Asja i ja u zadnji čas odlučujemo da u knjigu ubacimo i Outstanding, nagrade za kreativnost u vanjskom oglašavanju u Sloveniji koje, već osmu godinu zaredom, dodjeljuje Europlakat Slovenija

This article is also available in: English

Piše: Ekrem Dupanović

Prošla sedmica počela je našim godišnjim internim sastankom u salonu Hotela Novotel Bristol. Imao sam trosatnu prezentaciju naših projekata koju su dopunili Asja i Malik. Asja je predstavila Kreativni portfolio i nekoliko karakterističnih strana, a Malik ono što je do sada uradio istražujući dobre i loše strane postojećeg portala kako bismo uskoro dobili mnogo bolju stranicu. To što nam je prezentirao bilo je vrlo profesionalno urađeno. Malik je naš novi uposlenik koji će se baviti portalom i našim digitalnim razvojem uopće. Nova će stranica sadržavati mnogo novosti, bit će vrlo savremena i u skladu sa najboljim rješenjima sličnih medija u svijetu. Sastanku su prisustvovali (i u diskusiji učestvovali) i Zvezdana Žujo, Azra Dedić i Rino Babić iz agencije Communis Sarajevo sa kojom smo potpisali ugovor u kreativnim poslovima i event managementu. Poslije sastanka smo svi zajedno ručali da bismo se nakon ručka mi zadržali na našem internom sastanku još dva sata. Tog popodneva smo Amelu Ajanović promovirali u Project Managera.

Knjiga Kreativni portfolio 02 ulazi u samu završnicu. Pregledao sam prelom i vrlo sam zadovoljan. Napravili smo promjene u dizajnu u odnosu  na prvu knjigu. Nekako mi izgleda skladnije i logičnije.

Asja i ja u zadnji čas odlučujemo da u knjigu ubacimo i Outstanding, nagrade za najveća kreativna postignuća u  vanjskom oglašavanju u Sloveniji koje, već osmu godinu zaredom, dodjeljuje Europlakat Slovenija. OOH je odličan i vrlo efikasan komunikacijski kanal, medij koji uvođenjem digitalnih formata odlično prati trendove, možda čak I bolje od drugih medija. Mojca Randl, direktorica Formitasa i predsjednica ovogodišnjeg Outstanding žirija je odmah poslije dodjele nagrada sjela u auto i otputovala u Maastricht odakle mi je poslala SMS poruku: „Oduševljena sam idejom da u Kreativni portfolio  ubaciš i Oustanding nagradu. Još uvijek imamo previše loših i prosječnih rješenja u vanjskom oglašavanju. Ulaskom u Kreativni portfolio bit će napravljen veliki korak da kreativci u agencijama shvate kako se radi s tim medijem. Super!“

Kreativni portfolio će iz štampe izaći krajem februara. Prodaja u pretplati ide odlično tako da očekujem da će do izlaska knjige iz štampe cijeli tiraž biti rasprodat. Prodaja ide mnogo bolje nego što je to bilo sa prvom knjigom. Valjda i zbog toga što su je mnogi vidjeli i uvjerili se da znamo napraviti odličnu knjigu. Novitet će ove godine hit i to da će knjiga imati svoju kutiju koja će lijepo izgledati. Sve u svemu, već sad sam zahvalan Asji, Žaretu Kerinu, Marjanu Božiču i drugim članovima tima na vrhunskoj knjizi koja će oglašavanju dati još veći značaj i podići kreativnost na viši nivo.

Dobio sam poziv da prisustvujem Mercatorovoj strateškoj konferenciji koja će u srijedu, 6. februara, biti održana u Ljubljani. Planirao sam se jedno dvije-tri sedmice zadržati u Sarajevu i nigdje ne putovati, ali nisam mogao odbiti poziv Viktorije Radojević Mavrič. Na putu za Ljubljanu, Vedrana i ja ćemo svratiti u Zagreb na večeru sa dr. Ivom Belanom i njegovom suprugom. Dr. Belan se bavi medicinskom publicistikom i trči maraton iako je prešao 80 godina života. Radujem se da ću ga upoznati.

U petak prvo kafa i torta u Torte i to sa Enom Maglić, direktoricom PR agencije Represent Communications u Sarajevu. Razgovaramo o London School of Public Relations (LSPR) koju Represent pokreće u Sarajevu. To nam je nedostajalo i mi svim snagama želimo podržati ovaj projekat. Prijavljujem Amelu, našu projekt menadžericu jer smatram da će joj znanje stečeno u LSPR biti vrlo korisno za organizaciju projekata.

