Teodora će predavanje na engleskom jeziku sa kreativnom radionicom održati danas (četvrtak) u poslovnoj zgradi agencije McCann Sarajevo, od 10 do 17 sati

This article is also available in: English

Priredio: Adnan Arnautlija

TEODORA MIGDALOVICI DANAS U SARAJEVU

Na poziv agencije McCann SarajevoTeodora Migdalovici, ambasadorica festivala Cannes Lions i osnivačica The Alternative School for Creative Thinking u Rumuniji, jedne od najuspješnijih kreativnih MBA-a u Jugoistočnoj Europi, danas u Sarajevu drži predavanje i kreativnu radionicu Otkrijmo kako zajedno do kanskog lava. Uzevši u obzir dva zlatna lava, koja je ova škola u posljednje tri godine osvojila, sigurno je da sve učesnike očekuje sjajna iskustvena edukacija u kojoj zajedno, interaktivno, mogu potražiti odgovor na ovo, za sve marketare, uvijek izazovno pitanje.

Predavanje na engleskom jeziku bit će održano danas (četvrtak) u poslovnoj zgradi agencije McCann Sarajevo, od 10 do 17 sati. Teodora će prisutnima, između ostalog, otkriti kako iskoristiti kreativnost u kontekstu poslovanja kompanije i prezentacije brendova te kako na najefikasniji način primijeniti aktuelne svjetske komunikacijske trendove.

Podsjećamo, Teodora Migdalovici je, kao međunarodni govornik i trener, tokom posljednjih 15 godina prisustvovala velikim svjetskim događajima vezanim za marketing i komunikacijsku industriju. O stanju i budućnosti ove industrije govorila je na globalnim pozornicama u Singapuru, Parizu, Londonu, Lisabonu, Zagrebu, Beogradu, Kuala Lumpuru, Mumbaiju, Mauricijusu… Kao autorica stručnih publikacija te istraživačkih i obrazovnih projekta, osvojila je brojna priznanja poput Brand Leadership Award, Global Super Achiever Award, Private Diplomacy Award, European Excellence Award i Stevie Award.

KOMUNAJZER, KRAFT PIVARA IZ SLOVENIJE, LANSIRALA PIVO „TITO“ I „JOVANKA“

Mala pivara iz Novog Mesta u Sloveniji Komunajzer (Stari komunista), izbacila je na tržište malu seriju svijetlog piva „Tito“ i gorkog pšeničnog piva „Jovanka“, što je u Sloveniji otvorilo polemiku smije li se nekadašnji jugoslovenski predsednik „slaviti“ i kakvog je karaktera bila njegova vladavina

Naime, ta pivara objavila je na Facebook profilu fotografiju ta dva piva snimljenu u trgovinskom lancu Lidl i pohvalila se kako se dobro prodaju.

Piva su, povodom Dana piva, pre nekoliko dana bila deo prezentacije „kraft“ koja obuhvata oko 50 malih serija koje nude mikropivare u Sloveniji.

Na optužbe da je hteo da razveseli jugonostalgičare, Lidl je saopštio da nije želeo da podiže političke emocije među potrošačima i da ne želi politiku u svojoj radnji, jer u njoj kupuju i „levi“ i „desni“.

COCA-COLIN SLATKI IZAZOV OD MILION DOLARA

Coca-Cola poziva na saradnju sve pojedince i skupine pojedinaca koji bi joj mogli pomoći da razvije prirodno niskokalorično sladilo. Nagrada je milion dolara!

Kampanja se odvija  preko platforme za masovno finansiranje HeroX. Kako kažu u najvećoj kompaniji za proizvodnju pića na svijetu, cilj kampanje je inovacija i kombinacija nauke s mudršću velikog broja ljudi. Pošto je većina bezalkoholnih pića u svijetu slađena šećerom ili umjetnim sladilima, Coca-Cola želi potrošačima ponuditi nešto novo.

„Tražimo prirodan, siguran i niskokaloričan sastojak sličan okusu šećera u hrani ili piću. Vjerujemo da na ovom svijetu postoji pojedinac ili skupina ljudi koji će nam pomoći da riješimo ovaj izazov,“ pozivaju iz kompanije na takozvani The Coca-Cola Company Sweetener Challenge

Sve pojedinosti i uslovi saradnje su javno dostupni ovdje

VIDEO: VR STIŽE NA FIREFOX S PAR MJESECI ZAKAŠNJENJA

Web preglednik Firefox, koji je u julu ove godine nadograđen većom brzinom, ide dalje s novitetima pa tako verzija Firefox 55, koja je izašla juče, ima opciju virtualne stvarnosti, piše The Verge.

Firefox će se ovom nadogradnjom pridružiti Google Chromeu i Microsoft Edgeu, čiji preglednici već imaju VR podršku.

VR Firefox bit će dostupan svim korisnicima Windows sustava koji posjeduju HTC Vive ili Oculus Rift naočale.

Ipak, Firefox je i dalje u zaostatku spram svog konkurenta, jer je Chrome uveo VR mogućnost na svojoj platformi još u februaru.

>>>VIDEO: Virtualna stvarnost i hologrami – budućnost je sada

AMERIČKO UDRUŽENJE OGLAŠIVAČA ANA OBJAVILO SVOJ DUGO OČEKIVANI IZVJEŠTAJ KOJI JE POTVRDIO SUMNJIVE PRAKSE OGLAŠIVAČKIH AGENCIJA

Prošlog decembra Wall Street Journal je uzdrmao oglašivačku industriju otkrivajući kako je američko ministarstvo pravosuđa otvorilo istragu o praksama manipulacije tenderima koje agencije i njihove matične kompanije navodno koriste za preusmjeravanje poslova s velikim klijentima na vlastite postprodukcijske timove.

Američko odruženje oglašivača  (Association of National Advertisers – ANA) jučer je objavilo svoj dugo očekivani izvještaj o ovome, naslovljen „Transparentnost produkcije u američkoj oglašivačkoj industriji“ (Production Transparency in the U.S. Advertising Industry), koji na 30 stranica jasno potvrđuje postojanje mnogih antikonkurentnih ponašanja agencija, koja su dugo vremena predstavljala „javnu tajnu“ u svijetu oglašavanja.

Više o izvještaju možete pročitati ovdje. (Adweek)