Ukupan promet u oglašivačkoj industriji BiH danas je manji od godišnjeg prometa medijske agencije MediaCom Zagreb

This article is also available in: English

Piše: Ekrem Dupanović

Početkom prošle sedmice sam bio na prezentaciji prednacrta Zakona o transparentnosti vlasništva medija u BiH i Zakona o oglašavanju. Udruženje BH novinari, Vijeće za štampu BiH i Media Centar su, uz podršku Evropske komisije u BiH i Američke ambasade, prije dvije i po godine počeli raditi na pripremi prednacrta ova dva zakona. Za to vrijeme provedena su mnoga istraživanja i obavljeni brojni razgovori kako bi se došlo do pravog stanja u medijskoj i oglašivačkoj industriji. Na projektu su sarađivali i konslutanti, eksperti za medije i oglašavanje.

Prije odlaska na prezentaciju pročitao sam oba prednacrta zakona. Ima tu još dosta posla, posebno na pripremi Zakona o oglašavanju. U prednacrtu nisu tretirana neka od najvažnijih pitanja oglašivačke industrije u BiH koja se sada, radom na zakonsim dokumentima, nalazi na početku svog dugog puta.

Sredinom sedmice putujem na dva dana u Beograd o čemu sam već pisao u prošlom Dnevniku.

U petak Adnan i ja odlazimo na malu turneju po sastancima.

Prvi je u agenciji Communis. Sa Zvezdanom Žujo i njenim timom prolazimo kroz projekat sponzorstva No Limit Sarajevo Advertising Festivala i listu potencijalnih sponzora. Festival ćemo organizovati 21. marta iduće godine u stolarskoj radionici za izradu scenografije Narodnog pozorišta Sarajevo. Razmatramo i finansijski plan. Ne izgleda baš najbolje sa troškovne strane. Valjat će nam se dobro potruditi oko sponzora i prijatelja kreativnosti.

Poslije Communisa odlazimo na ručak sa Aldijem Halilovićem iz PromoTima koji nam radi web stranicu Kreativnog portfolija. Prolazimo kroz zadnju verziju, pravimo korekcije. Stranica bi konačlno trebala biti gotova za dan,dva. Iskreno, polako me hvata  nervoza. Sve traje predugo. Uskoro će i novi Kreativni portfolio, a mi nismo završili web stranicu prve knjige. Ali izgledat će jako dobro i to me malo smiruje.

Poslije ručka sa Aldijem, Adnana i mene čeka sastanak sa jednim mladim programerom čije ime ne mogu otkriti zbog kompanije u kojoj trenutno radi. Razgovaramo o njegovom prelasku u naš tim. Moramo jačati ekipu, treba nam programer koji će raditi na tehničkom razvoju portala i digitalizaciji projekata koje kanimo realizirati u idućoj godini. Zadovoljan sam razgovorm i mislim da ćemo uskoro dobiti saradnika kakav nam je odavno trebao.

Sa sastanka odlazim u hotel Evropu na večeru sa svim učesnicima u izradi Zakona o transparentnosti vlasništva medija i Zakona o oglašavanju. Prilika da u opuštenoj atmosferi razgovaram sa svojim prijateljima. Dugo se nismo ovako okupili na jednom mjestu. Razmjenjujemo ideje i razgovaramo o tome šta sve treba uraditi da medijska i oglašivačka industrija dobiju dva kvalitetna zakona.

U nedjelju prijepodne sam ponovo u Evropi. Trosatni sastanak sa Kemalom Koštrebićem koji je počeo raditi na sređivanju naših mailinga i izradi baze podataka o regionalnoj industriji oglašavanja koja bi mogla biti naše malo blago. Kemal je napravio bazu za knjigu Kreativni portfolio 02 i pokazuje mi po kojim sve ključnim riječima možemo vaditi podatke. Funkcioniše savršeno. Na tom primjeru pravimo skicu generalnog mailinga i baze koja će obuhvatiti sve naše projekte. Osnova će biti mailing od blizu šest hiljada adresa po kojem šaljemo jutarnji newsletter. Dosta posla nas čeka. Puno toga treba srediti i pročistiti. Bazu za slanje newslettera nismo dirali tri godine. Dosta se mail adresa promijenilo, treba sad ponovo naći te ljude i dobiti njihove nove adrese. Kemal i ja računamo da bi cijeli posao mogao biti gotov do kraja marta iduće godine. Za par dana našem se timu priključuje Amela Ajanović koja bi nam puno trebala pomoći u administriranju baze svih podataka sa kojima raspolažemo.

U ponedjeljak uveče sam gost u jednosatnoj emisiji Hayat televizije zajedno sa Borkom Rudić, direktoricom Udruženja BH novinari i Elvirom Švrakićem, predsjednikom Udruženja medijske industrije. Razgovaramo o zakonima o transparentnosti medijskog vlasništva i oglašavanju, definišemo glavne probleme koji stoje na putu razvoja ovih industrija, pokušavamo pronaći najoptimalnija rješenja. Uglavnom konstatujemo da je stanje u medijskoj industriji katastrofalno, a da mnogo bolje nije ni u oglašavanju. Budžeti oglašivača stalno padaju, iz godine u godinu se smanjuje oglašivački kolač. Ukupan promet u oglašivačkoj industriji BiH danas je manji od prometa medijske agencije MediaCom u Zagrebu.

Odgovaram na brojne praznične čestitke i pokušavam svim prijateljima prenijeti dobre vibracije. Osjećam se odlično u ovim prednovogidšnjim danima. Najviše poruka šaljem u Hrvatsku i Sloveniju prijateljima koji slave Božić.