Ena je vrlo ugodna sagovornica, zna mnogo o odnosima s javnostima, vrlo je pozitivna i siguran sam da je Bora Miljanović uradio dobru stvar kada je Eni povjerio odgovornost za razvoj sarajevske agencije. Dobio sam od Ene i sjajan poklon. Original jedne od starijih karikatura poznatog sarajevskog karikaturiste Bože Ninkovića Juče – Danas – Sutra. Juče smo čitali novine, danas gledamo televiziju, a sutra ćemo čitati portale na prenosnim računarima. Odmah sam je odnio u kancelariju i stavio na zid. Mi smo to SUTRA, samo da ne bude „malo sutra“😊

Razgovori o PR-u se nastavljaju sa Ilarijom Bašić iz MITA Group sa kojom imam dogovoren ručak u restoranu Fours Seasons. Ilarija i ja jednom u dva mjeseca zajedno ručamo i pričamo na različite teme, malo o poslu, malo o Krajini (oboje smo vezani za rijeku Unu na čijim smo obalama oboje odrastali). Meni je svaki razgovor sa Ilarijom koristan jer tako održavam kontakt sa PR-om.

U subotu iamo svečani ručak povodom Asjinog rođendana. Za poklon smo joj uzeli novi iMac. Prijepodne odlazim u Apple, preuzimam računar kojeg su sjajno upakovali jer sam ih prethodnog dana zamolio da to urade. Nosim ga u restoran prije ručka. Na ručku je kompletna porodica. Poslije dezerta za sto donosim poklon. Postigao sam ono što sam želio. Svi su iznenađeni i baš je izgledalo pravo rođendanski.

U nedjelju ujutro zove Tilda Bogdanović iz Dubrovnika koja u aprilu i ove godine organizuje Dubrovnik FestiWine čiji smo i mi partner. Organizovat ćemo jednodnevnu konferenciju za vinare iz cijele regije na kojoj će kreativni direktori nekoliko agencija predstaviti dizajn etiketa i kampanje koje su radili za svoje klijente vinare. Osim konferencije, u atriju palače Sponza na Stradunu ćemo organizirati izložbu najboljeg dizajna vinskih etiketa. Tilda i Ivona Michl piju jutarnju kavu u dubrovačkoj gradskoj kavani i imaju nekoliko informacija i pitanja oko konferencije i izložbe. Danas je u Dubrovniku fešta Sv. Vlahe, najveći događaj u Dubrovniku tokom godine. Pada kiša, vrijeme je pokvarilo slavlje i svi su Dubrovčani tužni zbog toga.

Iz Slovenije zove  Nino Verber koji u maju organizira Sarajevske večeri muzike (SVEM) u okviru kojih se posebno ističu dva koncerta: koncert Ive Pogorelića, 10. maja, i koncert tenora Zorana Todorovića, 11. maja. Mi za SVEM dogovaramo sponzore. Ovo je veliki projekat u koji ulažemo dosta vremena i to, prije svega, iz zadovoljstva, manje zbog nekih poslovnih interesa. Sponzorstvo u kulturi i umjetnosti je moja najveća ljubav, a kad još imate ovakve umjetnike kakvi su Pogorelić i Todorović, izazov je još veći. Pogorelić je i prije tri godine imao koncert u okviru SVEM-a. Nikada neću zaboraviti koliko sam bio zbunjen prije početka koncerta. Zauzeli smo svoja mjesta 15 minuta prije koncerta. Vidim, Pogorelić u dukserici sjedi za klavirom i prebire prstima po tipkama. Ne shvatam šta se događa, bio sam na njegovim koncertima i ranije. Frak, leptir kravata, sve po pravilu. Sad u dukserici sa kapuljačom na glavi. Dvorana je popunjena do zadnjeg mjesta, izlaze muzičari Sarajevske filharmonije i uštimavaju instrumente. Pogorelić i dalje sjedi za klavirom i svira onako za sebe. Pitam Verbera šta se događa, a on mi odgovara kako mu je Pogorelić rekao da klavir za koncert mora biti ugrijan, a kako on nastupa u drugom dijelu koncerta, sad ga zagrijava. Kada je dirigentica izašla na scenu, Ivo Pogorelić je ustao i otišao u svoju garderobu. Na početku drugog dijela koncerta izašao je u fraku. Vrhunski profesionalac.

4. februar 2019.