Agencije i brandovi

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dala svoje mišljenje

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dala svoje mišljenje

Odluka o zabrani rada državnih institucija s PR agencijama ne narušava tržišno natjecanje


 

Fotografija: Olgica Spevec, direktorica Antimonopolske agencije

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) mišljenja je da se Vladinom Odlukom o zabrani rada državnih institucija i tvrtki s agencijama za odnose s javnošću ne narušava tržišno natjecanje, a za dio odluke koji omogućuje izuzeća smatra da treba urediti i objaviti postupak ili kriterije za izuzeća, kao i da taj izbor treba biti transparentan i javan.

Agencija je mišljenje na tu vladinu odluku dala na traženje Hrvatske udruge komunikacijskih agencija (HUKA).

Mišljenje je Agencija da odredbe prve točke Vladine odluke "nisu u suprotnosti s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja, odnosno da zabranom korištenja PR usluga od strane tijela državne uprave, pravnih osoba i trgovačkih društava u pretežitom ili većinskom vlasništvu Republike Hrvatske nije spriječeno ograničeno ili narušeno tržišno natjecanje na mjerodavnom tržištu pružanja usluga odnosa s javnošću odnosno PR usluga".

Naime, kako objašnjavaju iz AZTN-a, iz teksta odluke proizlazi da ni jednom poduzetniku ili grupi poduzetnika koji pružaju PR usluge nije dano isključivo pravo ili mogućnost pružanja tih usluga tijelima državne uprave i ostalim subjektima iz odluke, čime bi ih se dovelo u tržišno povoljniji položaj u odnosu na ostale poduzetnike odnosno čime bi se ostale poduzetnike koji pružaju te usluge dovelo u neravnopravan položaj na ovom tržištu, već se radi o odluci koja na isti način pogađa sve agencije koje obavljaju poslove odnosa s javnošću.

Također smatraju kako odlukom, sukladno Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, nije narušeno tržišno natjecanje između agencija za odnose s javnošću u odnosu na pružatelja ostalih intelektualnih usluga na hrvatskom tržištu, budući da agencije za odnose s javnošću i pružatelji ostalih intelektualnih usluga ne djeluju na istom mjerodavnom tržištu pa stoga nisu niti međusobni konkurenti.

U provedbi druge točke Vladine odluke, kojim je dopušteno izuzeće, mišljenje je Agencije da bi za njenu provedbu, odnosno prije donošenja pojedinačnih odluka o izuzećima od zabrane, trebalo urediti i objaviti način i postupak ili pobliže kriterije za ta izuzeća.

Također, u svakom pojedinom slučaju koji se odnosi na projekt, program ili aktivnost većeg opsega i gospodarskog značaja, a za koji će se, iznimno, dopustiti angažiranje PR-ovaca, njihovo angažiranje i izbor treba biti transparentan i javan polazeći od propisa koji uređuju postupak javne nabave, kako bi se svim poduzetnicima koji obavljaju PR uslugu mogao osigurati jednak i nediskriminirajući položaj i sudjelovanje na tom tržištu.

"Drugim riječima, Agencija smatra kako je posebnu pozornost potrebno usmjeriti na način i uvjete provedbe ove odluke kako u toj praksi ne bi došlo do narušavanja tržišnog natjecanja između konkurenata na mjerodavnom tržištu pružanja PR usluga čime bi mogla biti dovedena u pitanje i sukladnost same odluke s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja", navodi se u mišljenju Agencije, uz napomenu kako se mišljenje daje isključivo primjenom propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, a na temelju podataka iz podneska HUKA, ne ulazeći u druge aspekte i posljedice Vladine odluke.

 

 

Više iz kategorije Agencije i brandovi

Šta kaže statistika? Šta kaže statistika? 7 37 I u avgustu je najčitanija bila kolumna Baneta Brkljača „I ja sam bio“, sa dvije kolumne Robert Čoban je na drugom i trećem mjestu po čitanosti, među deset najčitanijih je kolumna “Ako imate ideju veliku k'o kuća, mi imamo kuću za vas“, intervju s Leom Stanković......
FitCurves outdoor oglas koji su svi zapazili FitCurves outdoor oglas koji su svi zapazili 9 39 Agencija McCann Beograd osmislila je zabavan i inovativan outdoor oglas za lanac fitnes klubova FitCurves koji promoviše program posebno osmišljen za žene u čijem fokusu su regulacija telesne težine i oblikovanje tela...
TRAŽITE POSAO? Najbrže rastući digitalni izdavač traži administratora oglasa i voditelje društvenih mreža TRAŽITE POSAO? Najbrže rastući digitalni izdavač traži administratora oglasa i voditelje društvenih mreža 10 37 Europa Digital je mlada i brzorastuća tvrtka i djeluje kao dio Europapress holdinga u kojoj je objedinjeno sve digitalno izdavaštvo i produkcija, od internetskih i mobilnih portala do TV produkcije te web agencije....
Nova ambalaža Lipe vode na portalu Packaging of the World Nova ambalaža Lipe vode na portalu Packaging of the World 29.08.2014. Portal Packaging of the World, koji se bavi promocijom dizajna ambalaže, predstavio je novu ambalažu 'Lipa vode' Bihaćke pivovare, jednog od vodećih brendova vode u BiH te je na taj način uvrstio među najbolji svjetski dizajn ambalaža...

Oglašavanje

Newsletter

Oglašavanje

Facebook

Partneri


Povratak na vrh