Industrija u cjelini je napravila ogroman napredak u posljednjih nekoliko godina na pozitivnom prikazivanju žena i djevojaka u oglašavanju

This article is also available in: English

Izvor: Adweek

Kompanija SheKnows Media je objavila svoju listu kandidata za druge godišnje #Femvertising Awards nagrade, koje se dodjeljuju brendovima koji se kroz svoj rad bore protiv rodnih stereotipa.

Kompanija je kao dio svoje BlogHer konferencije najavila ovogodišnjih 15 nominacija, među kojima su Bud Light, Microsoft i Girls Who Code. Ove godine je dodana i nova kategorija, Dadvertising, koja prikazuje radove koji mijenjaju način na koji oglašavanje prikazuje očeve.

Finaliste je izabrao žiri čiji članovi rade u marketingu i aktivizmu. Pobjednike će odlučiti proces glasanja na web stranici nagrada.

„Industrija u cjelini je napravila ogroman napredak u posljednjih nekoliko godina na pozitivnom prikazivanju žena i djevojaka u oglašavanju“, kaže Samantha Skey, predsjednica i šefica za prihode kompanije SheKnows Media. „I velike i male organizacije sve više usvajaju marketiški pristup koji je naklonjeniji ženama. I rade to uz dobar razlog. Brendovi koji se bore za žene i djevojke često osvajaju srca, umove i novčanike nedvojbeno najvažnije potrošačke demografije danas“.

Skey također dodaje: „Stvorili smo #Femvertising nagrade kako bi odali priznanje takvim kompanijama i ja sam oduševljena što imamo tako prestižnu i raznovrsnu listu finalista koji preispituju naše pojmove ljepote i sposobnosti žena“.

Jenny Leahy, marketing menadžer globalnog oglašavanja u Microsoft-u je istakla: „Ima nešto neporecivo snažno u tome kada natjerate ljude da stanu i da preispitaju svoje poglede o tome šta žene i djevojke mogu ili ne mogu uraditi“.

Slijedi 15 finalista po kategorijama:

Humor

Bud Light: Equal Pay

Lyft: Riding is the New Driving

Organic Valley: Real Morning Report

Inspiracija  

Brawny: Strength Has No Gender

Lane Bryant: I'm No Angel

Under Armour: Rule Yourself

Društveni učinak

Axosoft: It Never Was a Dress

Women Not Objects: We Are #WomenNotObjects

JCPenney: Here I Am

Slijedeća generacija

Girls Who Code: Why Girls Can't Code

Dear Kate: First Time

Microsoft: What Will You Make?

Dadvertising

Pantene: Dad-Do

Quaker: The Recital

Nissan: With Dad