Među petnaest izuzetnih žena izabranih u Meksiku ove godine, osam su oglašivači, pet su iz agencija, jedna je medijska direktorica, i jedna je stručnjak za marketinške tehnologije

This article is also available in: English

Izvor: AdAge

Women to Watch program magazina Ad Age se vraća u Mexico City, gdje će 14. novembra biti odata počast petnaest izuzetnih žena u oglašavanju, marketingu i medijima na drugom godišnjem Women to Watch Mexico ručku, u partnerstvu sa Adlatina magazinom, partnerom Ad Age-a u španjolskom govornom području Latinske Amerike.

Ove godine obilježava se 20. godišnjica Women to Watch programa u SAD-u, kao i pokretanje programa na osmom tržištu do sada, sa inauguralnom Women to Watch Europe večerom koja je održana u Londonu u junu.

Među petnaest izuzetnih žena izabranih u Meksiku ove godine, osam su marketeri iz globalnih brendova, uključujući Unilever, FCA (Fiat Chrysler) i Kia, te lokalnih brendova kao što je GNP osiguranje, pet žena je iz agencija, jedna je medijska direktorica, i jedna je stručnjak za marketinške tehnologije iz Google-a.

Rocío Elizondo, generalna direktorica, Havas Health México

Dobitnice su često žene sa impresivnim rezultatima u savladavanju novih izazova.

Poduzetnica u marketingu u sferi zdravstva, Rocio Elizondo, pomogla je agenciji Havas da dovede svoju Health 4 Brands komunikacijsku mrežu u Meksiko prije dvije godine kroz spajanje sa njenom agencijom, Opcion A Medical Marketing. Ona sada vodi cijelu stvar kao generalna direktorica Havas Health Mexico.

Paola Figueroa, kreativna potpredsjednica, Flock – Linked By Isobar

U industriji sa vrlo malo žena na višim kreativnim pozicijama, naročito u digitalnom domenu, Paola Figueroa je izuzetak. Prošle godine se pridružila digitalnoj agenciji Flock kao kreativnapotpredsjednica, gdje je došla iz agencije BBDO Meksiko. Njena agencija, sada poznata kao Flock – Linked by Isobar nakon što ju je u martu kupio Dentsu Aegis, osvojila je Meksički Grand Effie ovog mjeseca za lansiranje aplikacije za Domino's Pizza skupa sa integrisanom kampanjom „Que Nada Te Detenga“ („Neka te ništa ne zaustavi“).

Na strani medijskih agencija, Marta Ruiz Cuevas je imenovana za CEO-a Starcom MediaVest Grupe u njenoj rodnoj Španiji 2014. godine. U Meksiko je preselila godinu dana kasnije zadržavajući istu ulogu, a u junu 2016. godine unaprijeđena je u CEO-a nove agencije Publicis Media Mexico, koja kombinira sve medijske operacije Publicis Groupe.

Lourdes Berho, CEO, Turistička zajednica Meksika

Na poziv meksičkog ministra turizma, Lourdes Berho je postala CEO Turističke zajednice Meksika ove godine, gdje sada koristi svoje iskustvo koje je stekla kao CEO i osnivač kompanije za marketinške komunikacije specijalizirane za marketing turizma i inovacije Alchemia, zatim kao potpredsjednica u marketingu za Grupo Banamex koji je u vlasništvu Citi-ja, te četiri godine provedene na poziciji CEO-a za Conde Nast za Meksiko i Latinsku Ameriku.

Olga San Jacinto, direktorica ogranka, Google

Olga San Jacinto je bila jedna od Google-ovih top lidera u Evropi prije više od deset godina, za koji je uspostavljala poslovanje u Španiji i Portugalu prije nego se pridružila geo-commerce timu ove kompanije u SAD-u 2012. godine. Protekle dvije godine, San Jacinto je provela u Meksiku, gdje vodi Google u dvocifrenom rastu prihoda, tako što pomaže Google-ovim klijentima da razvijaju mobilne i druge digitalne strategije.

Esperansita Bejnarowicz, menadžer za oglašavanje i digitalni marketing, FCA Mexico (Fiat Chrysler)

Esperansita Bejnarowicz, kanađanka meksičko-poljskog porijekla koja je radila za Chrysler u Detroitu na društvenim medijima i CRM-u, preselila se u FCA Mexico 2014. godine kako bi vodila oglašavanje i donosila nove digitalne strategije za sedam brendova FCAChrysler, Jeep, Dodge, Ram, Fiat , Alfa Romeo i Mitsubishi.

Ana Paulina Velázquez, viši menadžer marketinga, Kia Motors México

Ženski rukovodioci su prominentni u meksičkoj auto industriji. Ana Paulina Velazquez je prošle godine prešla u Kia Motors iz Renaulta, gdje je bila direktorica oglašavanja, kako bi pomogla lansiranje Kia vozila u Meksiku. Ona je preuzela oglašavanje, promocije i digital za Kia Motors Mexico, a nedavno je unaprijeđena u višeg marketing menadžera.

Ispod je kompletna lista 15 nagrađenih žena koje će Ad Age i Adlatina proslaviti na Women to Watch Mexico ručku u Mexico Citiju u ponedjeljak, 14. novembra:

Rocío Elizondo, generalna direktorica, Havas Health México
Paola Figueroa, kreativna potpredsjednica, Flock – Linked By Isobar
Lourdes Berho, CEO, Mexico Tourism Board
Ana Paulina Velázquez, viši menadžer marketinga, Kia Motors México
Olga San Jacinto, direktorica ogranka, Google
Esperansita Bejnarowicz, menadžer za oglašavanje i digitalni marketing, FCA Mexico (Fiat Chrysler)
Claudia Contreras, direktorica marketinga, Samsung Electronics Mexico
Mariana de Pina, direktorica poslovne jedinice, Grey Mexico
Liliana Iñigo, CMO, Citi-Banamex
Xiomara Martin, direktorica za uvide u potrošačkom marketingu za Meksiko, Karibe i Srednju Ameriku, Unilever
Rosenda Martinez, direktorica za komunikacije i korporativni imidž, GNP
Marta Ruiz Cuevas, CEO, Publicis Media
Sylvia Sánchez Alcántara, predsjednica, Marketing LAB
Alejandra Villarreal, direktorica marketinga za Latinsku Ameriku, Henkel
Sharon Zyman, potpredsjednica za prodaju oglasa, Turner