Da li ste spremni pokazati i dokazati da još znate? Onda vidimo se na SEMPLu

This article is also available in: English

Priredio: Adnan Arnautlija

U TAKMIČENJE ZA NAGRADE SEMPLER PO NOVOM SU UKLJUČENI PIAROVCI I LJUBITELJI NOVIH TEHNOLOGIJA

Ovogodišnji SEMPL će i ove godine nagraditi najbolje medijske strategije u Adriatic regiji. Kategorijama koje su poznate od ranije pridružuju se dvije nove – Najbolja PR streategija ili promocija i Najbolji tehnološki pristup. Prijave radova bit će otvorene 1. septembra.

U Portorožu će tako biti podijeljeno 11 zlatnih i jedan veliki Sempler za najbolju medijsku strategiju u 2017. godini. Već treću godinu zaredom bit će objavljeni i dobitnici obje nagrade TOP SEMPL za medijskog menadžera godine i medijsku zvijezdu budućnosti.

Na takmičenje je moguće prijaviti strategije koje su bile realizirane u vremenu od 1.11.2016. do 30.10.2017.. Detaljne opise pojedinih kategorija možete pročitati na internet stranici.

Da li ste spremni pokazati i dokazati da još znate? Pretražite po uspješno realiziranim projektima i uvjerite žiri  rezultatima, kreativnošću i odličnom strategijom.

FACEBOOK U IZRAVNOM NAPADU NA YOUTUBE I TV SA SOPSTVENIM VIDEO KANALOM

Facebook počinje svoj prvi izravni napad na YouTube i TV mreže, pokretanjem vlastitog video kanala osmišljenog tako da unese određeni stepen profesionalnosti u segmentu kojim su do sada dominirali amaterski video snimci kratki isječci materijala dostupnih drugdje.

To znači da će sada 2 milijarde mjesečnih korisnika ove društvene mreže imati tab naslovljen „watch“ (gledaj) na kojem će moći birati čitav niz emisija, od kojih će mnoge biti finansirane izravno od strane Facebook-a.

Razumljivo je da je Facebook nestrpljiv da se ubaci u unosno tržište videa, ali neupitno je da ispred sebe ima veliki izazov ukoliko misli ponoviti uspjeh u društvenoj sferi. Naime, to tržište je već zasićeno konkurencijom u vidu Netflixa, ali i starih medijskih divova poput Disneya, koji je početkom sedmice otkrio namjeru da lansira sopstveni streaming servis, i povuče svoje sadržaje sa Netflixa.

ACCENTURE NASTAVLJA KUPOVATI EKSPERTE ZA MARKETING, DODAJUĆI PORTFOLIJU KOMPANIJU WIRE STONE

Globalna konsultantska kuća Accenture nastavlja jačati svoje marketinške kapacitete preuzimanjem marketinške agencije Wire Stone koja je specijalizirana za spajanje tehnologije i kreativnosti u sferi potrošačkog i digitalnog marketinga.

Ovom akvizicijom Accenture jača svoje postojeće kapacitete u pružanju kreative zasnovane na podacima, i kompletnom procesu stvaranja iskustava za potrošače.

Wire Stone, koji je kupljen za nepoznatu sumu novca, ima gotovo 200 zaposlenika u SAD-u, čime se značajno povećava prisutnost kompanije Accenture u Sjevernoj Americi, a istovremeno kompaniji nudi obim i stručnost u radu s velikim brendovima kao što su Microsoft, PayPal i eBay.

WALMART NA UDARU NAKON ŠTO SE POJAVILA SLIKA PUŠAKA MEĐU ŠKOLSKIM MATERIJALIMA

Jedna rafa u jednoj od trgovina Walmart-a u SAD-u šokirala je korisnike društvenih mreža. Naime, na slici se u odjeljku opreme za školu našao ormarić sa puškama.

Poruka iznad ormarića kaže ‘Own the School Year Like a Hero’  (Ovladajte školskom godinom poput heroja“), ispod koje se nalaze prave puške. Tako se slučajnom greškom ili zlonamjernom smicalicom nekog posjetioca ili uposlenika čitava kampanja zasnovana na super herojima DC svijeta suočila sa noćnom morom za PR.

Walmart je ubrzo na društvenim medijima naveo kako su uklonili znak, ali su u kontradiktornoj naknadnoj izjavi dodali kako „takav znak uopšte nije bio postavljen“, dajući naslutiti kako se radi o krivotvorenoj slici.