Praktične primjere i rezultate marketinških strategija na internacionalnim, regionalnim i lokalnim tržištima u Sarajevu će prezentirati predstavnici uglednih kompanija

This article is also available in: English

Priredio: Adnan Arnautlija

DANAS SE ODRŽAVA SARAJEVO MARKETING SUMMIT

Neminovna je potreba za drugačijim iskustvom na konferencijama jer se marketing i sam mijenja iz dana u dan. Iz tog razloga već petu godinu zaredom In Academy i Finance Academy organizuju Marketing Summit koji je do sada privukao više od 1950 poslovnih ljudi i marketing stručnjaka.

Na ovom prestižnom marketing događaju, koji se održava danas u Hotelu Hills u Sarajevu, i ove godine će sudjelovati istaknuti eksperti iz poslovnog svijeta, marketinga i tržišnih komunikacija koji sa sobom donose još više znanja, novosti, ideja i novih otkrića.

Praktične primjere i rezultate marketinških strategija na internacionalnim, regionalnim i lokalnim tržištima, između ostalih, prezentirat će predstavnici uglednih kompanija kao što su: New Frontier Group, Uniqua, Panvita, NIS Gazprom, Sberbank.

Glavni govornik ove konferencije je Huib van Bockel, čovjek koji je napravio revoluciju u Red Bull kompaniji i čija je uloga bila ključna u tranziciji biznisa energetskih pića na biznis sa medijima.

I WHATSAPP USKORO POČINJE NUDITI USLUGE OGLAŠAVANJA

Auto Draft 70

Iako je do ovog trenutka bio poznat kao aplikacija koja je izbjegavala reklame, WhatsApp će uskoro u svoju ponudu uvrstiti i oglašavanje, prenosi Independent.

Za razliku od drugih kompanija čiji je većinski vlasnik Facebook, WhatsApp je uvijek bio otporan na oglašavanje. Njegovi osnivači su se obavezali da ne finansiraju aplikaciju prikupljanjem podataka, što je inače primarni model poslovanja Facebooka.

Cris Daniels, zamjenik direktora WhatsAppa, predložio je da se što prije uvedu usluge oglašavanja kako bi i na taj način kompanija profitirala.

“Ovo će biti primarni način monetizacije kompanije”, izjavio je Daniels za The Economic Times.

ZAGREB ADVENT RUN – KOSTIMIRANI SUDIONICI NAJZABAVNIJE UTRKE OVE GODINE TRČE ZA DIJABETIČARE

Auto Draft 71

Tisuće kostimiranih trkača – vilenjaka, Djedova Božićnjaka i drugih likova iz mašte – ove će godine protrčati središtem blagdanski ukrašenog Zagreba te podržati borbu protiv dijabetesa. Utrka će se održati u nedjelju, 16. prosinca, s početkom u 10 sati. Start i cilj utrke su u Ulici Isidora Kršnjavog, ispred hotela The Westin, a svi zainteresirani za sudjelovanje u adventskoj utrci mogu se prijaviti do 1. prosinca u ponoć.

Ovogodišnje izdanje utrke posvećeno je podizanju svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti tijekom cijele godine, a posebice za osobe oboljele od dijabetesa. Naime, u 2017. godini u Hrvatskoj je broj umrlih od dijabetesa porastao za zabrinjavajućih 23 posto u odnosu na godinu ranije. Stoga će se i dio sredstava prikupljenih od kotizacija utrke donirati Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga kao potpora programima i projektima koje Savez provodi.

Organizatori utrke su tvrtka Run Croatia i hrvatska agencija za odnose s javnošću i integrirano komuniciranje Millenium promocija, suorganizator je Grad Zagreb, dok je  uvrštavanjem utrke u službenu adventsku ponudu Grada – „Advent u Zagrebu“ – podršku projektu pružila i Turistička zajednica grada Zagreba.

COKE ZERO U SRCU ‘HOLIDAYS ARE COMING’ KAMPANJE PO PRVI PUT

Coca-Colina dugogodišnja kampanja „Holidays are Coming“ vraća se i ove godine ali sa značajnom razlikom, jer kompanija želi privući mlađu demografsku grupu pa stoga stavljaju Coke Zero u srce oglasa, te su ušli u partnerstva s Snapchatom i LadBibleom.

Coca-Colina nastojanja da privuku mlade zapravo se uvelike fokusiraju na Diet Coke proizvode, čija je prodaja sada nadmašila originalnu verziju.

Za ovogodišnju božićnu kampanju, poznati TV oglas, imat će poznatu muzičku podlogu i prepoznatljivi kamion kao i prošlih godina. No, umjesto klasične crveno bijele etikete, zvijezda nove kampanje bit će boje Coke Zero.

Saznajte više ovdje.

FACEBOOK I GOOGLE PODRŽALI ‘CONTRACT FOR THE WEB’

Auto Draft 65

Ambiciozna inicijativa „contract for the web“, ili „sporazum za web“, koju je pokrenuo otac weba Sir Tim Berners-Lee, dobila je značajnu podršku nakon što su se inicijativi pridružili Facebook i Google, čime se pravi korak dalje ka novom, oštrijem setu internet standarda.

Otac www-a osobno je osmislio dokument koji postavlja odgovornost na internetske kompanije da poštuju privatnost podataka svojih korisnika, kao odgovor na čitav niz skandala, rast lažnih vijesti, govora mržnje i trollinga.

Skoro 60 kompanija je podržalo inicijativu, uključujući francusku vladu i poduzetnika Richarda Bransona, ali odsustvo brojnih drugih kompanija i dalje je vrlo značajno, a to se u prvom redu odnosi na Amazon.

Saznajte više ovdje.

INVESTICIJE RIZIČNOG KAPITALA U OGLAŠIVAČKE TEHNOLOGIJE OPAST ĆE ZA 75% U 2019.

Infografika: Kako privući potrošače bez da ulažete novac 3

Venture capital investicije u kompanije koje se bave oglašivačkim i marketinškim tehnologogijama smanjit će se za 75 posto u 2019. godini, sa 7,2 milijarde dolara na 1,8 milijardi dolara, navodi Forrester Research. Dok propisi poput GDPR-a povećavaju zabrinutosti oko pitanja digitalne privatnosti, novim startupima bit će sve teže prikupljati sredstva. Ovi problemi mogli bi otežati inovacije, ali to nije nužno loša stvar za marketere koji su preopterećeni mnoštvom „rješenja“, rekao je Carlton Doty, potpredsjednik za istraživanje novih tehnologija u Forresteru, i autor izvještaja.

Saznajte više ovdje.