Bivša šefica CP&B-a Robin Fitzgerald preuzela uzde u Atlanti

This article is also available in: English

Omnicom-ov BBDO je imenovao bivšu izvršnu kreativnu direktoricu CPB L.A. Robin Fitzgerald kao izvršnu potpredsjednicu i glavnu kreativnu direktoricu svoga ureda u Atlanti. Njeno imenovanje je prvi put da je žena postavljena na glavnu kreativnu poziciju u nekom od BBDO-ovih ureda u SAD-u.

Tokom pet godina u Crispin-u, Fitzgerald je pomogla u vođenju visokoprofilnih radova za brendove kao što su Grey Poupon, Netflix, PayPal, Old Navy i Vitamin Water. Vrhunci njenog mandata u toj agenciji uključuju i poznatu Grey Poupon društvenu kampanju koja je omogućila samo pojedincima „dobrog ukusa“ da lajkaju brend, kao i uskrsnuće oglasa „Pardon Me“ za ovaj senf.

Prije CP&B-a, Fitzgerald je radila za TBWA/Chiat/Day, L.A., na brendovima kao što su Energizer, Gatorade i Nissan. Počela je svoju oglašavanja karijeru u Nebrasci kao copywriter u agenciji Bozell, nakon što je diplomirala na Univerzitetu u Nebrasci.

„Volim mjesta koja vole da rade sjajne stvari, i radujem se što ću mnogo takvih raditi sa timom u Atlanti“, izjavila je Fitzgerald ovim povodom.

Fitzgerald svoju novu poziciju preuzima 12. septembra. Njeno imenovanje prati nedavni odlazak bivšeg CCO-a ureda u Atlanti, Willa Boudreaua koji prelazi u The&Partnership, kao i izjave Omnicom-ovog CEO-a Johna Wrena koji je u Aprilu rekao da BBDO planira da udvostruči broj žena na višim kreativnim pozicijama u narednih dvanaest mjeseci.

Međutim, globalni kreativni direktor BBDO-a David Lubars je rekao da je Fitzgerald imenovana isključivo zahvaljujući zaslugama, i nakon što je agencija održala sastanke i sa muškim i sa ženskim kandidatima.

„Unajmio sam je jer je ona bila najbolja osoba za posao“, rekao je on. „Talent je naš prvi kriterij. I ona razumije današnji svijetu. Ona razumije tehnologiju, analitiku. Ona je native u onome što se danas događa u svijetu, i osjećam da ima ozbiljnost i liderske osobine koje će je učiniti sjajnim partnerom sa Drewom [Panayiotou, predsjednik i CEO ureda u Atlanti]“.

Takve vještine će biti od ključne važnosti s obzirom na nedavne smjene u agenciji, dodao je Panayiotou, koji se pridružio agenciji 2014. godine nakon što je tri godine proveo u Best Buy-u i koji konstantno jača višekanalno oglašavanje i marketinške sposobnosti agencije. Trenutni klijenti uključuju AT&T, Bayer, Toys “R” Us, Norwegian Cruise Lines, Novant Health i državnu lutriju Georgie.

„Agencija je u neku ruku postala specijalizirani servis za komplikovane brendove, i potrebni su vam kreativni lider i multidimenzionalna organizacija“, rekao je on. „Zapošljavamo kreativne tehnologe, ljude koji razumiju front-end dizajn, i back-end razvoj, korisničko iskustvo, i razvoj ideja na osnovu toga. Postali smo agencija koja ide daleko iznad 30 i zbog toga nam je potreban lider koji može upravljati zaista raznolikim kreativnim talentima“.

Kao podjednako važno je dodao: „kada smo imali doručak u L.A-u bilo je jasno da ona može kristalizirati izazove do u srž, i učiniti ih jednostavnim. Za nekoga ko je dugo bio na strani klijenta to se ne viđa često“.

Zajedno sa Panayiotouom, Fitzgerald će biti partnerica još jednoj ženi na vrhu, izvršnoj potpredsjednici i direktorici strategije Triciji Russo, koja je došla u agenciju iz Y&R Chicago prošle godine.

Agencija CP&B Los Angeles s druge strane kaže da neće dovoditi zamjenu za gospođu Fitzgerald. Glavni kreativni direktor Kevin Jones, koji je unaprijeđen na ovu poziciju u martu, će nastaviti da nadgleda račune na kojima je ona radila.