Danas je pravoslavni Božić. I Slavimirov rođendan. Rođen je prije 50 godina na isti dan kad je u davna vremena Hristos rođen

This article is also available in: English

Piše: Ekrem Dupanović

Slavimir Stojanović, veliki beogradski dizajner, zvanično jedan od najboljih na svijetu o čemu svjedoči preko 300 međunarodnih nagrada, bio je u Sarajevu 27. oktobra prošle godine. Držao je predavanje studentima Akademije likovnih umjetnosti na poziv Bojana Hadžihalilovića. Više ni ne znam koje je to Slavimirovo predavanje po redu kojem sam prisustvovao diljem regije. Tada mi je poklonio svoj roman u ilustrovanim pričama DEVET i napisao jednu od najljepših posvjeta koje sam dobio: „Ekreme! Hvala na prijateljstvu, ljubavi, podršci, mentorstvu i neiscrpnoj inspiraciji! Slavimir“. Čekao sam dva mjeseca da se dočepam knjige, nakon što su je prije mene pročitale Vedrana i Asja. Bile su oduševljene. Vedrana mi je danima prepričavala pojedine dijelove knjige. Kada je konačno bila slobodna za čitanje, ostavio sam je za novogodišnje praznike. Imao sam nekoliko slobodnih dana i čitao. Inače, roman DEVET se čita u jednom dahu, ali je meni trebalo nekoliko dana. Čitao sam pa bih knjigu napuštao razmišljajući o stvarima o kojima je Slavimir pisao. Nekima sam i sam svjedočio. Trebalo mi je nešto vremena da prepoznam situacije i likove koje pominje jer je svoju biografiju pisao koristeći neka druga imena ljudi. I svoje je ime zamijenio (Sava Nikolić). Samo neko ko ga dobro poznaje mogao je povezati sve likove. Vrlo zanimljiv način pripovijedanja. Knjiga sadrži mnogo ilustracija koje su radili sjajni dizajneri i ilustratori, Slavimirovi prijatelji. Svaka priča počinje novom ilustracijom.

Slavimir je napisao brutalno iskrenu knjigu o svom životu, svojoj porodici, roditeljima, bratu, usponima i padovima, velikim uspjesima i neuspjesima. Dio neuspjeha vezan je za njegov karakter. Mi bismo u Sarajevu kazali da je ters. Nemojte sad da vam objašnjavam šta je ters u sarajevskom žargonu. Potrajalo bi, ali  ako pročitate knjigu, razumjet ćete. Malo je povezano i sa inatom, a Slavimir je inatdžija i za svoj inat spreman je otkazati i najboljeg klijenta, samo ako mu nešto nije kako treba. Bez obzira na cijenu. Mi takve u Sarajevu najviše volimo.

Slavimir je svoj roman napisao kao književnik sa iskustvom. Tekstovi su sjajni, natjeraju vas na nekim mjestima da se dobro zamislite i malo propitate svoja životna iskustva, potražite sebe tamo gdje se do sada niste uspjeli naći. Nije važno kako padneš, važno je kako ustaneš. Slavimir je ustajao najčešće zahvaljujući svojoj supruzi Olji koja mu je uvijek bila podrška. Razumjela ga je više nego što je on razumio sam sebe.

Bio sam prisutan nekim situacijama koje je opisao u knjizi. Kada je nakon duže pauze ponovo pokušavao da se zaposli kao dizajner, prvo je došao na razgovor sa Draganom Sakanom sa kojim je i ranije sarađivao i osvajao nagrade. Tada sam ga kod Sakija i upoznao, nakon što smo  mjesec dana prije toga u Media Marketingu (printano izdanje) objavili sjajan intervju koji je sa njim uradio Vladimir Čeh, Slavimirov prijatelj od malih nogu koji je otvorio dvije njegove velike izložbe u Beogradu. Tada, dok smo sjedili u Sakijevoj kancelariji, nisam shvatio da je Slavimir došao tražiti posao, iako se iz njihovog razgovora to moglo naslutiti. Valjda nisam htio povjerovati u to. Nakon nekog vremena nazvao me Ivan Stanković i sav oduševljen kazao kako su dobili novog kreativnog direktora. Slavimira Stojanovića. Kako se to dogodilo u vrijeme kada je Slavimir pokušavao ponovo da pronađe sebe, ni ta saradnja nije dugo potrajala.

Prije gotovo pet godina, u vrijeme održavanja The Cupa u Beogradu, poslije dodjele nagrada sjedili smo Slavimir, Vlado Čeh, Dule Drakalski i ja. Mislim da je bio još neko sa nama u društvu, ali ne mogu se sjetiti. Vino je išlo k'o mlijeko. Poslije nekoliko boca, ničim izazvan, Slavimir je počeo pričati o nekim situacijama koje sam shvatio tek sad, pet godina kasnije kada sam pročitao roman DEVET.

Danas je pravoslavni Božić. I Slavimirov rođendan. Rođen je prije 50 godina na isti dan kada i Hristos. I Slavimir je nakon višegodišnjeg lutanja vaskrsao i vratio se u svijet umjetnosti tako gdje mu je mjesto. Na sam vrh.

Sretan ti rođendan Slavimire!