Nielsen-ov Digital in TV Ratings prvo rješenje koje je dobilo akreditaciju MRC-a za svoj doprinos mjerenju TV gledanosti na kompjuterima i mobilnim uređajima

This article is also available in: English

Priredio: Adnan Arnautlija

NIELSEN NOSITELJ MRC AKREDITACIJE ZA MJERENJE TV REJTINGA NA DIGITALNIM PLATFORMAMA

Nielsen je u Sjedinjenim Američkim Državama dobio akreditaciju Media Rating Councila (MRC-a) za mjerenje TV rejtinga na digitalnim platformama. Dodatna usluga poznata kao „Digital in TV Ratings“ iskazuje gledanost linearnih TV programa na kompjuterima i mobilnim uređajima. Ovo je prvo rješenje koje je dobilo akreditaciju MRC-a za svoj doprinos mjerenju TV gledanosti na kompjuterima i mobilnim uređajima.

Mjerenje TV rejtinga na digitalnim platformama u SAD-u započelo je 2015. godine, a trenutno ga koriste klijenti poput ABC-a, CBS-a, Freeforma i Univisiona. Ova usluga dostupna je u 25 država svijeta – u Europi se trenutno koristi u Njemačkoj, a krajem 2016. započela je i implementacija u Poljskoj. Nielsen uskoro planira širenje ove usluge i u ostalim europskim zemljama.

Metoda mjerenja temelji se na Nielsenovim Total Audience podacima koji kombiniraju podatke iz popisa stanovništva, demografsku strukturu i Nielsenove visokokvalitetne reprezentativne panele koji prate gledatelje diljem tržišta na kojima su postavljeni nacionalni i lokalni peoplemetri. Ova metoda omogućuje izračun broja gledatelja na svim uređajima i to onog programskog sadržaja i komercijalnih poruka koji se prikazuju i gledaju paralelno s linearnim TV emitiranjem. Dobiveni rezultati kombiniraju se s tradicionalnim linearnim pokazateljima gledanosti i rejtinzima.

Ova akreditacija omogućuje zakupcima i prodavačima medijskog prostora višu razinu pouzdanosti pri davanju rješenja koja uz gledatelje na TV uređajima, uključuju i gledatelje koji TV sadržaj prate na kompjuterima, tabletima ili pametnim telefonima, a kako bi premium sadržaj što učinkovitije distribuirali i prodavali na svim platformama.

JAGUAR LAND ROVER POTVRDIO GLOBALNU REVIZIJU MEDIJSKOG POSLOVANJA

Kompanija Jaguar Land Rover trenutno provodi globalnu reviziju svojih medijskih agencija u svim poljima, od strategije, planiranja do usluga kupovine medijskog prostora, te negiraju tvrdnje da prave velike promjene u svojim medijskim planovima nakon što se pojavila istraga koja tvrdi su oglasi kompanije primjećeni uz neprikladne online sadržaje.

Planovi za reviziju su u igri „već neko vrijeme“, potvrdili su izvori britanskog magazina The Drum, koji kažu da se o ovim planovima raspravljalo najmanje od januara.

Ovaj proizvođač automobila bio je jedan od nekoliko brendova koje je časopis Times naveo prošle sedmice u svome članku kao kompanije koje nenamjerno otvaraju izvore prihoda za teroriste i rasiste, kroz oglašavanje na njihovim sajtovima i uz njihove videe na YouTube-u.

Kompanija međutim tvrdi kako je ova globalna revizija u skladu sa njihovim postojećim sporazumom sa agencijama, te da se ne radi o ishitrenoj reakciji na pisanja Times-a o problemima sa programatičnom kupovinom.

