iz najnagrađivanije agencije Voskhod u Rusiji, Daria Ovechkina i Anton Rozhin, zatim Alice Burton iz CHI & Partners, London te slovenski predstavnik Filip Muki Dobranić, digitalni strateg agencije LUNA \ TBWA.

I, kako je to Mojca već kazala, imat ćemo mogućnost da poslušamo prezentaciju deset najboljih radova prijavljenih za takmičenje Mladih drumera.

Media Marketing: Mnogo se u zadnja dva mjeseca govorilo o odluci Publicisa. Kako će to uticati na Goilden Drum?            

Mojca Briščik: Svake godine se susrećemo sa velikim izazovima. Prošle godine je, da podsjetim, to bila teška ekonomska i politička kriza u Turskoj, a ove godine – odluka jedne od najvećih mreža. Kao organizatori moramo biti spremni na »nepredviđene događaje«, ali ovako nešto nismo očekivali, i kada već pitate da li ćemo moći pokriti tu prazninu u cjelini, moj odgovor je – naravno ne! Ali smo jako zadovoljni zbog sve većeg interesa i dobrog odziva nezavisnih oglašivačkih agencija kojima Golden Drum pruža mogućnost da se izdignu iznad prosjeka.