Agencija Bohan Advertising pokreće novi tip konferencije

This article is also available in: English

Izvor: Adweek

Kako će agencije dovesti više žena i ljudi druge boje kože na najviše kreativne pozicije? To je pitanje sa kojima se oglašivačka industrija širom svijeta u posljednje vrijeme dobro pozabavila, a jedna mala agencija iz SAD-a, Bohan Advertising, smatra da je pronašla način da zaista započne promjene u agencijama.

25. oktobra Bohan će održati svoju prvu konferenciju naslovljenu Ad Women for All Women čija ciljna skupina su djevojke iz srednjih škola i studentice, s posebnim naglaskom na Afro-Amerikanke. Trideset kandidatkinja će biti izabrano da prisustvuju besplatno jednodnevnoj konferenciji koja će se održati u sjedištu ove agencije u Nashvilleu.

„Nadam se da će krajnji rezultat biti povećana svijest naše industrije, i da žene mogu igrati veliku ulogu u karijerama u našoj industriji,“ izjavila je Shari Day, direktorica Bohan Advertising.

Bohan se nada da će uvjeriti studentice da je oglašavanje perspektivna karijera za njih i da će to u  konačnici dovesti do više žena i žena druge boje kože na top pozicije u agencijama. Bohan također želi stvoriti nešto što nije samo za njihovu agenciju, već za sve samostalne agencije širom SAD-a, kako bi pomogli u podsticanju promjena širom industrije.

„Suština je da smo željeli razviti program koji će i druge agencije naše veličine moći koristiti, od dizajna do naših materijala“, izjavila je Day. „Mi smo namjerno izostavili Bohan iz brenda. To je brend koji će živjeti samostalno, tako da ga i druge agencije mogu preuzeti i krenuti naprijed s njim.“

Među govornicima prve konferencije je i Valerie Graves – jedna od prvih crnkinja copywritera u BBDO-u – te drugi uposlenici Bohan agencije, i brojne uspješne lokalne žene u marketingu i medijima. Kao glavna govornica, Graves je izjavila da se nada da će usaditi u sve prisutne da karijera u oglašavanju nije van domašaja, uprkos tome kako stvari možda izgledaju danas.

„Ako kreirate sliku za sebe – ko želite da budete, i kako želite da živite – to bi moglo uključivati nešto poput ulaska u oglašavanje“, rekla je Graves. „Bez obzira da li znate nekoga ko je to učinio prije ili ne, to se može dogoditi za vas. Otvaraju se mnogi putevi. Nedavni potez klijenata da obavežu svoje agencije da moraju biti raznovrsne je velika promjena, i može imati ogroman utjecaj.“

Ne samo da će polaznice dobiti priliku da slušaju žene koje inspirišu, svaka od njih trideset će takođe imati priliku posjetiti agenciju i pratiti šta njeni uposlenici rade. One mogu odabrati dvije različite discipline, uključujući i emitovanje i finansije, da saznaju više o agencijskom radu, i da pronađu potencijalnu karijeru koja će podstaći njihov interes.