LIONS HEALTH PREDSTAVIO PREDSJEDNIKE ŽIRIJA ZA 2017 GODINU

Lions Health, specijalizirani segment Cannes Lions festivala posvećen kreativnosti koja mijenja život, najavio je June Laffey iz agencije McCann Health kao predsjednicu žirija u Pharma Lions kategoriji, te Mikea Rogersa iz agencije Serviceplan Health & Life kao predsjednika žirija u Health & Wellness Lions kategoriji.

Ove posebne nagrade za kreativnost u industrijama posvećenim zdravlju slave kreativnost u širokom rasponu farmaceutske i zdravstvene komunikacije usmjerene na zdravstvene radnike, pacijente i potrošače. Ove godine u Health & Wellness će biti dodana pod-kategorija tehnoloških proizvoda u ovome polju, kako bi nagrade odražavale ogroman porast digitalnih proizvoda, aplikacija, uređaja za nošenje i gadgeta kojima je svrha poboljšati i promovisati moderan način zdravog življenja.

Lions Health je dvodnevni događaj koji se održava u sklopu Cannes Lions Međunarodnog festivala kreativnosti, i posvećen je kreativnosti koja mijenja život. Ovaj događaj koji će se održati 17. i 18. juna, okuplja profesionalce iz cijelog spektra komunikacijske industrije u polju zdravlja, kako bi istraživali dodirne tačke između zdravlja, tehnologije i kreativnosti, i kako bi raspirili diskusiju fokusiranu na budućnost ove industrije.

MDC PARTNERS PRODAJE 15% UDIO U GRUPI GOLDMAN SACHS-U ZA 95 MILIONA USD

MDC Partners će prodati 15% udjela u grupi bankarskoj grupaciji Goldman Sachs, u sklopu ugovora vrijednog 95 miliona USD.

MDC Partners, u čijem vlasništvu su agencije kao što su 72&Sunny, CP+B i Redscout, unajmio je konsultantsku kuću Liontree Advisors prošle godine kako bi provjerili njihovu strategiju finansija i strukture kapitala, nakon razočaravajućih reultata u trećem kvartalu 2016. godine.

Stavljajući tačku na glasine o prodaji, iz MDC-a su izjavili kako ovaj potez „potvrđuje vrijednost portfolija svjetske klase naših agencija, jača naš bilans stanja, i potvrđuje solidan finiš 2016. godine i naše izglede u budućnosti.“

MDC Partners će iskoristiti ovu investiciju da otplati postojeće dugove, a grupa kaže kako će Goldman zauzvrat dobiti povlaštene dionice bez prava glasa. Sadašnji generalni direktor odjela investicione banke koji kupuje udio u grupi, Bradley J. Gross, će se takođe pridružiti upravnom odboru MDC Partners.

Očekuje se da će prodaja biti dovršena do kraja prvog kvartala 2017. godine.

RADIONICA “THE NEW PURPOSE OF CREATIVITY” AGENCIJE MEERKATS NA ADFEST-U 2017

Jedan od najuticajnijih kreativnih lidera zapadne Australije, Mike Edmonds, vodit će radionicu na AdFest-u pod nazivom The New Purpose of Creativity, u petak, 24. marta.

Edmonds će na temelju 30-godišnjeg iskustva u oglašavanju predstaviti filozofije i alate njegove agencije Meerkats, koja je osnovana u Perthu 2004. godine.

„Sudionici će se približiti razumijevanju svoje prave svrhe, onoliko koliko je to moguće u 135 minuta radionice. Oni će naučiti kako da koristite ovu istinu i promijene načine na koje se njihove agencije odnose sa klijentima, kako da sruše zidove koji ih zaustavljaju u odjelima marketinga, i kako da otvore mogućnosti za kreativni doprinos na višim pozicijama u strukturi njihovih klijenata,“ rekao je Edmonds u najavi radionice, te dodao: „Ili to, ili će shvatiti da su u pogrešnoj agenciji. Ova radionica je moćna stvar. Jer se bavi budućnošću ne samo kreativnosti, već i života.“

Za više informacija posjetite: www.adfest.com