Njemačka kompanija Lidl izazvala je pravu buru u javnosti svojom kampanjom Savršen par kojom su najavili otvaranje svojih prvih prodavnica u Srbiji

This article is also available in: English

Priredio: Adnan Arnautlija

SEÑOR ZAPOŠLJAVA DIZAJNERE/ICE

U agenciji godine s BalCannesa ne spava se na lovorikama nego marljivo radi – zato su u potrazi za čak dva pojačanja u dizajn odjelu!

Evo što Señor poručuje potencijalnim kandidatima:

Ti si senior dizajner/ica, imaš više od tri godine iskustva, kužiš agencijski posao i još uvijek vjeruješ da stvari koje radiš mogu biti i lijepe i pametne? Onda nam piši – impresioniraj nas kvalitetom, a ne kvantitetom: pošalji kratki CV, portfolio do 10Mb i popis klijenata s kojima si radio na senior.dizajner@senor.hr do 14.10. Diskrecija zajamčena.

Ti si junior dizajner/ica, pri kraju si sa studijem dizajna ili si upravo diplomirao, a kao savršeno mjesto za napredovanje i učenje vidiš Señor? Onda nam piši – pošalji kratki CV i obavezno portfolio svojih radova do 10Mb na junior.dizajner@senor.hr do 14.10.

LIDL SVOJOM REKLAMOM UVRIJEDIO ŽENE U SRBIJI

24 sata: Señor zapošljava; Lidl na udaru kritika u Srbiji; Konkurs za tradicionalna UEPS priznanja; Ford imenovao BBDO za novu globalnu kreativnu agenciju... 3

Njemačka kompanija Lidl izazvala je pravu buru u javnosti svojom kampanjom Savršen par kojom su najavili otvaranje svojih prvih prodavnica u Srbiji.

Predsjednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i potpredsjednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović, kritikovala je kompaniju Lidl zbog reklame u kojoj, kako je navela, “ženu prikazuju kao nisku cenu, a muškarca kao visok kvalitet”, ocijenivši da to “ne nosi dobru poruku građanima i posebno građankama Srbije”.

Kompanija Lidl navela je da povezivanje bilo kog od likova u reklami sa samo jednim atributom nije bila njena namjera i da je ideja za tu kampanju potekla iz gramatike srpskog jezika, u kojem je riječ kvalitet muškog roda, a riječ cijena ženskog.

UEPS OBJAVIO KONKURS ZA TRADICIONALNA GODIŠNJA PRIZNANJA

Udruženje za tržišne komunikacije Srbije objavilo je Konkurs za tradicionalna godišnja Priznanja najuspešnijim agencijama, kompanijama i pojedincima.

Priznanja se dodeljuju za ostvarene radove u struci tokom 2018. godine
Nagrade se ove godine dodeljuju u 16 kategorija, sa potkategorijama, a dobijaju ih organizacije, kompanije, institucije i agencije za najkvalitetnija i najkreativnija rešenja u oblasti tržišnih komunikacija.

Dodela prestižnih priznanja, nagrada Dragan Sakan, Grand Prix, Agencija godine, Oglašivač godine, te niz priznanja za najkvalitetnija kreativna rešenja iz različitih oblasti marketinških aktivnosti, kao i prethodnih godina, biće upriličena na svečanosti povodom Dana UEPS-a.

Prijave radova primaju se najkasnije do 3. decembra 2018. godine.
O uslovima konkursa više na: linku

FORD IMENOVAO OMNICOMOV BBDO ZA GLAVNU KREATIVNU AGENCIJU

24 sata: Señor zapošljava; Lidl na udaru kritika u Srbiji; Konkurs za tradicionalna UEPS priznanja; Ford imenovao BBDO za novu globalnu kreativnu agenciju... 1

Ford je imenovao Omnicomov BBDO kao vodeću kreativnu agenciju nakon revizije koja je došla kao značajan udarac za WPP, koji je bio uvjeren da će odbraniti account.

Autokompanija će također nastaviti saradnju sa agencijom Wieden + Kennedy koja je počela početkom ove godine, i to u polju inovacija. Agencija je radila na najnovijoj marketinškoj kampanji brenda u americi, što je već samo po sebi bilo znak da Ford želi unijeti neke promjene.

Ford u sklopu svog novog agencijskog modela također namjerava držati 100 in-house marketinških radnih mjesta.

Ovaj novi pravac u marketingu brenda dolazi nakon revizije koja je započela u aprilu. To revizije, WPP je držao cijelokupni Ford account u više agencija okupljenih pod ‘Global Team Blue‘.

FACEBOOK ULAZI U POLJE PAMETNIH DOMOVA SA UREĐAJEM PORTAL – PAMETNIM ZVUČNIKOM SA KAMEROM

24 sata: Señor zapošljava; Lidl na udaru kritika u Srbiji; Konkurs za tradicionalna UEPS priznanja; Ford imenovao BBDO za novu globalnu kreativnu agenciju... 2

Facebook ima novo pojačanje u „ratu“ protiv Amazona i Googlea, s lansiranjem Portala, pametnog zvučnika sa ekranom i kamerom koji je dizajniran za potrebe video poziva.

Glavna karakteristika Portala je AI kamera koja „prati radnju“ i automatski zumira kako bi ljudi ostali u okviru. Facebook ga promovira kao uređaj koji će učiniti razgovore putem Messengera jednostavnijim, i „više nalik pravom druženju“.

Iako bi dugo očekivani proizvod mogao otvoriti nove izvore prihoda od oglašavanja za Facebook, njegovo lansiranje dolazi nakon najvećeg propusta u sigurnosni podataka na ovoj društvenoj mreži i usred rastuće zabrinutosti oko privatnosti korisnika.

Portal je sličan Amazonovom Echo Showu. Opremljen je kamerom i mikrofonom, a i to su značajke koje su podigle neke zabrinutosti s obzirom da je Facebook prije dvije sedmice obznanio da su podaci od barem 50 miliona korisnika bili ugroženi zbog propusta u njihovom sistemu.