Stari voćnjak u Kanadi, koji je rodna lokacija poznate Macintosh jabuke koja je nadahnula logo kompanije Apple i njihovih Macintosh računara, stavljen je na prodaju

This article is also available in: English

Priredio: Adnan Arnautlija

DRUŠTVO ZA MARKETING SLOVENIJE: MARKETINGAŠI MORAJU ZAPAŽATI PROMJENE I ODAZIVATI SE NA NJIH

Na svojoj redovnoj godišnjoj skupštini, članovi Društva za marketing Slovenije izabrali su novi nadzorni odbor za period 2018-2021. Članovi NO su Toni Balažič (Panvita), Romana Dernovšek (Lutrija Slovenija) i Enzo Smrekar (Droga Kolinska / Atlantic Grupa).

Toni Balažič, dosadašnji predsjednik NO, istakao je značaj marketinga u današnjem poslovnom svijetu koji se sve brže mijenja. Upozorio je na brojne revolucije koje se događaju u svijetu i koje karakterišu poslovni svijet. Istakao je da su upravo marketingaši ti koji moraju zapaziti te promjene i odazvati se na njih. Za to je potrebno određeno znanje kojeg ljudi iz struke stalno moraju dopunjavati. “Društvo za marketing Slovenije je u zadnjih dvadeset godina postalo vodeća, cjelovita i ugledna organizacija koja svakom pojedincu pomaže da dobije nova znanja koja su mu potrebna za napredovanje u karijeri. Društvo se temelji na pravim vrijednostima, ima odlično vođstvo i zadovoljne članove. Na tržištu smo mnogi od nas konkurenti, ali u Društvu za marketing Slovenije svi moramo, prije svega biti kolege i raditi na daljem razvoju naše struke”, kazao je Balažič.

PRODAJE SE FARMA MACINTOSH JABUKA KOJA JE BILA INSPIRACIJA ZA APPLE LOGOTIP

24 sata: Društvo za marketing Slovenije odabralo novi NO; Prodaje se farma jabuka po kojoj je Apple dobio svoj logo; Instagram dodao opciju protiv uznemiravanja…

Stari voćnjak u Kanadi, koji je rodna lokacija poznate Macintosh jabuke koju je otkrio John Macintosh još 1811. godine, a koja je kasnije nadahnula logo kompanije Apple i njihovih Macintosh računara, stavljen je na prodaju.

To poljoprivredno gazdinstvo, na kojem se nalazi jedna od najpopularnijih sorti jabuke na svijetu, prazno je više od godinu dana i neophodne su mu velike rekonstrukcije. Farmu prodaje sadašnji vlasnik za 875.000 kanadskih dolara.

Jabuku je toliko volio radnik Appla Jef Raskin da je imenom jabuke nazvao i poznati računar te firme, uz promenu spelovanja kako bi se izbjegla autorska prava neke druge firme.

Više je teorija o zagriženoj jabuci brenda Apple, a jedna od popularnijih je da je zagrižena jabuka posveta Englezu Alanu Turingu, naučniku koji je zaslužan za razvoj modernih kompjutera.

INSTAGRAM SPREČAVA UZNEMIRAVANJE ČIME POSTAJE JOŠ PRIHVATLJIVIJI ZA OGLAŠAVANJE

24 sata: Društvo za marketing Slovenije odabralo novi NO; Prodaje se farma jabuka po kojoj je Apple dobio svoj logo; Instagram dodao opciju protiv uznemiravanja… 1

Instagram aplikacija je dodala funkciju protiv uznemiravanja, koristeći vještačku inteligenciju za skeniranje fotografija kako bi identifikovala eventualno problematične sadržaje. Ova funkcija automatski prepoznaje elemente uznemiravanja i izvještava o sadržaju. Potom zaposleni u Instagramu razmatraju da li će fotografija ostati ili biti uklonjenja.

Primjena te funkcije postpeno će biti raspoređena tokom narednih sedmica na cjelokupni sistem Instagrama.

Na ovaj način Instagram nastoji biti još privlačnija platforma za oglašavanje.

GOOGLE OGRANIČAVA PODATKE KOJE ĆE DIJELITI SA PROGRAMERIMA APLIKACIJA ZA GMAIL

24 sata: Konferencija u Sarajevu: Put do digitalnog potrošača i uspješne komunikacije; Google proglašen kreativnim oglašivačem godine; SOS iz Señora; I&F McCann na konferenciji Digital Day; Zagreb Brend Forum; Festival Skopje Kreativa 2018... 4

Google smanjuje količinu podataka koje dijeli s programerima aplikacija za Gmail kako bi izbjegli nove probleme s privatnošću u ovom email proizvodu.

Aplikacije koje ne nude usluge povezane sa emailom ili alatima produktivnosti bit će u potpunosti odsječene od podataka Gmail usluge, dok ostali programeri neće moći prodavati podatke koje prikupljaju ili ih upotrebljavati za ciljano oglašavanje, piše The Wall Street Journal.

One aplikacije koje će još uvijek moći prikupljati podatke podliježu obaveznim sigurnosnim provjerama koje mogu koštati i do 75.000 USD.

GOOGLE PLANIRAO LANSIRATI NOVI PRETRAŽIVAČ U KINI U NAREDNIH DEVET MJESECI

Kina predvodi rast online videa u svijetu

Prema dokumentima koji su nedavno procurili u javnost, Google je planirao pokrenuti kinesku tražilicu pod kodnim nazivom Project Dragonfly u roku od devet mjeseci, piše TheDrum.

Kontroverzni projekt cenzurirane tražilice u srcu je špekulacija koje su se razbuktale nakon što je pretraživački div potvrdio svoje planove da se ponovo vrati na Kinesko tržište.

Naime, CEO kompanije Sundar Pichai potvrdio je da su planovi kompanije za Kinu u ranoj fazi još u avgustu.

Sada su dokumenti koji su procurili, a koje je objavio portal The Intercept, otkrili zašto Google stavlja prioritet na tržište Kine, koju direktor za pretraživače Ben Gomes opisuje kao „najzanimljivije tržište na svijetu danas“, i tržište na kojem Google treba biti prisutan.

Ono zbog čega je Google na meti kritika zbog ovakve odluke je činjenica da bi njihov pretraživač u Kini morao cenzurirati sve stranice koje kineska vlada smatra neprihvatljivim.

Iako su u Googleu potvrdili postojanje projekta, negirali su da imaju ikakve planove za lansiranje proizvoda u Kini u dogledno vrijeme.