Google planira neke promjene koje bi mogle značajno otežati blokiranje oglasa u njihovom Chrome pretraživaču

This article is also available in: English

Priredio: Adnan Arnautlija

DANAS SE ZATVARA RANI PRIJAVNI ROK NATJECANJE EFFIE CROATIA AWARDS

Ako još uvijek niste predali svoju prijavu u novom, provjerenom i funkcionalnom sustavu Effie Worldwidea, koji će – u skladu sa svjetskim praksama – uvelike olakšati proces prijavljivanja, sada je krajnji trenutak jer se rani prijavni rok zatvara u ponedjeljak, 28. siječnja 2019.

Natjecanje Effie nagrađuje najučinkovitije projekte, kao i zajednički napor oglašivača i agencija koji su zajedno stvorili sjajne projekte. U uspješnom predstavljanju vaših projekata pomoći će vam dokumenti za prijavu, u kojima se nalaze editabilni obrasci za prijavu i priručnik s brojnim uputama, te savjeti žirija za pripremanje kvalitetne prijave.

Redovni prijavni rok bit će otvoren do 9. veljače, dok će se tijekom kasnoga prijavnog roka prijave moći poslati do 21. veljače, što je ujedno i krajnji rok za prijave na ovogodišnji Effie. Za članice HURA!-e osiguran je poseban popust na cijenu prijave. Ako imate bilo kakva pitanja o tome kako predati svoju prijavu, slobodno nam se obratite na adresu e-pošte info@effie.hr.

NA DIGITAL TAKEOVER STIŽE AUTOR BESTSELERA „FUNKY BUSINESS“

24 sata: Rane prijave za Effie Croatia završavaju danas; A. Nordstrom dolazi na Digital Takeover; Google Chrome će blokirati ad-blokere; Facebook integrira svoje platforme za poruke... 2

Jedan od najutjecajnijih svjetskih mislilaca današnjice i autor bestsellera Funky BusinessDr. Kjell A. Nordstrom, koji ima 20 godina iskustva u radu s velikim multinacionalnim kompanijama, stiže 12. ožujka na najveću regionalnu digitalnu konferenciju Digital Takeover na kojoj će održati predavanje na temu Life in The Matrix – Setting the scene for Ultra Modernity.

Dr. Kjell A. Nordstrom u svom će predavanju govoriti o životnom ciklusu kompanija koje se pokreću i propadaju u neprekidnoj interakciji s trenutnim okruženjem. Fokusirat će se na jedinstvene izazove današnjeg svijeta koji su izazvani digitalizacijom, kao i na promjenu paradigme koja zahtijeva  neprestano usvajanje novog seta analitičkih vještina. U svojoj prezentaciji problematizirat će razliku između trenutnog monopola i kompetitivne prednosti u svijetu u kojem dijelimo temeljnu bazu znanja.

Early bird kotizacija 1.375 kn do 31.1.2019., dok redovna cijena iznosi 2.400 kn te last minute 2.800 kn. Sve novosti o programu pratite na službenom webu i na Facebooku.

GOOGLE CHROME ĆE BLOKIRATI AD-BLOKERE?

24 sata: Rane prijave za Effie Croatia završavaju danas; A. Nordstrom dolazi na Digital Takeover; Google Chrome će blokirati ad-blokere; Facebook integrira svoje platforme za poruke... 1

Google je najavio planove za uvođenje određenih izmjena u svoj Chrome web preglednik, koje bi mogle otežati blokiranje oglasa.

Prema tvrdnjama nekih programera iza popularnih ad-blokera, ove promjene bi mogle „uništiti“ blokatore oglasa, dok drugi kažu da će ažuriranje otežati korisnicima da spriječe kompanije da ih prate na internetu i da ih bombardiraju oglasima.

Google, s druge strane, tvrdi da su prijedlozi promjena još uvijek u fazi nacrta, i da će blisko sarađivati sa programerima ekstenzija za Chrome, kako bi ograničili negativne učinke novih izmjena.

Kompanija navodi da je cilj ovih promjena poboljšati „sigurnost [i] privatnost“ ekstenzija i poboljšati njihovo djelovanje, te da „daju korisnicima veću kontrolu“ nad podacima koje dijele.

Pročitajte više ovdje.

FACEBOOK PLANIRA INTEGRIRATI INSTAGRAM, MESSENGER I WHATSAPP U JEDINSTVEN SISTEM

Facebook u jednom danu izgubio gotovo 40 milijardi dolara zbog skandala sa zloupotrebom podataka

Facebook planira integrirati svoje usluge slanja poruka na Instagramu, WhatsAppu i Facebook Messengeru.

Iako će sve tri ostati samostalne aplikacije, na dubljoj razini bit će povezane tako da će poruke moći putovati između ovih platformi.

Ove planove je prvi obznanio New York Times, a vjeruje se da je to lični projekt osnivača Facebooka Marka Zuckerberga.

Nakon ovog spajanja, korisnik Facebooka npr mogao bi izravno komunicirati s nekim ko ima samo WhatsApp. To je trenutno nemoguće jer aplikacije nemaju zajedničku jezgru.

Rad na spajanju tri elementa već je počeo, izviještava NYT, a očekuje se da će biti dovršen do kraja 2019. ili početkom sljedeće godine.

KINA ĆE PRETEĆI SAD KAO NAJVEĆE MALOPRODAJNO TRŽIŠTE SVIJETA

24 sata: Rane prijave za Effie Croatia završavaju danas; A. Nordstrom dolazi na Digital Takeover; Google Chrome će blokirati ad-blokere; Facebook integrira svoje platforme za poruke... 3

Kina je na putu da postane vodeće svjetsko maloprodajno tržište ove godine, s rastom prodaje od 7,5% na 5,636 biliona dolara.

Porast prodaje u Kini će premašiti američku prodaju za više od 100 milijardi dolara, dok će američko tržište porasti za 3,3% na 5,529 biliona dolara, prema podacima eMarketera.

Iako se predviđa da će obje zemlje održati rast maloprodaje u 2019. godini, te se stope usporavaju, ali će stopa rasta u Kini premašiti stopu rasta u SAD-u do 2022. godine.

Kinesko tržište e-trgovine i dalje je glavni pokretač rasta, gdje online prodaja čini više od 35% ukupne prodaje u Kini, što predstavlja najveći udio na globalnoj razini. Usporedbe radi, prodaja u e-trgovini u SAD-u iznosi tek 10% ukupne maloprodaje.